Ensin iski epätoivo, sitten halu selvittää asianlaidan perimmäiset syyt.

Näin porilainen Jan Kupela, 43, kuvailee ajatuksiaan, kun hän sai kuulla menettävänsä työnsä vartijana. Työt päättyivät viime marraskuussa.

– Työsopimukseni oli aiemmin vakituinen, mutta ensin se muuttui määräaikaiseksi ja sitten ihan lennosta nollatuntisopimukseksi. Sitten työtunnit putosivat nolliin, ja kun työtä ei ollut, jonkin vartiointialan pykälän nojalla sopimus purkautui, Kupela kertoo.

Kun hän kyseli entisiltä työkavereiltaan sopimuskiemuroiden taustoja, kävi ilmi, että muitakin oli irtisanottu kyseenalaisesti.

Kupela oli työskennellyt tehtaalla 11 vuotta, ensin kuorma-autonkuljettajana, myöhemmin päällikkötehtävissä ja lopulta vartijana, ja tunsi tehtaan kuin omat taskunsa.

– Tunne oli aika ilkeä, kun pitkäaikainen työsuhde päättyi tällä tavalla.

"Joka asiasta joutuu tinkimään"

Kupela ilmoittautui työvoimatoimistoon työttömäksi työnhakijaksi ja alkoi etsiä uutta työpaikkaa. Hän kaipasi myös neuvoja työnhakuun.

– Töiden hakeminen on kymmenessä vuodessa aika lailla muuttunut. On tullut uusia velvollisuuksia ja kaikenlaisia lomakkeita, joita pitää täytellä.
Helmikuun alkuun mennessä Kupela on hakenut kaikkiaan 48:aa uutta työpaikkaa eri aloilta, muun muassa kuorma-autonkuljettajan työtä.

Kaikista on tullut kielteinen vastaus.

Kuvassa miehen kasvot läheltä.
Jan Kupelalle uuden työn löytäminen on ollut vaikeaa sen jälkeen, kun hänet irtisanottiin yllättäen.

– Porissa tuntuu olevan töiden suhteen aika surkea tilanne. Vaikka kuinka yrittää, työnhaku ei ole natsannut.

Kupela onkin harkinnut kouluttautumista uuteen ammattiin. Yksi vaihtoehto olisi opiskella pienkonemekaanikoksi ammatillisessa aikuiskoulutuksessa.

Työttömyyskorvaus ei tunnu riittävän elämiseen, varsinkin kun inflaatio on nostanut ruoan ja sähkön hintaa.

– Joudun katsomaan hyvin tarkkaan, mitä kaupasta haen. Joka asiasta joutuu tinkimään. Esimerkiksi kalliimpia vaatteita en voi nyt ostaa.

Uskon, että tilanne muuttuu paremmaksi jossain kohtaa. Olen ainakin yrittänyt parhaani.

Kupela on pohtinut myös autonsa myymistä. Nyt se on seisontavakuutuksessa.

Tulevana kesänä tiedossa on mahdollisesti keikkatöitä vartijana festivaaleilla. Muuten tulevaisuus on kysymysmerkki.

– Ehkä pienkonekorjaajana voisi löytyä jotain. Joka tapauksessa kouluttautuminen olisi hyvä asia, sillä päivään tulisi ohjelmaa ja olisi jotain, mitä odottaa.

Toivoa on. Kupela kertoo rohkaisevan esimerkin: kun entisen työkaverin hommat tehtaalla loppuivat, tämä opiskeli itselleen unelma-ammatin hierojana ja saa nyt siitä elantonsa.

Kuvassa mies hevosen kanssa.
Kupela harkitsee nyt erilaisia ala- ja koulutusvaihtoehtoja. Iloa arkeen tuo perheen Sulo-hevonen.

– Ei voi jäädä tuleen makaamaan tai voivottelemaan kohtaloaan. Uskon, että tilanne muuttuu paremmaksi jossain kohtaa. Olen ainakin yrittänyt parhaani.

Muille samaan tilanteeseen joutuneille Kupela haluaisi sanoa, että älä jää kotiin murehtimaan vaan puhu kavereille ja ystäville. Hae työpaikkoja.

– Aina kannattaa yrittää, ennen pitkää se voi poikia jotain.

Tärkeää on halu oppia

Vaikka edellisestä työnhausta olisi kulunut vuosia, Uudenmaan TE-toimiston asiantuntijan Aleksi Alasuutarin mukaan ei kannata lannistua: perusasiat työn hakemisessa eivät ole muuttuneet.

– Tärkeintä on, että työnhakuun liittyvissä dokumenteissa näkyy, että ihminen on tunnollinen ja halukas oppimaan uutta, Alasuutari sanoo.

Tärkeimmät dokumentit työnhaussa ovat edelleen CV eli ansioluettelo sekä hakemuskirje.

– Varsinkin suurilla yrityksillä on netissä omia rekrytointilomakkeitaan, joissa saatetaan kysyä CV:tä ja hakemuskirjettä muistuttavia asioita hieman eri tavalla. Silti päivitetty CV ja hakemuskirje kannattaa aina pitää takataskussa.

Suosittelija on vähän kuin elävä työtodistus.

Olennaista on laittaa CV:ssä yhteys- ja muut tiedot ajan tasalle.

– CV:hen on hyvä koota ydinasiat työkokemuksesta, koulutuksesta ja osaamisesta, kuten kielitaidosta, sekä mainita myös muut ansiot, kuten vapaaehtoistyöt, vastuutehtävät ja palkinnot.

Harrastuksistakin voi mainita, mutta se ei ole välttämätöntä, jos ne eivät ole olennaisia tehtävän kannalta. Entä pitääkö ansioluetteloon laittaa kasvokuva?

– CV voi olla myös visuaalinen, ja sillä voi tuoda esiin omaa persoonallista tyyliä, jos siitä on hyötyä työtehtävän kannalta.

Työtodistukset on hyvä säilyttää, mutta Alasuutarin mukaan tärkeämpää on vaalia hyviä suhteita suosittelijoihin eli esimerkiksi edellisiin työnantajiin, jotka voi mainita CV:ssä tai hakemuksessa.

– Suosittelija on vähän kuin elävä työtodistus.

Keskity hakemuksessa hyviin asioihin

Hakemuksesta pitäisi välittyä aito kiinnostus tehtävää kohtaan.

– Jos hakee kuukaudessa kymmeniä työpaikkoja, hakemuksiin saattaa tulla copypaste-ilmiö eli niissä toistetaan samoja asioita. Sen sijaan kannattaa tutkia, millaisia tehtäviä haettava työ sisältää ja kertoa, miten itse tehtävässä toimisi, Alasuutari sanoo.

Kuvassa on mies kyykyssä kanojen kanssa.

Kupelan ja hänen perheensä pihapiirissä asuu useita eläimiä, kuten kanoja ja lampaita. Kupela hoitaa ja ruokkii eläimiä päivittäin. 

– Muista olla hakemuksessa sekä nöyrä että rohkea. Tuo ilmi, että ymmärrät, että voit joutua päivittämään taitojasi. Keskity silti hyviin asioihin, jotka eivät vanhene, kuten tunnollisuuteen ja kykyyn oppia. Kerro, mitä sait irti edellisestä työpaikastasi ja millaisia taitoja pystyit siellä kehittämään.

Lopuksi kannattaa kertoa, milloin ja miten olet tavoitettavissa mahdollista haastattelua varten.

Kuvassa mies rakennuksen ulkopuolella.
Jan Kupela aikoo jatkaa työnhakua, vaikka monet ovet ovat jo sulkeutuneet. Jo pelkkä myönteinen asenne voi kantaa työnhaussa pitkälle.

Treenaa kameralle puhumisen taitoa

Työhaastatteluun kannattaa Alasuutarin mukaan valmistautua nukkumalla hyvin.

– Työnhaun aikana on hyvä huolehtia jaksamisesta, sillä myös työnhaku on työtä.

Etähaastattelut ovat pandemian myötä lisääntyneet, joten videokameralle puhumista voi olla syytä treenata.

Haastatteluissa kysytään usein klassinen kysymys: mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?

Välillä voi olla hyvä hakea myös muita töitä kuin niitä, joita ensisijaisesti toivot, sillä se voi avata uusia ovia.

– Heikkouksia kysyttäessä potentiaalinen työnantaja ei silti halua kuulla, missä olet huono, vaan heikkous on avainsana omalle kasvutarinalle.

Esimerkiksi: “Minun oli vaikea puhua isoille yleisöille, mutta otin haasteen vastaan, ja nykyisin olen itsevarmempi”.

Joskus sopivan tehtävän etsiminen vie aikaa, mutta uusi työ voi löytyä yllättävästäkin paikasta. Rohkea ja ennakkoluuloton asenne auttaa.

– Välillä voi olla hyvä hakea myös muita töitä kuin niitä, joita ensisijaisesti toivot, sillä se voi avata uusia ovia. Uutisia seuraamallakin voi löytää työllistymismahdollisuuksia. Esimerkiksi pandemian myötä monelle alalle tuli etänä tehtäviä töitä, Alasuutari kannustaa.

Huoli oman talouden hallinnasta ja kustannusten kurissa pysymisestä on läsnä monen ihmisen arjessa. Kannustamme sinua olemaan yhteydessä meihin, kun tarvitset tukea taloutesi menojen hallinnassa. Lue lisää.

Lue myös:

Salla lähetti 60 työhakemusta ja vain kahteen vastattiin – työttömyyden jälkeen hän pääsi unelmatöihin

Marko, 51, vaihtoi kovapalkkaisen insinöörityön sairaanhoitajan pestiin

Miia menetti työnsä, mutta oppi paljon: ”Pelkäsin olisinko enää mitään, kun työminuus loppui”