Matkapuhelin solahtaa iltahämärissä penkin alle, ja kun puhelin on kaivettu esiin, sisävalo unohtuu päälle. Yön jälkeen pellin alla on hiljaista – akku on tyhjentynyt, ja auto ei starttaa.

Toinen yleinen tapaus: kesällä lämpimässä kelissä hyvin startannut auto ei kylmällä säällä enää käynnistykään. Siinä missä kesällä ohuet ja notkeat öljyt eivät juuri vastustaneet käynnistymistä, viileällä säällä niiden pyörittäminen vaatii sen verran virtaa, ettei vuosia vanha akku jaksa enää startata.

Molemmissa tapauksissa tarvitaan lisävirtaa. Tämä lisävirran antamisesta kannattaa tietää.

Muuta evästeasetuksiasi

Käynnistyskaapelit vai akkuboosteri?

Apuvirran antamiseen tarvitaan toinen, käynnissä oleva auto ja tukevat käynnistyskaapelit. Halvimmat, muovipäällysteiset letkut kannattaa jättää kauppaan. Ne kuumenevat ja saattavat jopa sulaa käytössä.

Auton akku löytyy useimmissa tapauksissa konehuoneesta, usein jonkin muovisuojan alta. Suojan irrottamiseen ei tarvita työkaluja, ainoastaan hieman sorminäppäryyttä.

Moni valmistaja kuitenkin kieltää apuvirran antamisen toisesta autosta. Tämä koskee nimenomaan uusia ja uudehkoja autoja, joiden sähköjärjestelmässä on runsaasti älyominaisuuksia. Tällaiseen autoon on turvallista antaa apuvirtaa akkuboosterilla.

Näin akkuboosteri toimii

Kiinnitä akkuboosterin hauenleuat virtaa kaipaavan auton akun napoihin ja kytke boosteri päälle. Sammuta autosta turhat sähkölaitteet ja käynnistä auto. Boosterivalmistajat suosittelevat, ettei autoa yritettäisi käynnistää yli 10 sekuntia kerrallaan, koska pienikokoinen boosteri ja erityisesti sen kaapelit ylikuumenevat helposti. Jos siis auto ei starttaa nopeasti, anna boosterin elpyä hetki ennen seuraavaa yritystä.

Kun auto on käynnistynyt joko videossa esitettyyn tapaan toisen auton avustuksella tai akkubuusterilla, aja ainakin parikymmentä kilometriä. Vasta sen jälkeen akku on latautunut sen verran, että auton käynnistystä omalla virralla voi kokeilla.

Jos autosi on käynnistynyt hieman laiskasti jo aikaisemmin, aja pian akkukauppaan ja päivitä akku uuteen.

Useissa uudemmissa akkumalleissa on akun kunnon ilmaisin, mistä akun kunto selviää helposti. Usein se on pyöreä ikkuna, jonka sisällä näkyy vihreä, punainen tai musta täplä.