Kun perhe viettää paljon aikaa yhdessä kotona, kumppanin hyvät ja huonot puolet ovat koko ajan esillä. Yhtäkkiä saattaa huomata, että toisen naama ärsyttää. Mistä tämä johtuu?

– Jos on paljon yhdessä, syntyy symbioottinen tila. Joitakin pariskuntia se lähentää, kun kiireinen arki katkeaa ja on yhtäkkiä aikaa olla puolison kanssa, sanoo kliininen seksologi ja erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Karimo. Hän työskentelee ihmissuhteiden parissa Lempi Terapia Oy:ssä ja Väestöliiton terapiapalveluissa.

Toisaalta symbioosi voi myös ahdistaa ja jopa tappaa seksuaalisen halun.

Vaikka ollaan yhdessä, parisuhteessa tarvitaan myös erillisyyttä. Sitä luovat esimerkiksi oma työ, ystävät ja harrastukset. Erillisyyden tunteen kaipuu voi aiheuttaa turhautumista, mikä johtaa herkästi negatiiviseen kommunikaatioon ja kodin ilmapiirin myrkyttymiseen.

Kummallakin on oikeus tuoda tunteensa julki

Poikkeusoloissa ahdistuneisuus voi syntyä monesta eri asiasta, eivätkä parisuhteen ongelmat välttämättä ole kaiken ydin. Esimerkiksi taloushuolet tai läheisten sairastuminen voivat lisätä stressiä ja ahdistusta.

– Kuukausien aikana sisimpään kertyy epämääräinen tunteiden möykky, josta on vaikea saada otetta. Tätä vastaan voi taistella kohtaamalla ahdistuksen tunteen ja selvittämällä, mitä mielessä ja kehossa oikein tapahtuu. Asioiden ylös kirjaaminen voi helpottaa ahdistuksen avaamista, Karimo sanoo.

Karimo muistuttaa, että myös negatiiviset tunteet kuuluvat elämään ja parisuhteeseen. Niiden tukahduttaminen voi heijastua käytökseen ärtyisyytenä ja lyhytpinnaisuutena. Siksi poikkeusolojen aiheuttamat tunteet on tärkeä tuoda esille ja keskustella niistä kumppanin kanssa.

Omien tunteiden avaamisen rinnalla on yhtä tärkeää kuunnella toista osapuolta. Hiljentyminen ja kumppanin tarinan kuuleminen voivat avata solmuja. Jos puolisot kokevat tilanteen hyvin eri tavalla, voi olla vaikeaa löytää myötätuntoa ja ymmärtää toista.

Avoimen keskustelun lisäksi arjessa kannattaa etsiä aktiivisesti pieniä erillisyyden hetkiä. Voi esimerkiksi mennä lukemaan kirjaa rauhalliseen paikkaan, jolloin kumppanin tulee kunnioittaa toisen oman tilan tarvetta.

– Ihmisten erillisyyden tarve vaihtelee, ja erillisyyden hakeminen voi aiheuttaa toisessa jopa menettämisen pelkoa. Siksi on tärkeää avata kumppanille syitä: ettei se johdu hänestä, vaan omasta tarpeesta.

Keskusteluyhteyttä voi harjoitella

Avoimen kommunikaation opettelu vie aikaa, ja siihen vaikuttaa perheen tai parisuhteen yleinen keskustelukulttuuri. Jos tunteista ei ole tottunut puhumaan, kynnys sen aloittamiseen voi olla korkeampi.

Puolison reaktio voi myös pelottaa, jos avautumisesta on aiemmin seurannut riita. Kun keskusteluyhteys on jumissa, apu voi löytyä pariterapiasta.

– Usein helpottaa, kun mukana on kolmas osapuoli, joka antaa molemmille tilaa puhua, Karimo sanoo.

Tunteiden avaamiselle on tärkeää löytää sopiva tila, sillä esimerkiksi työpäivän jälkeisessä ylivireystilassa syntyy helposti riitoja. Niin ikään on hyvä varmistaa, tuntuuko hetki sopivalta myös kumppanille.

Treffailua luonnossa

Poikkeusaikana deittailu vaatii luovuutta, koska tutut keinot puuttuvat. Jos kodin seinät kaatuvat päälle, Karimo kannustaa pariskuntia lähtemään yhdessä luontoon.

– Luonnossa oleminen rauhoittaa vireystasoja. Kun ihminen menee luontoon, hän keskittyy voimakkaammin siihen, mitä näkee ja haistaa ja miltä ympäristö tuntuu.

Yhteisiä nautintoja voi lisätä arkeen pienin teoin. Kotiin voi järjestää kahdenkeskisen ravintolaillan: Herkullisen aterian voi tilata tai valmistaa itse, ja kynttilät ja taitellut servietit luovat tunnelmasta erityisemmän.

– Usein unohdamme kiireisessä arjessa läsnäolon merkityksen ja ruokailuhetkeen liittyvän mielihyvän. Käytä aistejasi ja mieti, miltä ruoka tuoksuu tai miltä viinilasi tuntuu kädessä.

Karimo korostaa myös kosketuksen tärkeyttä. Toisen kehon koskettaminen nostattaa mielihyvähormonien tasoa ja rauhoittaa stressitasoja.

Seksuaalisen halun löytämiseen voi toimia rutiinien rikkominen, kuten uusien aikuisten lelujen hankkiminen tai romanttinen telttaretki. Intiimiä läheisyyttä voi harjoittaa luonnon helmassa tai muussa yllättävässä paikassa.

Jos on kovin ahdistunut tai yhteys kumppaniin ei ole kunnossa, eivät niksit ja heittäytyminen välttämättä auta. Tällöin Karimo neuvoo keskittymään kodin positiivisen ilmapiirin edistämiseen.

– Kun tuntee kumppaninsa, voi toista ilahduttaa pienillä asioilla ja teoilla. Sitä kautta voi syttyä myös seksuaalinen halu.