1 Heijastinliivit

Jos auto jättää tien päälle tai joudutaan onnettomuuteen, joudutaan autosta usein tulemaan ulos. Tällöin kaikki muuttuvat jalankulkijoiksi.

2 Ensiapulaukku

Ensiapulaukun sisältöön kannattaa tutustua etukäteen ja laukku kannattaa vaihtaa uuteen aika-ajoin. Jos laukku pyörii vuositolkulla autosta toiseen, saattavat sen sisältämät tarvikkeet olla vanhentuneita.

3 Taskulamppu

Toimiva taskulamppu auttaa pimeässä. Lampun patterit kannattaa myös tarkistaa aika-ajoin.

4 Kokoontaitettava lumilapio

Kokoontaitettava lumilapio helpottaa, jos auto on kadun varressa parkissa ja aura työntää aurausvallin auton ja ajokaistan väliin. Sillä voi myös kaivaa myös juuttunutta autoa irti.

5 Lumiharja ja laadukas jääskrapa

Lumikelillä on tärkeää saada ikkunat puhdistettua lumesta ja jäästä.

6 Tuulilasinpesunestettä

Mukana kannattaa Lisäyspussi tai –kannu keliin sopivaa lasinpesunestettä. Loskakelillä pesunestettä saattaa kulua yllättävän suuria määriä.

7 Vararenkaan pultit tai mutterit

Vararenkaan kiinnittämiseen soveltuvat pultit tai mutterit. Jos autossa on alla alumiinivanteet ja vararengas on peltivanteella, eivät alumiinivanteiden kiinnityspultit tai –mutterit välttämättä sovellu vararenkaan kiinnittämiseen.

8 Tunkki ja rengasavain

Mikäli autossa on vararengas, kannattaa mukana olla myös renkaan vaihtamiseen soveltuvat työkalut

9 Lämmintä vaatetta

Autossa on syytä ainakin talviaikaan olla mukana aina lämmintä vaatetta, sekä pipo ja hanskat. Usein ajatellaan, ettei autolla liikkuessa ei tarvitse pukeutua lämpimästi. Jos auto hajoaa tai joudutaan onnettomuuteen, auto jäähtyy pakkasella nopeasti.

10 Puhelin

Puhelin ja sen autolaturi olisi aina hyvä olla mukana teknisen vian tai onnettomuuden varalta. jotta voit soittaa tarvittaessa paikalle apua.

Autossa vaadittavat tarvikkeet vaihtelevat maakohtaisesti ja joissain maissa mukana pitää olla turvaliivien lisäksi mm. pyöräkiilat ja jauhesammutin. Ulkomailla matkustavien kannattaa tutustua vaikkapa Autoliiton Autoillen Euroopassa -kirjaan, josta löytyvät maakohtaiset varustevaatimukset.

Asiantuntijana on Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen