Ryhdy lipaskerääjäksi

Lipaskerääjänä toimiminen on nopea ja konkreettinen tapa auttaa. Monet eri hyväntekeväisyysjärjestöt järjestävät säännöllisesti keräyksiä, joihin kuka tahansa voi ottaa osaa.

Auta lipaskerääjänä esimerkiksi pakolaisia, katastrofin uhreja tai tue syöpätutkimusta. Jo parin tunnin apu on merkittävä. Lisätietoa lipaskeräyksistä löydät järjestöjen omilta nettisivuilta.

Keikka-avuksi vanhukselle

Haluatko auttaa vanhuksia, mutta säännölliseen vapaaehtoistyöhön sitoutuminen tuntuu kynnykseltä? Ryhdy keikkailijaksi. Esimerkiksi HelsinkiMissio hakee keikka-auttajia kertaluontoiseen avunantoon ikäihmisille arjen pulmatilanteisiin.

Keikka-auttaja voi auttaa esimerkiksi verhojen ripustamisessa, kauppakassin kantamisessa tai saattajana lääkärikäynnillä. Seniorit kaipaavat usein myös apuja tietoteknisissä pulmissa.

Luovuta verta

Verenluovutus on helppo tapa pelastaa ihmishenkiä. Verta tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaille, onnettomuuksien uhreille ja keskosille.

Verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä noin 800 ja uusia luovuttajia kaivataan jatkuvasti. Testaa netissä sovitko sinä luovuttajaksi.

Talkoolaiseksi tapahtumaan

Erilaiset hyväntekeväisyysjärjestöt järjestävät lukuisia tapahtumia vuoden aikana, joissa apukäsiä tarvitaan. Tapahtumissa talkoolaisena toimiminen sopii hyvin kertaluontoiseen vapaaehtoistyöhön. Tehtäviäkin on yleensä laidasta laitaan ja usein työajoista voidaan sopia joustavasti.

Ota yhteyttä sinua kiinnostavaan järjestöön tai seuraan, ja kysy, minkälaista apua he voisivat kaivata. Esimerkiksi MLL:n paikallisyhdistysten perheille ja lapsille järjestämät tapahtumat, leirit ja retket työllistävät lukuisia vapaaehtoisia erilaisiin rooleihin.

Perusta syntymäpäiväkeräys

Mitä jos tänä vuonna toivoisitkin syntymäpäivälahjojen sijaan apua sitä tarvitseville? Oman keräyksen perustaminen netissä on helppoa.

Perusta oma keräyslipas esimerkiksi katastrofin varalle, maailman lasten hyväksi tai luonnon puolesta. Aseta keräykselle tavoitesumma ja pyydä ystäviltäsi lahjoituksia esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä. Keräyksen voi pistää pystyyn myös työ- tai harrastusporukalla.

Tee jäsenlehteä

Oletko hyvä kuvaamaan, kirjoittamaan tai piirtämään? Kiinnostaako olla mukana lehden teossa? Esimerkiksi Helsingin eläinsuojeluyhdistys ja Plan kaipaavat apuja vapaaehtoisilta jäsenlehtiensä toimituksissa.

Neulo sukat

Haluaisitko tehdä käsitöitä, mutta et tiedä kenelle neuloisit? Monet hyväntekeväisyysjärjestöt jakavat muun muassa villasukkia niitä tarvitseville.

Esimerkiksi Vaaka ry ottaa vastaan vauvan vaatteita ja jakaa niitä apua tarvitseville lapsiperheille Suomessa ja maailmalla. Suomen Punainen Risti taas vie lämpimiä villavaatteita kylmien maiden asukkaille.

Lisää vapaaehtoistehtäviä kootusti löydät vapaaehtoistyön välityspalvelusta hiiop100.fi.