Koronavuonna 2021, ihan kesän alussa, espoolainen Titi sai ystäväkseen Maarit Piipon. Sen jälkeen he ovat tavanneet melkein joka toinen viikonloppu.

– Olemme käyneet muun muassa Villa Elfvikissä, Glimsissä, Seurasaaressa, Suomenlinnassa ja kasvitieteellisessä puutarhassa. Meitä kumpaakin kiinnostavat kukat ja kasvit, Maarit Piippo kertoo.

Maarit on kuudetta luokkaa käyvän Titin Kamu eli luotettava aikuinen ystävä. Tänään Maarit ja Titi ovat Espoon Emmassa, Syysmyrsky-taidetyöpajassa. Emma on molempien suosikkipaikkoja:

– Visuaalisuus on meidän yhteinen juttu. Ollaan kierrelty täällä Emmassa monta kertaa ja ihasteltu esimerkiksi punaista labyrinttia, langasta tehtyä ison huoneen täyttävää teosta, Maarit kertoo.

Lisäksi kaksikko on osallistunut kamupareille järjestettyihin yhteisiin tilaisuuksiin, kuten katutaidetyöpajaan sekä tenniksen alkeet -tapahtumaan, jossa yhtenä valmentajana oli tennisässä Jarkko Nieminen.

– Tennis oli ihan paras juttu!  Titi sanoo.

Urheilullinen Titi harrastaa myös laskettelua ja pianonsoittoa.

– Toivoisin, että pääsisin joskus kuulemaan, kun Titi soittaa, Maarit suunnittelee.

Ryhtyisitkö Kamuksi? Osallistu koulutukseen

Ennen Kamuksi ryhtymistään Maarit osallistui 15 tunnin mittaiseen maksuttomaan OmaKamu-koulutukseen. Sen jälkeen OmaKamussa yhdistettiin Maarit ja Titi – Maaritin mukaan varmaankin siksi, että he asuivat tuolloin lähekkäin ja he tykkäsivät samanlaisista asioista.

Titin äiti oli ilmoittanut Titin OmaKamu-toimintaan, jotta äidinkielenään kiinaa puhuva Titi oppisi lisää suomen kieltä.

Titin suomen kieli kuulostaa sujuvalta, mutta onko Maarit oppinut Titin äidinkieltä?

– Olen yrittänyt opetella kiinaa, mutta se on kyllä tosi vaikeaa! Maarit tunnustaa.

Hyvä mielen Maarit saa kuitenkin joka kerta, ja omien sanojensa mukaan tosi pienellä vaivalla.

– Minusta on tärkeää, että ihmiset tutustuvat suomalaiseen kulttuuriin. Jos joku ei järjestä tällaisia kohtaamisia, niin ei niitä tapahdu, Maarit sanoo.

Titi, mitä sinä toivoisit seuraavaksi?

– En mitään erityistä itselle, vaan että Maarit olisi joka päivä iloinen.

Pääkaupunkiseudulla omaa Kamua jonottaa reilusti yli 100 lasta eli Kamuista on jatkuva pula. Toimintaa on myös Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Tampereella, ja ensi vuoden puolella tämänhetkisten suunnitelmien mukaan myös Oulussa. Olisiko sinusta Kamuksi? Koulutuksia järjestetään monta kertaa vuodessa, tule mukaan! Lisätiedot omakamu.fi

OmaKamu ry:n yhteistyökumppani Pohjola Vakuutus tukee toimintaa taloudellisesti ja kannustaa myös henkilöstöään tekemään vapaaehtoistyötä OmaKamu-toiminnassa.