Kuhina käytettyjen sähköautojen ympärillä käy kuumana. Maahan on tuotu tänä vuonna lähes yhtä paljon käytettyjä täyssähköautoja kuin niitä on myynnissä paikallisissa autoliikkeissä. Hurjimpien tarinoiden mukaan autot suorastaan revitään myyjien käsistä. Vaikka markkina on vielä pieni, on käytettyjen sähköautojen saatavuus hyvä. Niiden hintataso on edelleen melko korkea verrattuna polttomoottorillisiin käytettyihin autoihin, mikä toisaalta hieman hillitsee ostohalukkuutta.

– Meiltä löytyy vaikka heti avaimet käteen -periaatteella useita erilaisia käytettyjä sähköautoja, lupaa käytettyihin sähkö-, hybridi- ja kaasuautoihin erikoistuneen Kamuxin Konalan myyntipisteen myyntipäällikkö Hannes Vuorma.

Valikoimasta löytyy saman tien noin parikymmentä erilaista käytettyä sähköautoa.

Vuorman mukaan käytetyt täyssähköautot kiinnostavat paljon kuluttajia, mutta hintataso on kuitenkin vielä sen verran korkea, että moni hankkii perheen kakkosautoksi mieluummin hybridin tai perinteisen polttomoottorillisen käytetyn.

Hintahaitari muutamasta tonnista yli sataan tuhanteen

Suositun autojen ilmoittelusivusto Nettiauton valikoimassa on tällä hetkellä reilut 280 käytettyä täyssähköautoa, joiden hintataso vaihtelee muutamasta tuhannesta eurosta aina reiluun sataan tuhanteen.

Postin käytössä olleen, Suomessa vuonna 1991 valmistetun Elcatin saisi 3 800 eurolla. Auton toimintasäde on kuitenkin vain 80 kilometriä. 58 000 kilometriä ajetusta vuoden 2017 Teslasta saisi pulittaa edelleen reilut 100 000 euroa. Neljä vuotta vanhat, perheen kakkosautoksi soveltuvat täyssähkö-Nissanit maksavat noin 15 000 euroa.

Uusi omistaja löytyy nopeasti

Sähköautoilijat ry:n ja Tesla Club Finlandin varapuheenjohtaja Kirsi Immonen uskoo, että kiinnostus käytettyjä sähköautoja kohtaa on kasvussa ja ne löytävät uuden omistajan nopesti.

– Jo nyt useampi käytettyjä autoja välittävä taho on erikoistunut sähköautoihin. Myös kuluttajien suoraan myymiä autoja liikkuu paljon, sillä noin 4–5 vuotta sitten uutena hankittuja autoja alkaa olla monilla vaihtoiässä, Immonen sanoo.

Myös käytettyjen sähköautojen tuonti ulkomailta on kasvussa. Viime vuonna niitä tuotiin 212 kappaletta ja tämän vuoden kolmen ensimmäisen kvartaalin aikana määrä nousi jo 250 kappaleeseen.

Ostamassa käytettyä sähköautoa? Huomioi nämä asiat:

Hannes Vuorman mukaan käytettyjen sähköautojen kysyntä on keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Maakunnista kyselyjä tulee vähemmin. Hän antaa muutaman vinkin, mitä on hyvä huomioida, jos aikoo hankkia käytetyn sähköauton.

1. Tarkista auton toimintasäde

Auto hankitaan tavallisesti ennen kaikkea työmatka-ajoon. Kannattaa selvittää heti aluksi, riittääkö auton toimintasäde omaan tarpeeseen. Sähköautoilla yleisin toimintasäde on noin 200 kilometriä.

2. Ota selvää latausmahdollisuuksista

Selvitä, onko autoa mahdollista ladata työpaikalla tai saako taloyhtiössä ladata sähköautoa. Kartoita myös liikkumisesi kannalta muiden julkisten latauspisteiden sijainti.

3. Pakolliset piuhat mukaan

Sähköauton lataaminen kotona ja julkisissa latauspisteissä tarvitsee tavallisesti erilaiset latausjohdot. Jokaisessa autossa pitää olla mukana vähintään yksi latausjohto ja latauslaite. Se maksaa itsessään jo satoja euroja, joten käytettyä sähköautoa hankittaessa kannattaa varmistaa, että johto tulee mukana. Muuten auton lataaminen ei onnistu kotona. Kauppojen seinissä oleviin latauspisteisiin tarvitaan toisenlainen latausjohto, joka ei tule kaikissa malleissa automaattisesti mukaan.

4. Huomioi turvallisuusasiat

Ulkomailta tuodun käytetyn sähköauton osalta on hyvä selvittää, että auto on tarkoitettu Suomen oloihin. Yhdysvalloista hankitun sähköauton lataus ei onnistu, ja jotkut Euroopassa myytävät mallit sopivat vain Etelä- ja Keski-Euroopan markkinoille. Myös latauspisteiden suhteen kannattaa tarkastaa, että ne ovat turvallisuusvaateiden mukaisia.

5. Testaa akun kunto

Sähköautojen akustolla on sähkömoottorin ohella usein jopa 10 vuoden takuu, joten se on usein edelleen voimassa, kun käytetty sähköauto vaihtaa omistajaa. Huolehdi, että takuuseen liittyvät asiakirjat ovat ajan tasalla. Akuston kapasiteetti kannattaa myös testata ennen kauppaa, sillä uuden akun hankinta voi maksaa useita tuhansia euroja. Joissain merkeissä auton järjestelmä kertoo akun kapasiteetin, mutta aina tietoa ei ole helposti saatavilla.

Edessä autokaupat? OP Sujuvat kaupat -palvelussa teet yksityishenkilöiden väliset autokaupat turvallisesti ja helposti. Tutustu OP Sujuvat kaupat -palveluun