Eläköityminen siintää edessä – on vihdoin aikaa toteuttaa unelmia, joista olet pitkään haaveillut. Sitä ennen on hyvä hoitaa pari asiaa alta pois.

1. Selvitä eläkeikäsi ja eläkkeesi suuruus.

Ensin kannattaa selvittää, milloin oma eläkeikä koittaa. Mikä on varhaisin vuosi, jolloin voit jäädä vanhuuseläkkeelle? Samalla on hyvä tutkia, mikä on kertyneen eläkkeen suuruus. Tiedot saat omasta työeläkevakuutusyhtiöstäsi kirjautumalla yhtiön sähköiseen asiointiin.

Säästäminen on viisasta aloittaa hyvissä ajoin. Tällöin lainanlyhennysten suuruus ei rasita talouttasi liikaa eläkepäivien lähestyessä.

Eläke on yleisesti pienempi kuin palkkatulo, joten eläkkeelle jäämiseen kannattaa varautua säästämällä etukäteen. Jos haluat testata, miten tulet eläkkeelläsi toimeen, kokeile elää muutama kuukausi sillä summalla, jonka tulet saamaan eläkkeenä.

Huomioi myös se, että eläkkeestä maksetaan veroa. Oman eläkkeen veroprosentista voi kysyä verottajalta.

2. Maksa mahdollisuuksien mukaan lainat pois.

Jos sinulla on vielä lyhennettävää osamaksulla tehdyistä ostoksista, loputkin erät on hyvä maksaa pois ennen eläkkeelle jäämistä. Sama pätee etenkin suuriin lainoihin, kuten asuntolainaan. Kannattaa selvittää, voisiko lainojen lyhennystahtia kiristää tai lyhennyssummaa suurentaa.

Säästäminen on viisasta aloittaa hyvissä ajoin. Tällöin lyhennysten suuruus ei rasita talouttasi liikaa eläkepäivien lähestyessä.

3. Keskustele työnantajasi kanssa käytännön asioista.

Eläkkeelle jäämiseen liittyvistä suunnitelmista kannattaa jutella hyvissä ajoin työnantajan kanssa. Sopikaa yhdessä, miten kertyneet lomat ja muut vapaat käytetään ennen eläkkeelle jäämistä.

Eläköityvän työntekijän on irtisanouduttava tehtävästään. Jos hän haluaa jatkaa työskentelyä eläkkeellä, hänen on teknisesti aloitettava uusi työsuhde. Eläkettä voi hakea puolitoista kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä, ja päätös tulee yleensä muutamien arkipäivien aikana.

On hyvä varautua myös siihen, mitä kaikkea elämästä jää pois työn myötä. Yksi asia on työterveyshuolto, mutta yleensä myös ihmissuhteet muuttuvat.

Taloudellisesti kannattavinta on aloittaa eläke loppuvuodesta, sillä eläkeindeksikorotukset tehdään vuodenvaihteessa.

4. Suunnittele, mitä kaikkea voisit tehdä lisääntyneellä vapaa-ajallasi.

Kannattaa miettiä, mikä on itselle paras aika ja tapa aloittaa eläke. Yksi haluaa jäädä raskaan työn vuoksi kokoaikaisesti eläkkeelle heti, kun se on mahdollista, toiselle taas voi sopia paremmin osa-aikaeläke.

On hyvä varautua myös siihen, mitä kaikkea elämästä jää pois työn myötä. Yksi asia on työterveyshuolto, mutta yleensä myös ihmissuhteet muuttuvat. Eläkkeellä vapaa-aika lisääntyy äkillisesti, joten jonkin uuden harrastuksen aloittaminen jo ennen eläkkeelle jäämistä voi olla hyvä idea.

5. Harkitse vakuutussäästäjäksi ryhtymistä.

Eläkeaikaan varautumiseen on olemassa useita hyviä vaihtoehtoja. Vakuutussäästäminen* on joustava tapa aloittaa säästäminen ja sijoittaminen, sillä voit valita vakuutukseesi useita sijoituskohteita ja vaihtaa niitä maksutta koska tahansa ilman veroseuraamuksia vaihdon yhteydessä. Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen avulla voit täydentää lakisääteistä eläkettäsi.

Taloudellinen varautuminen tuo helpotusta sen varalle, että terveys alkaa ikääntyessä reistailla. Säästöjen turvin eläkkeellä pystyy myös toteuttamaan unelmiaan ja tekemään itselle mieluisia asioita, jotka voivat lievittää mahdollisia tunnekuohuja, joita elämän viimeinen suuri saranakohta usein aiheuttaa.

Juttua varten on haastateltu asiantuntija Petra Toivosta Eläkkeensaajien Keskusliitosta.

Vakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä osuuspankit toimivat.