Pohjola Vakuutuksen tutkimuksen mukaan jopa kaksikymmentä prosenttia suomalaisista haaveilee hybridi- tai sähköautosta. Vastaavasti polttomoottoriautosta haaveilee puolta pienempi määrä eli kymmenen prosenttia suomalaisista. Kuitenkin vain viisi prosenttia suomalaista aikoo toteuttaa sähköautohaaveensa tänä vuonna.

- Tutkimustuloksissa näkyy, että kiinnostus hybridi- ja sähköautoihin on selvästi löytynyt, mutta moni pohtii vielä varsinaista ostopäätöstä. Suomen suurimpana täyssähköautojen vakuuttajana näemme kuitenkin tilastoistamme, että sähköautojen suosio kasvaa kiihtyvää vauhtia, kertoo Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander.

Suosion kiihtyvä kasvu näkyy myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoissa: vuoden 2020 syyskuun lopussa Suomessa oli jo lähes 48 000 ladattavaa hybridi- ja täyssähköautoa, ja niiden määrä on lähes kaksinkertaistunut vuoden 2019 vastaavaan aikaan verrattuna.

Pohjola Vakuutuksella täyssähköautojen vakuutuskanta on kuusinkertaistunut vain kahdessa vuodessa. Vakuutettujen sähköautojen määrä on kasvanut sekä absoluuttisesti että verrattuna koko vakuutuskantaan.

Kohti fossiilitonta liikennettä

EU:n komission tavoitteena on saada liikenteeseen 30 miljoonaa sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Kansallisella tasolla Suomi on sitoutunut puolittamaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasoon verrattuna, ja suurimman vähennyspotentiaalin on katsottu olevan tieliikenteessä. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi luonnoksen fossiilittoman liikenteen tiekartasta viime viikolla.

- Sähköistyminen on yksi suurimpia tieliikenteen megatrendejä sekä meillä että maailmalla, ja uskomme, että kuluvan vuosikymmenen aikana autokannassa tullaan näkemään merkittävä muutos. Suuret autovalmistajat tuovat markkinoille jatkuvasti enemmän sähkö- ja hybridimalleja samalla kun latausverkosto laajenee. Lisäksi suomalaisten kasvanut tietoisuus omista ympäristövaikutuksista lisää halukkuutta vaihtoehtoisten autojen hankintaan, Kristian Hiljander summaa.

Tutustu Pohjola Vakuutuksen autovakuutukseen.