Suomeen rakkauden perässä: Julien solahti kivuitta uuteen kotimaahan ja uuteen ammattiin
Lisää aiheesta
Ranskalainen Julien Bobet vaihtoi maata ja ammattia rakastuttuaan suomalaiseen. Aiemmat markkinoinnin opinnotkin ovat osoittautuneet fysioterapian kevytyrittäjälle hyödyllisiksi.
On aikainen aamu, myrskyisää ja syksyistä. Itähelsinkiläisessä kaksiossa vallitsee suomalaisen hillitty tyyli. Julien ”Julle” Bobet keittää kahvit kylään tulleelle toimittajalle ja tyynnyttelee murisevaa Ailaa, sileäkarvaista collieta. Rauhoituttuaan Aila käpertyy petiinsä ja antaa isännän kertoa tarinansa.
Bobet on solahtanut Suomeen ja suomalaisiin elinoloihin luontevasti monessa asiassa, ei pelkästään asumisessa.
Alkuun hänet ovat auttaneet lähipiiri, naisystävä ja tämän perhe, ystävät ja työtoverit, joille hän on suomalaisittain Julle. Sopeutumista ovat edistäneet myös määrätietoisuus ja positiivinen elämänasenne.
Asettumisessa ja ammatinharjoittamisessa valttikortti on ollut Euroopan unionin kansalaisuus. Ranskalaisena Bobet on voinut liikkua ja työskennellä jäsenmaissa ilman kimuranttia byrokratiaa. Suomessa yksi virallinen tunniste on ollut ylitse muiden.
– Sen jälkeen, kun sain suomalaisen henkilötunnuksen, kaikki on ollut helppoa.
Uuteen ammattiin englanniksi
Julien Bobet, 32, muutti Suomeen viitisen vuotta sitten Ruotsista. Sinne hän oli singahtanut kotikaupungistaan Rennesistä kauppatieteen opintoihin liittyneen vaihto-ohjelman myötä.
Opiskelupaikkakunnalla Kalmarissa hän tutustui Viivi Griinariin, joka opiskeli samaa alaa. Tuskin ranskalaisnuorukainen osasi silloin aavistaa, että kohtaaminen muuttaisi hänen elämänsä suunnan.
Niin kuitenkin kävi. Vaihtoon menivät niin ammatti kuin asuinmaa. Tuore kauppatieteiden maisteri päätyi muutaman mutkan kautta ammattiin, josta hän oli haaveillut nuorena. Hän ei palannut kotimaahan sukunsa ja ystäviensä ja äidinkielensä pariin vaan heittäytyi seikkailuun uudessa maassa. Hän alkoi opetella monimutkaista kieltä, suomea.
Ennen muuttoaan Suomeen Bobet kokeili siipiään markkinoinnin parissa Göteborgissa. Sitä ja johtamista hän oli opiskellut maisteriksi asti. Kokemus osoitti, että uravalinta ei ollut mennyt nappiin.
– Tuntui surkealta. Tiesin, ettei markkinointi ollut minun alaani.
Kun Bobet kuuli tyttöystävältään, että fysioterapiaa voisi opiskella Suomessa englanniksi, hän täytti hakupaperit ja sai opiskelupaikan Satakunnan ammattikorkeakoulusta SAMKista. Hän pakkasi tavaransa ja muutti Helsingistä Poriin. Fysioterapeutin tutkinnon hän suoritti kolme ja puoli vuotta myöhemmin vuonna 2023.
Harjoittelu johti työsuhteeseen ja kevytyrittäjäksi
Aila käy välillä napsimassa herkkuja. Bobet puhelee koiralle suomea. Pikkuhiljaa suomen oppiminen edistyy, vaikka vielä on taivalta sujuvaan kielenkäyttöön.
Bobet käyttää työssään englantia, mikä ei ole ollut hänelle ongelma, sillä hänen tapaamansa suomalaiset tuntuvat puhuvan englantia, mukaan lukien työtoverit ja asiakkaat.
Bobet työskentelee fysioterapeuttina ja personal trainerina terveys- ja hyvinvointipalveluja tarjoavassa Ideal Health -yrityksessä. Bobet sai töitä tutusta paikasta, sillä Ideal Health yhdistyi vastikään Helsinki Athletic Labiin, jossa hän oli suorittanut opiskeluihin kuuluvan harjoittelunsa.
Vaikka Bobet mielsi kauppatieteiden olevan väärä valinta, ainakin markkinointiosaamisesta on ollut hänelle hyötyä. Bobet perusti nimittäin toiminimen, ja nyt hän tarjoaa palvelujaan itsenäisenä ammatinharjoittajana, kuten valtaosa hänen tuntemistaan fysioterapeuteista. Itsensätyöllistäjän on osattava myydä ja markkinoida palvelujaan.
– Ryhdyin OP-kevytyrittäjäksi. Yrityksen aloittaminen oli tehty todella vaivattomaksi, hän kehuu.
Markkinointiosaamisesta on ollut hyötyä, sillä itsensätyöllistäjän on osattava myydä palvelujaan.
Pankin lisäksi yrittäjän on asioitava lukuisten viranomaisten kanssa. Terveysalan toimijana Bobet on ollut velvollinen rekisteröimään ammattinsa Valvirassa, joka on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Itsenäisenä yrittäjänä hänen on lisäksi rekisteröidyttävä Palvelutuottajarekisteri Soterissa.
Moni asia hoituu nykyään digitaalisesti niin Suomessa kuin Ranskassa. Eroja kuitenkin on Esimerkiksi verkkokauppa näyttäytyy Bobet'n mielessä Suomessa Ranskaa edistyneemmältä. Yksi selitys löytyy hänen mielestään tunnistautumisesta, joka lisää turvallisuutta ja vähentää verkossa toimimisen riskejä.
Kahden kulttuurin välissä
Syksyinen sää ennakoi tulevaa talvea. Se ei Julien Bobet’ta pelota, päinvastoin; hän nauttii kylmästä vuodenajasta ja lumesta. Urheilullinen nuorimies on tottunut kiinnittämään jalkaan laskettelusukset, mutta tavoitteena on laajentaa osaamista murtomaahiihtoon.
Vuoria Bobet Ranskassa ikävöi, samoin läheisiään ja äidinkieltään. Ranskaa hän pääsee tosin käyttämään yllättäen omassa taloyhtiössä, jossa asuu muitakin maanmiehiä.
Suomalainen ystäväpiiri kasvaa pikkuhiljaa. Ystävyyksiä syntyi jo Porissa opintojen aikana. Uusia kontakteja hän on saanut esimerkiksi työpaikalla.
– Minulla on ihania työtovereita ja asiakkaita!
Nuoruuden ammattihaave on osoittautunut oikeaksi uravalinnaksi. Fysioterapeutin työ tuo riittävän ansiotulon ja jopa vähän enemmän kuin aiempi työ toi markkinoinnin parissa. Fysioterapia tarjoaa jatkuvasti uutta opittavaa. Bobet on kiinnostunut muun muassa hengitysfysioterapiasta.
Fysioterapeutti on sikäli kiitollinen ammatti, että sitä voi harjoittaa missä vain, niin Suomessa kuin Ranskassa. Ehkä Bobet muuttaa jokin päivä takaisin kotimaahansa, nappaa naisystävän ja Ailan mukaansa ja palaa jonkin ajan jälkeen takaisin Suomeen.
– Tykkään navigoida kahden kulttuurin välillä.
Korjattu 12.12.: Poistettu virheellinen lause oleskeluluvan hakemisesta Digi- ja väestötietovirastosta. Virastosta ei saa oleskelulupaa.