Ihana maisema – otanpa muutaman kuvan! Kiva resepti lehdessä – pitää kuvata muistilapuksi! Lapsenlapsen piirrustus – räps, kännykän taustakuvaksi!

Älypuhelinten muistit paukkuvat, kun kaikkea on niin helppo kuvata. Moni myös säilyttää kuviaan älypuhelimessa, sillä haluaa niiden olevan heti käytettävissä – tai ei vain saa aikaan tehdä kuvien varmuuskopiointia.

Kuvatulvassa on kaksi isoa ongelmaa: jossain vaiheessa puhelimen muisti on niin täynnä, että kuvien ottaminen ei enää onnistu. Jos taas puhelin katoaa, menee rikki tai se varastetaan, samalla katoavat arvokkaat kuvamuistot.

Miten kuvat voisi säilyttää järkevästi?

Tallenna kuvat pilvipalveluun

Yksi helpoimmista keinoista on asentaa puhelimensa lataamaan automaattisesti kaikki kuvat talteen verkon pilvipalveluun. Pilvipalveluissa ei tarvitse murehtia muistitilasta, koska niihin mahtuvat isotkin kuvapaketit.

Pilvipalvelu on ikään kuin digitaalinen tallelokero: siellä kuvat säilyvät turvassa, vaikka laite hajoaisi ja tiedostoihin pääsee käsiksi miltä tahansa laitteelta, kun palvelun käyttäjätunnus ja salasana ovat tallessa. Pilvipalvelussa saa tavallisesti tietyn määrän tallennustilaa ilmaiseksi ja lisää talennustilaa edullisesti, esimerkiksi eurolla tai muutamalla eurolla kuukaudessa.

Pilvipalvelun voi valita esimerkiksi puhelimen käyttöjärjestelmän mukaan. Android-puhelimilla kätevin pilvipalvelu on Google Drive, Applen laitteilla iCloud ja Microsoftin puhelimilla OneDrive. Muita ilmaisia pilvipalveluita on esimerkiksi Dropbox. Myös jotkut operaattorit tarjoavat omia maksullisia pilvipalveluitaan.

Joidenkin puhelimien kamerasovellus synkronoi automaattisesti käyttöjärjestelmään sopivan pilvipalvelun kanssa. Kuvat siirtyvät pilvipalveluun, kun kännykässä on varmuuskopiointi päällä. Varmuuskopioinnin saa päälle puhelimen asetuksista.

Siirrä myös tietokoneelle tai kovalevylle

Moni ammattilainen suosittelee tallentamaan elämän tärkeimmät tiedostot vähintään kahteen, mutta mielellään kolmeen eri paikkaan. Jos siis ajattelet, että kuvien katoaminen olisi pahinta, mitä voi tapahtua, siirrä pilvipalvelussa olevat kuvat myös esimerkiksi tietokoneelle tai ulkoiselle kovalevylle.

Pilvipalveluun tallennetut kännykkäkuvat voi siirtää tietokoneen muistiin ja siitä ulkoiselle kovalevylle ilman erillistä piuhaa. Jos et käytä pilvipalvelua, kuvat saa toki tietokoneelle ja siitä eteenpäin myös usb-kaapelilla, mutta tapa alkaa olla nykyään kömpelö ja hankala.

Pelkästään ulkoiset kiinteät tallennusvälineet ovat epävarmoja paikkoja säilyttää kännykkäkuvia, sillä ne voivat hajota ennen pitkää. Esimerkiksi kovalevy voi rikkoutua pienestä kolahduksesta.

Teetä paperille

Sanotaan, että valokuvan vanhin varmuuskopio on paperinen kuva. Valokuvatuotteita valmistavien yritysten sovelluksista tai sivustoilta voi tilata kuvakirjoja tai yksittäisiä kuvia klikkaamalla teetettävät kuvat suoraan puhelimen muistista tai vaikkapa Instagramista.

Monissa valokuvausliikkeissä ja esimerkiksi joissain ostoskeskuksissa on myös laitteistoa, jolla saa teetettyä kännykkäkuvista paperiversion vaikkapa saman tien.

Karsi ylimääräisiä kuvia äläkä ota turhia

Jotta puhelimen muisti ei tukkeutuisi kuvatulvasta, kuvia täytyy myös karsia ja poistaa aika ajoin. Koska lisää kuvia kertyy koko ajan, karsimista kannattaa tehdä säännöllisesti.

Pääsääntöisesti kuvista kannattaa poistaa epäonnistuneet otokset ja esimerkiksi sellaiset, joihin ei liity tunnetta tai erityistä muistoa: esimerkiksi kuvat tuntemattomista maisemista, kukista tai ja vanhat muistilapuiksi otetut kuvat voi surutta deletoida.

Omaa asennettaan kännykkäkuvaamiseen voi myös hieman kyseenalaistaa. Onko ihan kaikesta pakko ottaa kuva? Esimerkiksi peruskuvia nähtävyyksistä ja esiintyvien artistien keikoilta löytyy pilvin pimein netistäkin. Ennen kuin kaivaa kännykkää esille, voi pohtia, mistä asioista jää kaipaamaan itse otettua kuvaa jälkikäteen.

Lue myös:

Älypuhelimen salaiset kikat – tiesitkö näitä?