Kiinalaisella sosiaalisen median sovelluksella TikTokilla on maailmassa satoja miljoonia käyttäjiä ja videopalvelu on erityisesti teinien suosiossa. Sovelluksen ikäraja on 13 vuotta, mutta sitä käyttävät nuoremmatkin lapset.

Miten TikTok toimii ja miksi se on niin suosittu?

TikTokissa käyttäjät julkaisevat muiden nähtäväksi 15 sekunnin pituisia videoita, joita muut käyttäjät tykkäävät ja kommentoivat. Aivan kuten Instagramissa ja Snapchatissä, videoihin voi lisätä erilaisia filttereitä, musiikkia ja niitä voi editoida monin eri tavoin.

Suosittuja aiheita videoilla ovat eläimet, erilaiset haasteet, lip sync eli musiikkikappaleiden äänetön imitoiminen, temppuilu, meikkaaminen ja tanssiminen.

TikTok oli yli 700 miljoonalla latauksella vuonna 2019 maailman toiseksi ladatuin sovellus heti WhatsAppin jälkeen. Suuren suosion syyksi arvellaan muun muassa sitä, että sovellus on yhdistellyt onnistuneesti palvelussaan muiden somepalvelujen, kuten Instagramin ja Snapchatin koukuttavimpia toimintoja.

Mitä riskejä TikTokin käyttöön liittyy?

TikTok on somepalvelu muiden joukossa, ja sen fiksuun käyttöön pätevät yleiset neuvot. Moni nuori käyttää TikTokia videoiden katseluun, eikä välttämättä itse julkaise mitään.

Käyttäjätilin voi säätää julkiseksi tai yksityiseksi. Julkisen tilin videoita voi kuka tahansa käydä katsomassa, yksityisellä tilillä vain kaverit näkevät julkaisut.

On hyvä muistaa, että kerran nettiin ladattu kuva tai video saattaa pysyä siellä ikuisesti ja päätyä muille alustoille, siksi sisältöä kannattaa arvioida sen mukaan.

Somen ikävimmät puolet piilevät TikTokissakin. Niitä ovat esimerkiksi sopimaton sisältö, kiusaamistapaukset ja asiattomasti käyttäytyvät aikuiset.

TikTok on ilmoittanut julkisuudessa moderoivansa palvelun sisältöä alati kiihtyvällä tahdilla, mutta aukotonta seulaa ei sovelluksella ole käytössä. Ysiluokkalaisten katsomat videot eivät myöskään välttämättä sovi ekaluokkalaisen silmille, siksi sovelluksen ikärajassa on järkeä. Haitallista sisältöä voivat olla myös tietyt haasteet.

Epämieluisia viestejä voi hallinnoida TikTokin yksityisyysasetuksilla. Kommentointimahdollisuuden voi poistaa käytöstä tai sallia sen vain kavereille. Lisäksi myös yksityisviestit voi blokata eli estää tarvittaessa.

Miten ohjata lasta käyttämään sovellusta turvallisesti?

Vaikka some on täynnä sudenkuoppia, ei pidä unohtaa sen hyviä puolia. Tärkeintä on, että vanhempana kiinnostuu lapsensa netinkäytöstä, tutustuu sovelluksiin itsekin ja keskustelee lapsen kanssa aktiivisesti. Kelkasta ei kannata jättäytyä. On hyvä tehdä selväksi, että lapsi voi kertoa myös ikävistä somekokemuksistaan aikuiselle.

Nuorta voi opettaa somen suhteen ja tehdä selväksi, ettei netissä voi luottaa kaikkeen tietoon tai käyttäjiin. Jos TikTokissa kiertävä haaste vaikuttaa siltä, että sen suorittamisessa voisi olla riskejä, siinä luultavasti myös on.

Yleispäteviä vinkkejä löytyy esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta.

Minkälaista kritiikkiä sovellus on kohdannut maailmalla?

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että sosiaalisen median sovellukset keräävät käyttäjistään hyvin yksityiskohtaistakin tietoa esimerkiksi mainostajien käyttöön. Yhdysvalloissa sovellus on haastettu oikeuteen, sillä epäillään, että se on lähettänyt yksilöitävissä olevia käyttäjätietoja Kiinassa sijaitseville palvelimille.

Sovellus sensuroi sisältöjään Kiinan lisäksi myös muualla. Syksyllä 2019 amerikkalainen teinityttö julkaisi meikkivideon, jonka lopussa hän valisti seuraajiaan uiguurien surkeasta kohtalosta Kiinan keskitysleireillä. Video poistettiin ja asiasta nousi kansainvälinen haloo. Myöhemmin video palautettiin ja TikTok kertoi, että kyseessä oli vahinko.

TikTok on myös piilottanut esimerkiksi vammaisten, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien sekä ylipainoisten käyttäjien julkaisemia videoita palvelussaan ja perustellut asiaa kyseisten käyttäjien ”suojelulla kiusaamiselta”.