Tommi Hämäläisen perustama, rakennusalan työvoimavuokraukseen erikoistunut Bolt.Works Oy on monella tavalla menestystarina. Vuonna 2010 Briko-nimellä aloittanut yritys on kasvanut lähes 50 prosentin vuosivauhtia, ja vuoden 2017 liikevaihto oli reilut 9 miljoonaa.

Myös tulevaisuuden tavoitteet ovat kovat: tähtäimessä on 100 miljoonan liikevaihto vuoteen 2023 mennessä.

– Muutama vuosi sitten olimme vielä aika pieni tekijä. Digiloikka nosti meidät isojen yhtiöiden tietoisuuteen, Hämäläinen summaa.

Tekoälyn ja koneoppimisen avulla yritys on kehittänyt rakennusalan työnantajat ja työntekijät suoraan yhdistävän mobiilisovelluksen. Sovelluksen kautta töitä etsivät voivat tehdä oman profiilin ja saavat välittömästi tietää, mitä heidän taidoilleen ja kokemukselleen soveltuvia töitä on avoinna.

– Työnantajat ja -tekijät voivat myös arvostella toisiaan, joten parhaat tekijät ja työpaikat alkavat erottua.

Hallituksen arvokas osaaminen

Parhaiden tekijöiden löytäminen on ollut ratkaisevaa myös Hämäläisen uralla ja Boltin tarinassa.

Heti yrityksen alkumetreillä Hämäläinen innosti mukaan teknologia-alalla työskennelleen Timo Hakkaraisen, joka lähti yhtiön osakkaaksi ja kehitysjohtajaksi. Hakkaraisen avulla palkattiin teknologiajohtajaksi Ville Herva, jonka johdolla kasattiin tiimi kehittämään mobiilipalveluita.

Toimitusjohtajan viittaa kannatteleva Hämäläinen on tehnyt tietoisesti paljon töitä sen eteen, että on saanut koottua ympärilleen osaavan henkilöstön ja hallituksen.

– Minusta toimitusjohtajan tehtävä on nimenomaan saada yritykselle oikeat osaajat. Silloin mikä tahansa on mahdollista.

Erityisen merkittävää on nimekäs hallitus, joka tuo taloon ulkopuolista ammattitaitoa ja uskottavuutta. Bolt.Worksin hallituksessa istuvat tällä hetkellä yhtiön ulkopuolisina jäseninä ympäristöpalvelujätti Deleten ex-toimitusjohtaja Jussi Niemelä ja IT-alan yritys Solitan toimitusjohtaja Jari Niska.

– Tämä oli hyvin tietoinen valinta. Hallituksessa pitää olla ymmärrystä yrityksen ydinosaamisesta mutta myös aivan erilaista osaamista, Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen arvelee, että alan vanhoille konkareille pienemmän yrityksen auttaminen on ollut myös antoisa kokemus. Hyvä hallitus on tärkeää siitäkin syystä, että se antaa yrittäjälle äärimmäisen arvokasta tukea ja neuvoja.

– Yrittäminen voi olla yksinäistä puuhaa. Minulla ei ole ollut esimiestä, mutta nyt voin tarvittaessa kääntyä kokeneempien tyyppien puoleen, Hämäläinen kuvailee.

Lisää läpinäkyvyyttä

39-vuotiaan Hämäläisen tie yrittäjäksi ei ollut se tavanomaisin. Nuori mies oli viittä vaille valmis tradenomi, kun työt veivät mukanaan ja opinnäytetyö jäi tekemättä.

Hämäläinen päätyi töihin henkilöstönvuokrausta tekevään yritykseen kotikaupungissaan Kouvolassa, menestyi työssä ja auttoi firmaa laajentamaan myös pääkaupunkiseudulle. Samalla alkoi kyteä idea omasta, uudella tavalla toimivasta vuokratyöyrityksestä.

– Perheessäni ei ole yrittäjiä, mutta jostain tulee se halu tehdä asioita hieman eri tavalla, hän pohtii.

Rakennusalalla itsekin töitä tehnyt Hämäläinen koki, että monella saralla ala kehittyi jälkijunassa. Työn ja työvoiman huono kohtaaminen oli jatkuva ongelma, jota perinteinen, helposti jähmeä hakemusrumba ei helpottanut. Myös vuokratyöntekijöiden kohtelu saattoi olla heikkoa.

– Rakennusala on sellaista, että projektit alkavat ja loppuvat, ja on tärkeää saada tiedot vapautuvasta työvoimasta reaaliajassa, hän perustelee.

Bolt pyrkii tekemään työnvälityksestä nopeampaa, luotettavampaa – ja ennen kaikkea läpinäkyvämpää. Tulevaisuudessa Bolt.Works voi laajentua myös muiden toimialojen, kuten raskaan teollisuuden ja logistiikan työvoimanvuokraukseen.

– Tavoitteena on antaa valta takaisin työnanantajille ja työntekijöille.

Tutustu OPn tarjoamiin yrittäjän palveluihin.