– Sitokaa jalat yhteen, laittakaa pallo paidan alle ja juoskaa mäkeä ylös, komentaa projektityöntekijä Juan Carlos Recinos Miñon 14–21 -vuotiaista nauravista nuorista koostuvaa joukkoa Chalatenangon osavaltiossa, maan pohjoispuolella.

Kyseessä ei ole liikuntatunti vaan seksuaalikasvatustyöpajaan kuuluva harjoitus. Interaktiivisessa työpajassa nuorille pyritään havainnollistamaan harjoitusten kautta, mitä raskaaksi tuleminen teini-ikäisenä tarkoittaa.

Olette sidottuna toisiinne ja lapseen!

– Tältä teistä tuntuu, jos saatte lapsen. Olette sidottuna toisiinne ja lapseen! Recinos Miñon huutaa nuorille, kun he suorittavat erilaisista esteistä koostuvaa rataa ilmapallot paitansa alla ja jalat sidottuina.

Työpajassa valistusta pyritään antamaan tasapuolisesti molemmille sukupuolille. Poikia halutaan muistuttaa siitä, ettei raskaus ole pelkästään tytön ongelma.

Usein lapsen saaminen vaikuttaa negatiivisesti kuitenkin enemmän tyttöjen kuin poikien elämään, sillä tyttöjen koulupolku päättyy yleensä raskauteen. Naisten heikko koulutustaso taas lisää tutkitusti köyhyyttä ja kierre on valmis.

Raskaus ole pelkästään tytön ongelma.

Chalatenangossa sijaitsevan Comalapan kylän peruskoulun rehtori Maria Fidelina Guerra de Fuentesin mukaan myös heikot koulutusmahdollisuudet korreloivat teiniraskauksien määrän kanssa.

– Monen koulutie katkeaa viimeistään yläkoulussa, sillä perheillä ei ole varaa jatkokouluttaa nuoria. Kun tytöillä ei ole mahdollisuutta opiskella, he tulevat raskaaksi.

Työapajaan osallistuvat nuoret Chalatenangon maakunnan kylistä, jossa aiemmin lähes 40 prosenttia kaikista raskauksista oli teiniraskauksia. Nyt luku on pudonnut hieman alle 30 prosenttiin.

Siitä kiittäminen on muun muassa Recinos Miñonin vetämää projektia, jota rahoittaa kansainvälinen lastenoikeusjärjestö Plan.

Teiniraskauksien määrä on pudonnut hieman alle 30 prosenttiin.

– Emme halunneet jakaa nuorille ainoastaan seksuaaliterveyteen ja ehkäisyyn liittyviä lehtisiä.

Ongelmana on, etteivät nuoret lue niitä tai ymmärrä lukemaansa.

Nuoret ovat samaa mieltä. Vaikka työpajaan osallistumista suurin osa pitää ensisijaisesti hauskana, työpajan tärkeä viesti on mennyt perille.

Suurin osa nuorista kertoo unelmoivansa ensisijaisesti hyvästä työstä ja riittävästä toimeentulosta. Vasta sitten on perheen aika. Asennemuutos on suuri, sillä harvojen nuorten vanhemmilla on koulutusta.

Nuoret unelmoivat työstä ja riittävästä toimeentulosta.
Asennemuutos on ilmassa.

Nuoret ovat etuoikeutetussa myös saadessaan ehkäisyvalistusta. Vahvasti katolisessa El Salvadorissa seksuaalikasvatus ei kuulu usein koulujen opetusohjelmaan.

– Joidenkin vanhempien mielestä ehkäisyvalistus kannustaa nuoria harrastamaan seksiä eikä heille anneta esimerkiksi kondomeja, Recinos Miños sanoo.

Yleensä negatiivinen asenne johtuu uskonnosta, ja seksi on etenkin Chalatenangon kaltaisilla syrjäseuduilla tabu.

" "
Rata koostuu erilaisista esteistä ja tehtävistä.

Raskaudenkeskeyttäminen ei ole mahdollista, sillä El Salvadorissa on yksi maailman tiukimmista aborttilainsäädännöistä. Abortin tekemisestä voi saada jopa 30 vuoden tuomion. Raskaudenkeskeytystä ei sallita, vaikka äidin tai lapsen henki olisi vaarassa tai raskaus olisi saanut alkunsa raiskauksesta.

Comalapan koulussa teiniraskauksien määrä on pudonnut valistuksen ansiosta rajusti viidessä vuodessa.

– Viime vuonna ainoastaan yksi oppilaistani, 15-vuotias tyttö, tuli raskaaksi. Lapsen isä on tytön serkku. Nyt he ovat naimisissa ja tyttö tuskin jatkaa opiskelua. Se on valitettavaa, rehtori Maria Fidelina Guerra de Fuentes toteaa.

" "
Chalatenangossa 14–21 -vuotiaille nuorille järjestetyssä työpajassa nuoret saivat harjoitusten ajaksi vatsaansa ” vauvan” eli ilmapallon. Harjoitukset, kuten erilaiset temppuradat, piti suorittaa pallo mahassa. Tavoitteena oli konkretisoida, miten paljon lapsen saaminen vaikuttaa nuoren elämään

Kysyimme valistukseen osallistuneilta nuorilta heidän unelmaperheestään ja perhetaustastaan.

Sandra Nohemy Cruz Santamaria, 16 "En tiedä haluanko koskaan lapsia. Oikeastaan en ole edes miettinyt asiaa. Haluaisin opiskella ensin lääkäriksi. Minulla on neljä sisarusta ja isovanhempani pitävät huolta meistä kaikista. Äitini kuoli, kun olin pieni ja isäni kanssa en ole ollut koskaan tekemisissä."
Christian Andersson Navarro Leon, 15 "Haluan Yhdysvaltojen armeijaan sotilaaksi. Jos onnistun siinä, voin harkita perheen perustamista. Tällä hetkellä mietin enemmän jalkapallon pelaamista, rakastan urheilua. Äitini on Yhdysvalloissa, missä hän on asunut jo kymmenen vuotta. Minä asun isovanhempieni luona kahden veljeni ja sisareni kanssa. Samassa talossa asuu myös kaksi setääni, serkkuni ja heidän lapsensa. Yhteensä meitä on kahdeksan. Haluaisin lähteä äitini luokse, mutta hänen mielestään se ei ole hyvä idea."
Jaqueline Cecilia Carvajal, 19 "Ennen lastenhankintaa haluan suorittaa kouluni loppuun, mennä töihin ja naimisiin. Oma perheeni on todella uskonnollinen ja minulle on pienestä pitäen opetettu elämään kristillisten arvojen mukaan. Äitini sai minut 18-vuotiaana enkä ole koskaan ollut tekemisissä isäni kanssa. Äitini ei ole opiskellut, mutta minä haluan kouluttautua."
Ivania Maribel Orellana Serrano, 15 "Haluan ennen kaikkea saada hyvän ammatin ja hyvän aviomiehen. Lapsia haluaisin vasta noin 25-vuotiaana. Äitini sai minut todella nuorena, hän oli vasta 14-vuotias. Ensin isäni oli kieltänyt olemassaoloni, mutta nykyään olemme tekemisissä ja joskus hän jopa auttaa minua. Äitini on minulle maailman tärkein ihminen."
Martin Antonio Arden Garcia, 16 "Kun olen kolmekymppinen, voin alkaa ajatella lasten hankkimista. Se, että kuljin ilmapallo paidan alla, on saanut minut ymmärtämään, että teiniraskaudet ovat todellinen ongelma. Jos saattaisin jonkun tytön raskaaksi, elämäni muuttuisi täydellisesti. Joutuisin aikuistumaan hetkessä ja yhtäkkiä vastuullani olisi myös koko perheen toimeentulo. Tällä hetkellä unelmoin PR-työstä tai kokkiopinnoista. Olen aina tykännyt tehdä ruokaa. Haluaisin kuitenkin mennä Yhdysvaltoihin opiskelemaan, koska siellä kaikki on mahdollista. Jos jään tänne, joudun lopettamaan opiskelun yläkoulun jälkeen, koska perheelläni ei ole rahaa opintoihini. Minulla on ainoastaan äiti, sillä isäni joutui murhasta vankilaan ollessani pieni. Tapasin hänet ensimmäistä kertaa viisi kuukautta sitten. En tuntenut minkäänlaista yhteyttä häneen."