Voit testata kuumassa autossa istumista itse. Laita ikkunat kiinni ja istu paikoillasi vaikka viisi minuuttia. Hetkessä huomaat, kuinka nopeasti auton sisälämpötila kohoaa. Jos ulkona on 20 astetta, auton sisälämpötila voi kohota 50 asteeseen. Vaikka ikkunaa avaa hieman raolleen, lämpötila ei juuri muutu. Koira kokee kuumuuden vielä raskaammin, sillä se ei pysty säätelemään lämpötilaansa hikoilemalla.

Koiraa ei saa jättää kuumaan autoon. Se on poliisin mukaan eläinsuojelurikos. Lämpimällä säällä kaikki pienet ja suljetut tilat, joihin koira jätetään yksin ilman valvontaa, voivat olla hengenvaarallisia. Mieti tarkoin, missä kuljetat koiraasi. Vaunut, tai pyörään kiinnitettävät kuomulliset kärryt voivat olla yhtä tukalia paikkoja kuin auto.

Koirakin tuntee helteen nahoissaan

Kuumalla ilmalla koiran on parasta olla viileässä paikassa, jossa sillä on tarpeeksi vettä saatavilla. Lenkeillä voi pitää mukanaan vesipulloa ja suunnitella retket niin, ettei koira joudu rasittumaan suorassa auringonpaisteessa. Tuuheaturkkisen koiran voi trimmata kesähelteillä.

Jos ajat helteisellä kelillä koira takaluukussa, muista pitää ajomatkalla lyhyitä taukoja. Auton ilmastointi kierrättää hyvin ilmaa myös taakse, mutta jos autossa ei ole ilmastointia, eläimen kuljettamisessa tulee olla tarkkana.

Lyhytkuonoisten vaikea hengittää

Omistajan on tärkeä tuntea oma koiransa ja sen tarpeet. Paksuturkkiset koirat reagoivat kuumaan keliin eri tavoin, kuin pienet ohutturkkiset koirat. Erityisen herkkiä lämpötilan kohoamiselle ovat muun muassa lyhytkuonoiset koirat, pennut sekä iäkkäät koirat.

Lämpöhalvaukseen ensiapua

Mistä sitten tunnistaa, ettei koiralla ole kaikki hyvin? Aluksi koira läähättää voimakkaasti, on levoton ja voi kuolata. Lämpöhalvauksen oireet etenevät nopeasti ja eläin voi hoiperrella, oksentaa tai ripuloida. Sen limakalvot voivat olla kirkkaan punaiset.

Lämpöhalvauksen saanut koira tulee siirtää varjoisaan paikkaan. Eläimen voi kastella haalealla vedellä, erityisesti kaulasta ja mahan alta. Huomioi, ettei vesi ole jääkylmää. Voit myös käyttää viileitä ja märkiä pyyhkeitä.

Tarjoa koiralle vettä, mutta älä pakota sitä juomaan. Koiran ruumiinlämpötilan voi mitata sen peräsuolesta. Ensiavun jälkeen koira olisi hyvä viedä eläinlääkäriin tarkistettavaksi.

Jos olet huolissasi koiran kunnosta, voit ottaa yhteyttä etäeläinlääkäriin. Pohjola Vakuutuksen lemmikkivakuutusasiakkaille FirstVet-etäeläinlääkärin vastaanotto on maksuton.

Jos törmäät koiraan, joka on lukittu kuumaan autoon toimi poliisin ohjeiden mukaan.

  • Jos auton omistaja on näköpiirissä, huomauta asiasta hänelle.
  • Voit pyytää kaupan infopistettä tekemään kuulutuksen omistajan löytämiseksi.
  • Ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112.
  • Kirjaa ylös auton rekisterinumero, päivämäärä ja kellonaika.
  • Äärimmäisessä hätätapauksessa olet itse oikeutettu pelastamaan ihmisen tai eläimen. Hätäkeskus antaa puhelimitse neuvoja siitä, miten toimia hätätilanteessa. Jos sinua kehotetaan rikkomaan auton ikkuna, tee se mahdollisimman turvallisesti ja kaukana lemmikistä.

Lähteet: Kennelliitto, Poliisi, Sey, asiantuntijana Kennelliiton eläinlääkäri Liisa Lilja-Maula.

Lue myös:

Kytke lemmikki automatkalla – vapaana oleva eläin on aina riski

Näin matkustat koiran kanssa – lue eläinlääkärin vinkit