Kasvisburgerit 4 kpl

4 briossisämpylää

4 isoa portobello-sientä

1 pkt halloumijuustoa

Marinadi:

1 valkosipulin kynsi

1 rkl tuoretta timjamia

2 rkl oliiviöljyä

1 nippu kevätsipulia

2 rkl tuoretta lehtipersiljaa

2 rkl tuoretta minttua

2 rkl tuoretta basilikaa

½ dl balsamicosiirappia

suolaa ja pippuria

Aloita burgereiden valmistus marinadista. Hienonna valkosipulit ja timjami, sekoita oliiviöljyn kanssa. Pyörittele sienet marinadissa.

Viipaloi halloumijuusto kahdeksaan osaan.

Grillaa sienet, halloumijuustoviipaleet ja kokonaiset kevätsipulit. Sienet ovat valmiit, kun niistä tihkuu nestettä ja juusto, kun sen pinta on saanut väriä.

Mausta grillatut sienet suolalla ja pippurilla. Nosta halloumiviipaleet sienten päälle ja anna juuston pehmetä hetki.

Viipaloi grillattu kevätsipuli, hienonna yrtit ja sekoita keskenään.

Paahda sämpylöitä grillissä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Kokoa burgerit ja viimeistele balsamicosiirapilla.

”Grillatussa portobellossa on herkullinen maku. Jämäkkä halloumijuusto tuo burgereihin tekstuuria ja tuoreet yrtit raikkautta. Grillatut burgerit sopivat täydellisesti kimpassa kokkailuun kaveriporukalla tai privaatimpaan kokkaushetkeen lämpimässä kesäillassa avojaloin. Itse asiassa resepti on peräisin toissakesältä, jolloin hurmasin sillä erään neitokaisen.”

Naughty BRGR -ravintoloistaan tunnettu kokki Akseli Herlevi

Grillattua parsaa ja fetajuustoa

Parsat

500 g vihreää parsaa

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunamehua

suolaa ja pippuria

Valitse kaupasta mahdollisimman ohuita parsoja, sillä niiden maku on paras.

Huuhtele ja kuivaa parsat. Napsauta kuiva tyvi pois taivuttamalla parsaa varovasti – se katkeaa juuri siitä mistä pitääkin.

Pyöritä parsat oliiviöljyssä. Grillaa muutama minuutti ja käännä. Grillaa vielä pari minuuttia. Parsat saavat jäädä napakoiksi.

Laita parsat tarjoiluastialle ja purista päälle sitruunamehu. Rouhi päälle suolaa ja pippuria.

Fetajuusto

1 pkt aitoa fetajuustoa esim. Dodoni tai Mevgal

2 rkl oliiviöljyä

3 oksaa timjamia

foliota

Valuta fetajuusto. Laita leikkuulaudalle iso pala foliota ja lorauta sille 1 rkl oliiviöljyä. Aseta päälle fetajuusto.

Lorauta juuston päälle 1 rkl oliiviöljyä ja lisää yrtit.

Sulje nyytti tiiviisti ja grillaa, kunnes juusto pehmenee – noin 20 minuuttia.

”Meillä syödään parsaa koko kevään ajan miltei joka päivä uunissa paahdettuna. Kun ilmat sallivat, teemme piknikin viereiseen puistoon ja otamme Nasuksi ristityn vaaleanpunaisen hiiligrillin mukaan. Parsa on täydellinen grillattava, koska se ei vaadi juuri mitään esivalmisteluita, valmistuu nopeasti ja maistuu grillattuna taivaalliselta. Parsojen seurana toimii hyvin grillattu fetajuusto, joka on yhtä herkullinen ja vaivaton valmistaa kuin parsakin. Fetan maku muuttuu grillissä lempeämmäksi ja maistuu niillekin, jotka eivät muuten pidä fetajuustosta.”

Maku-lehden äitiysvapaalla oleva päätoimittaja ja Gastronaatti-kirjan kirjoittaja Satu Koivisto. Kirja saa jatkoa elokuussa.

Pottunyytit 4 kpl

500 g keitettyjä varhaisperunoita

2 kesäsipulia

nippu retiisejä (noin 12 kpl)

1 dl tuoretta lehtipersiljaa

2 rkl oliiviöljyä

1/2 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

2 rkl tuorejuustoa

foliota

Halkaise keitetyt perunat. Hienonna kesäsipulien varret ja leikkaa sipuli neljään osaan. Pese ja halkaise retiisit. Hienonna lehtipersilja.

Levitä työtasolle neljä isoa foliopalaa. Lorauta jokaiselle foliolle oliiviöljyä. Jaa kasvikset tasaisesti folioiden päälle. Mausta lehtipersiljalla, suolalla ja pippurilla ja sekoita käsin. Lisää jokaisen kasviskasan päälle vielä nokare tuorejuustoa.

Sulje nyytit tiiviisti ja grillaa, kunnes kasvikset ovat vielä napakan kypsiä – noin 20 minuuttia.

”Keitän kesällä varhaisperunoita aina mahdollisimman suuren kattilallisen, koska seuraavana päivänä niistä voi tehdä ihania lisukenyyttejä grillissä. Perunoiden seuraksi sopivat retiisit, joiden usein ärhäkkä maku pehmenee grillissä. Kasviksia voi vaihdella kauden mukaan tai soveltaa niistä mitä kotoa löytyy. Kesäkurpitsa, kukkakaali ja paistetut kantarellit toimivat hyvin.”

Satu Koivisto

Grillatut banaanit

4 banaania

16 palaa (tummaa) suklaata

Tee banaanien kylkeen viillot. Työnnä suklaapalat banaanien sisään.

Grillaa banaaneita, kunnes suklaa sulaa ja banaani pehmenee – noin 15 minuuttia.

”Tähän jälkiruokaherkkuun minut tutustutti lähes 20 vuotta sitten paras ystäväni, joka lastasi banaanien sisään maitosuklaata. Oma makuni on sittemmin kehittynyt tummempaan suuntaan, mutta jokainen voi laittaa banaanien väliin lempisuklaataan. Banaanit maistuvat sellaisenaan tai lettujen ja jäätelön kanssa.”

Satu Koivisto