– Tutkin henkilöasiakkaillemme sattuneita vahinkoja viimeiseltä kolmelta vuodelta. Mukana ovat omaisuusvahingot, liikenteessä sattuneet vahingot ja henkilöille sattuneet vahingot eli sairastumiset tai tapaturmat, kertoo Kiuru.

Perjantai 13. päivänä sattuu enemmän liikennevahinkoja, mutta esinevahinkoja vähemmän kuin yleensä

Jouko Kiurun tarkastelemaan ajanjaksoon osui kuusi perjantai 13. päivää. Tästä taulukosta selviää, kuinka paljon vahinkoja on keskimäärin sattunut kaikkina viikonpäivinä, tavallisina perjantaipäivinä ja perjantai 13. päivinä:

Tämän pienen otannan perusteella näyttää siltä, että liikenteessä sattuu ja tapahtuu perjantai 13. päivänä enemmän kuin tavallisena päivänä - tai ainakin viime vuosina on näin ollut. Perjantai on liikenteessä muutenkin tapaturma-alttiimpi päivä muihin viikonpäiviin verrattuna.

Toisaalta omaisuusvahinkoja sattuu perjantai 13. päivänä jonkin verran vähemmän kuin muina päivinä. Mistähän tämä voisi johtua, Jouko Kiuru?

– Hyvä kysymys! Omaisuusvahingoista suurin osa on esinevahinkoja, kuten kännykän tai silmälasien hajoamisia. Ehkäpä ihmiset varovat läikyttämästä kahvejaan tai tiputtamasta kännyköitään, kun he tietävät että on perjantai 13. päivä. Saman varovaisuuden soisin ulottuvan myös liikennekäyttäytymisen puolelle.

Tapaturmia sattuu eniten 20.2.

OP Vakuutuksen tilastojen mukaan tapaturmia - siis esimerkiksi liukastumisia, kaatumisia ja urheilussa loukkaantumisia - sattuu eniten 20.2. Piikkejä tilastoissa näkyy myös heinä-elokuussa. Miksi näinä aikoina sattuu ja tapahtuu enemmän?

– Helmikuun piikki voi selittyä talven liukkailla keleillä. Tuolloinhan on myös hiihtoloma-aika. Heinä-elokuulla taas ihmiset lomailevat ja puuhailevat kesäharrastustensa parissa, jolloin he altistuvat tapaturmille keskimääräistä enemmän.

Tapaturmista 80% on vapaa-ajalla sattuneita haavereita, jotka yleensä vaativat lääkärinhoitoa ja pientä lääkitystä. Yleisimpiä vahinkotyyppejä ovat OP Vakuutuksen tilastojen mukaan venähdykset ja luiden murtumat.

Tapaturmia sattuu enemmän miehille kuin naisille

Tämän viikon perjantaina, 13.4. on Tapaturmapäivä. Sen keskiössä ovat miehet, sillä tapaturmakuolleisuus on työikäisillä miehillä korkeampi kuin naisilla.

Suuri osa miehille sattuvista tapaturmista olisi estettävissä asenteita muuttamalla. Mihin asioihin miesten kannattaisi erityisesti kiinnittää huomiota?

– Miesten olisi hyvä kiinnittää huomiota itsevarmuuteen ja omien kykyjen yliarvointiin. Esimerkiksi uheilupeleissä perinteisesti omat taidot yliarvioidaan sekä mennään pelitilanteisiin liialla voimalla. Tällöin loukkaantumisen mahdollisuus kasvaa. Vammoja tulee usein juuri miesten suosimissa vauhdikkaissa joukkuelajeissa, kuten jalkapallossa, salibandyssa ja jääkiekossa, sanoo Kiuru.

Lue myös: Suomalaiset kaatuvat, törmäilevät ja putoavat – Tässä ovat yleisimmät tapaturmat

Sattuiko vahinko? Ei huolta. Vahinkoavusta löydät ohjeet vahinkotilanteisiin sekä sinua lähellä olevat OPn kumppanit.