Tieto opiskelupaikan varmistumisesta on aina hieno hetki. Sitä sietää juhlia!

Erityisen suuri asia opiskelupaikan saaminen on nuorelle, joka on astelemassa todennäköisesti yhteen elämänsä tärkeimmistä taitekohdista. Syksyllä pään täyttää tieto, elämään tulee uusia ihmisiä ja kaikki tämä tapahtuu ehkä aivan vieraassa kaupungissa.

Ei siis ihme, että mielessä pyörii monenlaisia kysymyksiä ja jännittää – myös vanhempia. Ja vaikka vanhemmat haluaisivat auttaa parhaansa mukaan, heidän omista opiskeluvuosistaan on ainakin pari vuosikymmentä. Moni asia on muuttunut.

Tähän selviytymispakettiin on kerätty tärkeitä pointteja, joita uuden kynnyksellä olisi hyvä miettiä. Silloin ei päätä tarvitse raapia myöhemmin, vaan voi keskittyä nauttimaan opiskelijaelämästä.

Asuminen

Ennen opiskelujen aloittamista on usein löydettävä asunto. Suurissa opiskelijakaupungeissa ne ovat kysyttyjä. Varaa asunnon etsintään aikaa ja aloitta se heti hyväksymiskirjeen saamisen jälkeen.

Itselleen sopivaa kotia voi etsiä vapailta markkinoilta tai opiskelija-asuntoja tarjoavilta säätiöiltä. Asuntoja on viisasta etsiä eri paikoista.

Asuntojen hinnat ovat luonnollisesti edullisempia matkan päässä keskustasta. Mieti kulkuyhteyksiä ja päivittäiseen liikkumiseen kuluvaa aikaa. Mieti myös sitä, jos et löydä sopivaa asuntoa: voitko asua väliaikaisesti jonkun sukulaisen tai ystäväsi luona?

Jos saat kohtuullisen tarjouksen asunnosta, se kannattaa hyväksyä. Pidä silti mielessä, että vuokra-asuntomarkkinoillakin liikkuu huijareita. Älä anna tietojasi tai rahaa kenellekään ennen kuin olet nähnyt asunnon. Tee vuokrasopimus aina kirjallisesti. Kohtuuttomiin ehtoihin ei tarvitse suostua.

Kun asunto on varmistunut, peru muut auki olevat haut. Se on reilua muita hakijoita kohtaan. Muista tehdä sähkösopimus ja ottaa kotivakuutus ennen muuttoa. Ennen taloksi asettumista ota valokuvia huoneista. Näin sinulla on todisteita siitä, missä kunnossa asunnon sait.

Asumistuki

Opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin elokuussa 2017. Asumistukea kannattaa hakea heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu.

”Asumistuki riippuu asumismenoista ja asunnon sijainnista. Hyväksyttäville asumismenoille on määritelty enimmäismäärät, joista asumistuki kattaa 80 prosenttia”, kertoo Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan asiantuntija Hannele Kirveskoski.

Esimerkiksi Helsingissä hyväksyttävät menot ovat enimmillään 516 euroa, ja tukea niihin saa siis 412 euroa. Kirveskosken mukana ainakin vapailla markkinoilla on kalliimpaa, joten asumistuen ja opintorahan lisäksi monet rahoittavat elämistä myös opintolainalla ja osa-aikatöillä.

Yleinen asumistuki on ruokakuntakohtaista. Se on opiskelijoille uusi asia, joka kannattaa ottaa huomioon, jos olet muuttamassa yhteen jonkun toisen kanssa.

”Perheenjäsenet, avio- ja avopuolisot ovat aina samaa ruokakuntaa riippumatta vuokrasopimuksesta. Myös kämppikset voidaan katsoa samaan ruokakuntaan kuuluviksi.”

Samaan ruokakuntaan kuuluminen tarkoittaa sitä, että kämppäkaverisi tulot vaikuttavat asumistukeen.

”Jos siis muutat kaverin kanssa yhteen, kannattaa kysyä erillisten vuokrasopimusten mahdollisuutta, ja varmistaa vielä se, ettei niissä ole yhteisvastuulauseketta. Yksi vaihtoehto varmistaa eri ruokakuntaan kuuluminen on sopia, että toinen asukas on pää- ja toinen alivuokralainen.”

Kirveskoski muistuttaa, että asumistukea hakiessa kannattaa selvittää Kelalle huolellisesti, jos samassa asunnossa asuvat eivät ole avopari. Tämän voi tehdä esimerkiksi osoittamalla, mitkä ovat asukkaiden omat huoneet, ja mitä kautta he ovat – erikseen – yhteisen asunnon löytäneet.

”Vaikka kaikki eivät ole innostuneita soluasunnoista, siellä tällaisia ongelmia ei yleensä ole ollut”, Kirveskoski lisää.

Opiskelijakortti

Kun olet ilmoittautunut läsnäolevaksi ja maksanut jäsenmaksun, muista tilata opiskelijakortti. Opiskelijakortit hankitaan oman ylioppilaskunnan tai -opiskelijakunnan kautta.

Kortin kelpoisuuden varmistaa voimassa oleva lukuvuositarra, jonka voi noutaa tarranjakopisteistä tai palvelutoimistosta henkilöllisyystodistusta vastaan.

Opiskelijakorttia näyttämällä voit syödä lounaan opiskelijaruokaloissa edulliseen opiskelijahintaan, olet oikeutettu opiskelijan terveydenhuoltopalveluihin ja saat alennusta mm. paikallisliikenteen kausikorteista sekä Matkahuollon ja VR:n lipuista.

Kun otat käyttöön ilmaisen digitaalisen opiskelijakortin Pivossa, kulkee opiskelijakortti aina kätevästi mukanasi ja saat opiskelijaedut käyttöösi. Pivon opiskelijakortti on saatavilla useiden opiskelijajärjestöjen jäsenille – tarkista Pivo-sovelluksesta tarjoaako oma järjestösi jo Pivon opiskelijakorttia. Pivo on myöskin näppärä maksusovellus, jolla siirrät helposti kaverille, maksat verkossa ja josta löytyy myös paikallisliikenteen bussiliput.

Opintotuki

Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainasta. Itsenäisesti asuvalla ja 18 vuotta täyttäneellä opiskelijalla opintorahan suuruus on 250,28 euroa kuukaudessa. Opintolainaa voi nostaa 650 euroa kuukaudessa.

Tavallisesti opintotukea saa yhdeksälle kuukaudelle. Jos opiskelee kesällä, voi tukea – sekä opintorajaa että -lainaa – hakea myös niille kuukausille.

Tukikuukausien määrä on rajattu. Opintotuki on nykyään myös tutkintokohtainen. Lisäkuukausia voi hakea, jos opinnot viivästyvät jonkun vakavan syyn takia.

”Yliopisto-opiskelijoilla opintotuki on jaettu kahteen osaan, ja alemmalle ja ylemmälle tutkinnolle on osoitettu omat tukikuukaudet. Jos opintojen alkuvaiheessa tapahtuu jotain, mikä selvästi hidastaa opiskelutahtia, kannattaa ottaa yhteyttä omaan ylioppilaskuntaan, opiskeluterveydenhuoltoon tai oppilaitokseen. Pääasia on, ettei jää yksin tilanteessa”, neuvoo Kirveskoski.

Hän sanoo, etteivät uusien opiskelijoiden vanhemmat aina ymmärrä sitä, kuinka paljon opiskelumaailma on muuttunut heidän omista nuoruusvuosistaan.

”Opintotuen kokonaismäärä pieneni, koska opintotukikuukausien määrä väheni. Vaatimukset ovat viime vuosina kiristyneet.”

Opintolaina

”Opintolaina on yleisempi tapa rahoittaa opiskeluja nyt kuin viisi vuotta sitten”, sanoo OP:n opintolainoista vastaava tuotepäällikkö Henna Mehtonen.

Pankki myöntää lainan aina Kelan päätöksellä, ja lainalla on silloin valtion takaus. Kela määrittelee lainan suuruuden ja milloin sen voi nostaa.

”Korkeakouluopiskelijat saavat lainatakauspäätöksen automaattisesti opintotukipäätöksen yhteydessä. Takauspäätös myönnetään kahdessa erässä lukukausittain.”

Mehtosen mukaan opintolaina on edullinen tapa rahoittaa opiskelua – paljon parempi kuin pikavipit ja kulutusluotot. Kyse on tulevaisuuteen sijoittamisesta ja ajankäytön tehostamisesta: opiskeluaikaa ei kulu suhteettomasti lisätienestien hankkimiseen, valmistuu ajallaan ja pääsee nopeammin töihin.

Opintolainan korkotaso on matala ja takaisinmaksu alkaa valmistumisen jälkeen. Edes korkoja ei makseta opintojen aikana, vaan ne pääomitetaan lainaan.

Vuonna 2014 ja sen jälkeen opintonsa aloittaneet saavat myös opintolainahyvitystä. Se tarkoittaa, että Kela maksaa 40 prosenttia hyvitystä 2500 euron yli menevästä opintolainasta. Hyvityksen voi saada, jos suorittaa tutkinnon määräajassa.

”Meillä on lainaan liittyviä omistaja-asiakkaan etuja, ja opintolaina kerryttää OP-bonuksia. Se on siis hyödyllistä muunkin asioimisen kannalta. Asiakkaan etu on kokonaisasiakkuus.”

Mehtonen kertoo, että korkeakouluopiskelijat saavat myös OP-Visa -kortin 2000 euron luottorajalla ilman opintopistevaatimuksia.

”Se on hyvä etu, koska luottokorttia tarvitsee joka puolella, ja muutoin sen saaminen edellyttää työsuhdetta.”

Aiempi maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa opintolainan saamiseen, mutta sellaiset tapaukset käsitellään asiakaskohtaisesti. Tärkeintä on Mehtosen mukaan kuitenkin Kelan tukipäätös.

Opintojen suunnittelu

Opintojen alussa uuden ympäristön ja rutiinien opettelu sekä ihmisiin tutustuminen vie paljon aikaa. Silti ensimmäisestä lukukaudesta asti on syytä pitää mielessä se, että opintopisteitä kertyy riittävästi tukikuukausiin nähden, neuvoo asiantuntija Hannele Kirveskoski.

”Jos näin ei tapahdu, opintotuki katkeaa. Kannattaa olla koko ajan hereillä ja seurata pisteiden lisäksi myös omia tulojaan. Silloin voi reagoida etukäteen ja perua tukikuukausia tai palauttaa niitä takaisin. Se on aina parempi vaihtoehto.”

Mikäli opiskelijan omat tulot ylittävät tulorajan, Kela perii tukikuukausia takaisin – ja silloin niistä joutuu maksamaan 7,5 prosenttia korkoa. Sellainen on ikävä yllätys.

”Usein alkuvaiheen opiskelijoille tuottaa hankaluutta sen muistaminen, että opintopisteiden kanssa Kela seuraa lukuvuotta, mutta tulojen suhteen Kela tarkastelee kalenterivuotta. Se kannattaa painaa mieleen.”

Työskentely opintojen ohella

Kirveskoski muistuttaa, että opintoraha on veronalaista tuloa, jos opiskelijalla on muitakin tuloja. Aiemmin Kela teki automaattisesti opintorahaan 10 prosentin pidätyksen, mutta käytäntö muuttui 2019. Nyt opiskelijan pitää huomioida se itse.

”Käytännössä opintorahat kannattaa laskea verokortin tulorajaan mukaan ja tilata tarvittaessa uusi verokortti.”

Jos opiskelija nostaa opintotukea perinteisen yhdeksän kuukauden edestä, hän voi tienata vuodessa 11 973 euroa. Kirveskoski sanoo, että Kelan suosituksen mukaan tuloja kannattaa olla tukikuukautta kohden 667 euroa ja tuetonta kuukautta kohden 1990 euroa.

”Suosittelen, että uusi opiskelija ottaa alusta asti palkkakuitit talteen ja seuraa niitä.”

Yhdenvertaisuus

Oppilaitoksissa ja opiskelijajärjestöissä on panostettu viime vuosina siihen, että kaikki oppilaat voisivat kokea itsensä arvokkaiksi.

”Olemme ylioppilaskuntana tukeneet kaikkia meidän järjestöjä ja kehittää toimintaa niin, että eri tapahtumat olisivat kaikille helposti lähestyttäviä”, sanoo Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan asiantuntija Hannele Kirveskoski.

Kirveskoski toimii häirintäyhdyshenkilönä. Yhdyshenkilöihin voi ottaa yhteyttä, jos kohtaa opiskeluaikana ongelmallista käytöstä tai häirintää.

Yhdenvertaisuuteen kuuluu myös se, ettei opiskelijan sairaus tai vamma estä opiskelua, vaan erityisjärjestelyihin ja niiden saatavuuteen panostetaan yhä enemmän.

Hae opintolainaa op.fi-palvelussa.

——————

Lähteet:

hyy.fi

tys.fi

kela.fi

op.fi

pivo.fi