Ensimmäisen pikavippinsä Saana Opacic otti reilu kymmenen vuotta sitten. Ei huvitteluun, vaan tarpeeseen. Yksinhuoltajalle oli kertynyt maksettavaa. 

Puhelinlasku piti hoitaa ja samoin vuokra. Pian saisi rahaa ja voisi kuitata lainan.

Se ei mennytkään ihan niin. Lainapuroista kasvoi velkajoki, joka laski ulosottoon ja maksuhäiriömerkintään.

– En ymmärtänyt tilanteen vakavuutta ennen kuin menetin luottotiedot. Syytin huonoja lähtökohtia enkä nähnyt vikaa rahankäytössäni, Saana Opacic, 32, muistelee nyt.

Uskallus katsoa peiliin löytyi paljon myöhemmin. Se oli tärkeä askel.

Nyt Saana Opacic on kolmen lapsen äiti ja sisällöntuottaja, jolla on säästöjä. Kirjassaan Hyvä paha raha – Opi hallitsemaan omaa talouttasi (Otava) Opacic kertoo taustansa lisäksi siitä, miten talouden voi saada tasapainoon.

Petollisen helppoa

Lapsia rakastava Opacic sai esikoisensa 18-vuotiaana. Lapsen isän kanssa oli hankittu kodintarpeita osamaksulla.

Opacic jäi vuotta myöhemmin yksin lapsensa ja osamaksujen kanssa. Pian menivät luottotiedot.

– Ensimmäiset pikavipit sain maksettua takaisin helposti. Se sai luulemaan, että kyllähän minä tästä selviän. Kuitenkin joka kuukausi aina osa laskuista jäi hoitamatta, Opacic kertoo.

– Ymmärsin niiden menevän ulosottoon, mutta en voinut tehdä mitään. Minulla ei ollut rahaa.

Tuolloin lainojen korko oli hillitön.

– Laina piti maksaa takaisin kuukauden sisällä ja silloin 100 euroa olikin 150 euroa.

Oli toinenkin syy Opacicin tilanteen syntymiseen. Ei ollut ketään, keneltä kysyä apua raha-asioissa. Hän ei edes ajatellut, että niin voisi tehdä.

Rahattomuus vaikuttaa identiteettiin

Opacicin lapsuudenperheessä oli seitsemän lasta. Raha merkitsi perheelle paljon – koska sitä ei ollut.

– Olimme vähävaraisia ja kävimme ruokajonoissa. Rahan puuttuminen oli normaali tunne. Se on jäänyt minulle vahvasti mieleen ja muokannut minä-kuvaani todella paljon.

Kaverit saivat viikkorahaa ja kävivät ulkomailla. Kouluun tultiin uusissa vaatteissa. Opacicin todellisuus oli tyystin toinen.

Hän myöntää aikuisiän huonot valintansa yksinhuoltajaksi jäätyään. Nopeat pikavipit saivat ottamaan myös tarpeettomia lainoja.

Ostin myös turhia vaatteita. Omalle holtittomalle rahankäytölle sokaistuu.

– Ostin paljon myös turhia tavaroita ja vaatteita itselleni ja lapselleni. Omalle holtittomalle ja pahenevalle rahankäytölle sokaistuu.

Sitä kuvittelee, että tilanne on hallinnassa. Logiikka on samanlainen kuin alkoholismin kehittymisessä.

– Ymmärsin, että minulla oli ostoriippuvuus. Paikkasin ja hoidin tunteitani shoppailemalla. Se oli niin paljon helpompaa kuin tunteista puhuminen.

Saana Opacic
”Aidon ylpeyden opettelu on ollut suurin saavutus matkallani. Puhun ystävilleni ja yritän aina kehua myös omia lapsiani.”

Tämän kanssa Opacic tekee edelleen töitä.

– Kotona onnistumisista ei puhuttu, koska pelättiin ylpistymistä. Niinpä palkitsin itseni esimerkiksi työssä onnistumisesta ostamalla jotain kivaa ja olin hiljaa. Se oli väärää nöyryyttä, Opacic sanoo.

Opacic määrittelee itsensä edelleen vähävaraiseksi. Hänen on vaikea selittää ristiriitaa. Velkaantuminen tuntui musertavalta, mutta myös säästöjen kanssa eläminen jotenkin ahdistaa.

– Olen antanut rahalle itseisarvon, vaikka tiedän sen olevan väärin. Syy on varmaan se, että näin lapsesta saakka velkaantumista.

Mielenterveys ja some talousvaikeusien taustalla

Viime vuosina on puhuttu nuorten somesta omaksumasta luksus-elämäntyylistä velkarahalla. Opacic sanoo tietävänsä heitä, jotka shoppailevat entistä kovemmalla vimmalla juuri ennen luottotietojen menemistä, koska silloin sillä ei enää ole merkitystä.

Opacicin mukaan toiset taas kuvittelevat, että 30 päivän korottomia maksuaikoja tarjoavat luottofirmat ovat vaarattomampia. Eivät ne ole.

– Monet seuraajani somessa ovat kertoneet, että ovat lopulta päätyneet maksamaan vain korkoja.

Nyky-Suomessa Opacic näkee huolestuttavana kehityksenä mielenterveyspalvelujen heikkenemisen yhdessä nuorten velkaantumisen kanssa. 

Hänen mukaansa näiden asioiden välillä on yhteys, ja esimerkiksi ADHD lisää selvästi ostoimpulsseja. Opacic pelkää, ettei tilanne tule tästä ainakaan helpottumaan, kun resursseja vähennetään.

Tarkkaile rahankäyttöäsi

Luottotietojen menettäminen ja maksuhäiriömerkintä vaikuttivat Opacicin elämään vuosien ajan. Häpeän yli piti päästä, ja nyt ne ajat ovat jääneet taakse.

2021 Opacic aloitti säästömatkan ja ostolakon. Vaikka se tuntui ärsyttävältä, hän huomasi, kuinka paljon se poiki aikaa ja rahaa. Samalla hän päätti jättää osamaksut lopullisesti historiaan.

Opacic neuvoo miettimään kulutustottumuksia rehellisesti.

– Mieti tilanteita, joissa ostovimma iskee. Ympäristö vaikuttaa todella paljon siihen, millaisia meidän pitäisi muka olla.

Erityisesti tämä paine kohdistuu nuoriin naisiin, Opacic tunnistaa.

– Ja jos tavarat eivät mahdu mihinkään ja joudut ostamaan lisää kaappeja, jotain on pielessä. Niin kävi minulle, Opacic naurahtaa lopuksi.

Vähävaraisuuden kierrettä katkaisemassa

Opacicin lapsuudessa rahasta tai talouteen liittyvistä asioista puhuttu. Hän ei aio toistaa samaa. Se perheessä on jo huomattu, että materiaa tärkeämpiä ovat kokemukset ja tunteet. Iloa ovat tuoneet keväällä perheeseen liittynyt koira ja viime kesän interrailmatka.

– Se oli ihana yhteinen reissu. Toivottavasti voimme kokea sellaisen uudestaan.