-Lapsuudenkodissa sain ymmärryksen rahan arvosta. Asuimme Tampereella Pispalassa lähellä tehdasalueita, jossa äiti kävi töissä. Äitini elätti myös oman äitinsä, eli mummuni, joka hoiti minua äidin ollessa töissä. Olen elänyt kaksi sotaa, jolloin oli itsestäänselvyys, ettei rahaa ollut.

Mikä oli ensimmäinen kesätyösi?

-Ensimmäinen kesätyöni oli Tammertehtaalla 14-vuotiaana. Pääsin Kiilaosastolle, jonka työnjohtajana äitini työskenteli. Autoin tuulettamaan hihnoja; bensiini oli tulenarkaa ja harva se viikko oli tulipalon uhka. Taisin ostaa palkkarahoilla Olavi Virran Sinitaivas-levyn. Rakastin Olavi Virran musiikkia!

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

-En ole säästäjä enkä tuhlaaja. En elä niin kuin viimeistä päivää, mutta välillä haluan nauttia ja mennä ulos syömään. Olen sanonut lapsilleni, että minulta jää vain asunto. Tuntuu hurjalta jättää pankkitilille mitään, jos lapsieni pitäisi maksaa jo kerran verotetuista palkoistani perintöveroa.

-En ole mikään sijoittaja. Teen paljon töitä, mikä tarkoittaa, että minun täytyy tarvittaessa päästä nopeasti yksityiselle lääkäriin. Sen verran pitää olla rahaa säästössä.

Mihin kannattaa investoida?

-Investoin ihmissuhteisiin! Perhesuhteet on aina tärkeä selvittää ja puhua halki. Kaikkein parasta olisi, että kun minä kuolen, lapset eivät riitele keskenään. Perheen lisäksi minulla on tärkeitä ystäviä, muutamia myös teatteripiirien ulkopuolelta.

Milloin viimeksi tingit?

-Viimeksi Israelissa, kun vierailin poikani luona. Kolmekymmentä vuotta sitten, kun matkustin ensimmäisen kerran sinne, vierailimme basaareissa. Tein ostokseni, jonka jälkeen poikani sanoi, että sinä loukkasit tuota myyjää, kun et tinkinyt! Silloin ymmärsin, että se on osa heidän tapaansa kommunikoida ja toimia. Olen ostanut sittemmin sieltä tinkaamalla esimerkiksi jalkatyynyjä. Suomessa en edelleenkään tingi ikinä.

Miten koronatilanne vaikutti sinuun?

-Minulta peruuntui viisi omaa projektia ja näytelmää korotilanteen vuoksi. Nyt luen läpi yhtä kirjaa, jonka olen luvannut lukea äänikirjaksi. Minulla ei ole taloudellista hätää, sillä olen työskennellyt paljon ja minulla on peruseläke. Freelancereihin ja kulttuurikenttään tilanne iskee kovaa.

-Kuulun riskiryhmään, mutta en halua altistaa tytärtäni, joka on astmaatikko tai tyttärenpoikaani, hoitamaan asioitani. Olen pysytellyt omissa oloissani, kuten on käsketty. Käyn ulkoiluttamassa koiraani kolme kertaa päivässä, luen, enkä aio panikoitua.

Paljonko on paljon rahaa?

-Niin paljon, että tulee ongelmia, kun ei keksi mihin ne sijoittaisi.

Maksaako jokainen ravintolassa oman laskun vai jaetaanko se tasan?

-Jos olen liikkeellä lapseni ja lapsenlapsen kanssa, maksan ilman muuta. Tuen myös tyttärenpoikani harrastuksia taloudellisesti. Ystävien kanssa on itsestäänselvää, että jokainen maksaa omansa.

Voiko tehdä raha onnelliseksi?

-Turvallisuuden tunne voi tehdä onnelliseksi ja sitä raha tuo. Raha tuo ihmisarvon tunnetta, kun ei tarvitse kumarrella kenenkään puoleen. Eli tavallaan voi.

Seela Sella, 83, on yksi suositun Teräsleidit-elokuvan tähdistä. Näyttelijän kevään työprojektit ja näytökset ovat siirtyneet syksylle. Niistä tiedotetaan, kun teatterit saavat aikataulut uudelleen järjesteltyä.