1. Partio – nuorelle MacGyverille

Partiossa yhdistyvät hauskuus ja hyöty. Yhdessä muiden kanssa opetellaan ensiapu, retkeily- ja vaellustaitoja, leikitään, lauletaan ja pelataan. Partiossa pääsee myös yöpymään leireillä teltassa tai mökissä.

Aloita harrastus selvittämällä Partiohaku-sivustolta, mikä lippukunta toimii omalla kotiseudulla. Toimintaa löytyy aina 7–9-vuotiaista sudenpennuista nuoriin aikuisiin saakka.

Hinta: noin 60 euroa/vuosi

2. Liikuntakerhoissa hiki pintaan maksutta

Kunnat ja kaupungit järjestävät maksuttomia liikuntakerhoja ja treeniryhmiä koululaisille. Esimerkiksi Helsingissä on mahdollista kokeilla jopa painia, capoeiraa tai cheerleadingiä perinteisten futiksen, sählyn ja koriksen rinnalla.

Lisää voit lukea easysport.fi-sivustolta. Oulun kaupunki järjestää kiipeily- salibandy- ja uintikerhoja maksutta. Jyväskylän kaupungilla on Liikuntaveturi-kerho, jossa kokeillaan eri lajeja, ja Espoon maksuttoman liikunnan löydät Espoo liikkuu -sivustolta.

Hinta: 0 euroa

3. Eläinrakas harrastaa eläintenhoitoa

Eläimiä pääsee hoitamaan esimerkiksi kotieläintiloilla ympäri maan. Myös eläinsuojeluyhdistykset ottavat vastaan vapaaehtoisapua, mutta vaativat usein hoitajiltaan täysi-ikäisyyttä. Jos kotiseudulla sijaitsee hevostalli, navetta tai maatila, ilmoittaudu auttamaan.

Hinta: 0 euroa

4. Esiintymiskokemusta teatterikerhosta

Kaupunkien ja kuntien nuorisotoimet järjestävät teatteritoimintaa nuorisotaloilla ja taidekeskuksissa.

Teatterissa oppii paitsi sosiaalisia taitoja, siellä saa esiintymiskokemusta, josta hyötyy kaikissa elämänvaiheissa. Esiintymistä harjoitellaan leikin kautta ja nykypäivän ilmiöitä käsitellään draaman keinoin. Maamme nuorisoseurat monipuolisine harrastuksineen löydät netistä osoitteesta nuorisoseurat.fi.

Hinta: noin 0-50 euroa/vuosi

5. Turvaa arkeen VPK:sta

Vapaaehtoinen palokunta järjestää toimintaa tytöille ja pojille 7-vuotiaasta ylöspäin. Treeneissä opetellaan ensiapua, alkusammutusta, hätäilmoituksen tekemistä ja muita turvallisuuteen liittyviä taitoja. Lisäksi pelataan ja urheillaan. Lähialueesi vapaapalokunnan löydät Palokuntarekisteristä.

Hinta: 0 euroa

6. Löytämisen iloa geokätköilystä

Geokätköilyssä etsitään satelliittipaikannusta hyödyntäen geokätköiksi kutsuttuja rasioita, ja sitä voi harrastaa koko perheen voimin tai vaikkapa ystävien kanssa. Harrastamisen alkuun pääsee älypuhelimella, jossa on GPS-paikannus. Ympäri maailmaa olevat geokätköt löydät netistä geocaching.com-sivustolta, jonne rekisteröityminen on ilmaista ja vaivatonta. Kotimaiset kätköt löydät parhaiten osoitteesta geocache.fi.

Hinta: 0 euroa

7. Suunnistustaitoja metsästä

Suunnistus on laji, jota voi harrastaa pikkurahalla joko ystävien tai perheen kanssa iltarasteilla tai urheiluseurassa. Alkuun pääsee lenkkareilla ja urheiluasulla eikä ensin edes kompassia tarvita. Laji yhdistää näppärästi luonnon tuomat terveyshyödyt ja liikunnan.

Monen urheiluseuran lasten jäsenmaksu on vain muutamia kymppejä ja sisältää muun muassa osallistumisoikeuden ohjattuihin harjoituksiin, kisoihin ja iltarasteille. Kilpailla ei tarvitse, jos ei halua.

Hinta: noin 20–60 euroa/vuosi

8. Opi tekemällä 4H-kerhossa

4H-kerhot toimivat ympäri maan ja niihin voivat osallistua yli 6-vuotiaat. Kerhossa lapsi oppii tekemään käsillään ja harjoittelee toimimista ryhmässä. Kerhossa myös kokataan, pelataan, vieraillaan maatiloilla, pidetään huolta ympäristöstä ja opitaan jopa työelämätaitoja. Kerhojen toimintaperiaate on se, että tekemällä oppii! Kotiseutusi 4H-kerhon löydät osoitteesta www.4h.fi

Hinta: Jäsenmaksu 35 e/vuosi

9. Luovaa laukkaa keppihevosella

Hiki virtaa ohjatuilla tunneilla, joilla keppihevosharrastajat antautuvat laukkaan ja hyppivät esteiden yli. Lisää tietoa harrastuksesta löytyy Suomen Keppihevosharrastajien sivuilta.

Hinta: 0-50 euroa

10. Tulevaisuuden MasterChefiksi

Kokkikerhossa kokataan ja leivotaan! Siellä valmistuvat niin smoothiet, välipalaleivät, sosekeitot kuin pullat ja korvapuustitkin. Haastavimpiin keitoksiin siirrytään kokemuksen karttuessa. Lisätietoa löydät Lastenliitosta.

Hinta: noin 50 euroa/kausi