1. Moottoripyöräilijän eteläinen unelma: Kroatia

Moottoripyöräily Kroatiassa on kokemisen arvoinen elämys: hyväkuntoiset, mutkaiset tiet, kauniit rantamaisemat ja etelän lämpö ovat jokaisen motoristin mieleen. Lähde Kroatiaan viimeistään, kun Italia ja Ranska on nähty.

Kroatiaan pääsee Via Balticaa pitkin Tallinnan kautta, mutta jos haluaa säästellä ajokilometrejä varsinaiseen kohteeseen, reissaaja valitsee Saksan-reitin. Finnlinesin laivalla pääsee Helsingistä Travemündeen 29 tunnissa. Joillakin lähdöillä on mahdollista yöpyä laivassa myös perillä, jolloin liikkeelle pääsee aamulla virkeänä.

Varaa aikaa: Vähintään kaksi viikkoa.

Yövy: Matkan varrella Itävallan Traisenissa on terassileirintäalue, jonka jokaiselta telttapaikalta on upea näköala. Alueella on myös uima-allas ja pieni ravintola, josta saa mutkatonta grilliruokaa. Toinen tärppi on Kroatiassa, Omisin pikkukaupungin kupeessa meren rannalla sijaitseva viihtyisä leirintäalue, josta saa hyvää ja hyvin edullista viiniä.

Ihastele: Kroatian Dubrovnik on kaunis kaupunki, mutta pullollaan turisteja. Sitä voi varsin hyvin katsella pyörän selästä 8-tietä ajellessa. Tien varrella on lukuisia pysähtymispaikkoja valokuvausta varten.

Viihdy: Molunatin piskuisessa kalastajakylässä.

Poikkea: Montenegrossa ja aja yhdeksi maailman kauneimmista paikoista mainitun Kotorinlahden ympäri. Molunatista on Montenegroon noin 30 kilometrin matka pitkin rantatietä, jonka vuoristo- ja merimaisemat saavat haukkomaan henkeä.

2. Pyörärakentajien kokoontumisajot: Joutsa

Rakennettujen moottoripyörien tapahtuma Joutsa Chopper Show kokoaa pyöristä kiinnostuneet yhteen kotimaassa heinäkuussa. Näyttelyalueella voi fiilistellä pitkän talven aikana hiellä, rakkaudella ja ärräpäillä kasattuja pyöriä, nauttia livemusiikista ja pikniktunnelmasta sekä syödä vaikkapa kokonaisena vartaassa grillatun sikaburgerin.

Paikalle ajetaan muun muassa museopyöriä ja jokaista mutteria myöten omin käsin kasattuja valioyksilöitä, joita ei näe muualla. Mikä kätevintä, matka Keski-Suomen Joutsaan ei ole kovin pitkä mistään päin maata.

Varaa aikaa: Viikonloppu.

Pysähdy: Jos kuljet tietä 24, pysähdy Vääksyn kanavalla. Ihaile maisemia, syö Kanavan Kunkussa ja piipahda oluelle Kanavan Panimolle.

Poikkea: Jos ajat 3-tietä, poikkea Hämeenlinnan Aulangolla Metsäkylän navetalla rapsuttelemassa alpakoita (kuitenkin vain sunnuntaisin).

Yövy: Maalaismaisemissa Lamminmäen Tiloilla, jos olet mukavuudenhaluinen. Luonnonystävä telttailee Seitsemisen kansallispuistossa.

Nauti: kotoisasta alakulttuurimeiningistä, joka yhdistää taiteen ja moottoriurheilun.

3. Salainen mäkiparatiisi: Belgia

Moni luulee, että Belgiassa on vain tylsää ja tasaista ajomaastoa. Ei pidä paikkaansa. Ardennien vuoristoalue tarjoaa motoristille paljon kiinnostavaa ajettavaa ja kauniita jokimaisemia: hyvin asfaltoituja, mäkisiä teitä riittää silmänkantamattomiin – eikä tarvitse lähteä Alpeille saakka.

Varaa aikaa: Ainakin viikko.

Pysähdy: Jos ajat Tanskan kautta, pysähdy Pohjois-Jyllannin upeilla hiekkadyyneillä. Yövy pikkuisessa Blokhusin kaupungissa rantamökissä tai leirintäalueella ja nauti rantaelämästä.

Poikkea: Bohan-nimisessä suloisessa kylässä sijaitsee maan suurin moottoripyöräkerho, vaikkei ikinä uskoisi. Bohan oli 1900-luvulla Belgian tupakkateollisuuden keskus.

Kokeile: Vuokraa kajakki ja melo kuvankaunista Semois-jokea pitkin. Melontareitin voi valita 7 ja 20 kilometrin väliltä.

Ihastele: Pikkuisia, keskiaikaisia kyliä Semois-joen varrella. Käy ainakin Bouillonissa keskiaikaisessa linnassa, josta löytyy mainintoja historiankirjoista jo 900-luvulta.

Yövy: La Roche-en-Ardennen kylässä on UEM:n hyväksymä, huokea motoristiystävällinen hotelli Les Arcades.

4. Ajettavaa monelle reissulle: Alpit

Jokainen motoristi haluaa Alpeille ajamaan – ja kun siellä on kerran käynyt, tahtoo aina takaisin. Onneksi Keski-Euroopassa riittää serpentiiniteitä vaikka miten monelle matkalle.

Ajapa sitten Itävaltaan, Ranskaan, Sveitsiin tai Italiaan, kirkkaat vedet, pittoreskit kylät, kapeat tiet, syvät rotkot ja jyrkät seinämät tarjoavat hurjia maisemia ja jännittäviä ajoelämyksiä kylmähermoisimmallekin. Alpeilla liikkuu paljon motoristeja, joten palvelut ovat kunnossa. Useilla huoltoasemilla ja pysähdyspaikoilla esimerkiksi on moottoripyöräruudut ja vessoissa kypärähyllyt.

Varaa aikaa: Viikko tai kaksi.

Pysähdy: Martignyssa, Sveitsissä, Italian ja Ranskan risteyksessä. Kauniissa laaksokaupungissa voi piipahtaa vaikka bernhardinkoirille omistetussa museossa. Martignyssa järjestetään joka kevät moottoripyörämessut.

Poikkea: Keski-Ranskassa on lukuisia kiinnostavia luonnonpuistoja. Auvergnen vulkaaninen puisto sijaitsee tuliperäisellä alueella. Mahtipontiset kraaterit ovat näkemisen arvoisia.

Kokeile: Nouse 4000 metrin korkeuteen Alppien korkeimmalle huipulle, Mont Blancille. Ylös pääsee gondolihissillä Chamonixista, ja poistua voi vaikka Italian puolelle.

5. Yllättävä kulttuurimatka: Savonlinna

Moottoripyörällä voi mennä mihin tahansa – vaikka oopperajuhlille. Mukaan tarvitsee ottaa vain siistit, rypistymättömät vaatteet ja oikea asenne. 7.7–4.8. järjestettävien Savonlinnan oopperajuhlien viikonloppuesitykset ovat usein loppuunmyytyjä, ja siksi juhlille kannattaa mennä keskellä viikkoa.

Varaa aikaa: Muutama päivä.

Pysähdy: Mikkelin kupeessa 5-tien varrella sijaitsee Tertin kartano, jossa voi pysähtyä nauttimaan runsaan noutopöytälounaan. Kartanossa voi myös majoittua.

Yövy: Savonlinnan torin kupeessa on satama, josta Saimaan-risteilyt lähtevät. Öisin, kun sisävesilaivat seisovat satamassa, niissä voi yöpyä. Yksinkertainen mutta nostalginen kokemus on vailla vertaansa.

Pysäköi: Sekä Oopperan pysäköintialueella että Savonlinnan torilla on yleensä parkkipaikat moottoripyörille.

Syö: Savonlinnan paras muikkurove löytyy kauppatorilta. Jälkiruoaksi kelpaa Lörtsypoikien omenalörtsy.

Kokeile: Oopperajuhlien esiintyjätkin vaihtavat iltaisin vapaalle. Kurkkaa paikallisiin karaokebaareihin virallisen ohjelman päätyttyä: karaokeklassikot saattavat saada uuden muodon oopperalaulajien käsittelyssä!

Aja: Eteläsavolaista maisemaa ja Saimaan rantoja esittelevä Vihreän kullan kulttuuritie on käsittämättömän kaunis ajoreitti ja yksi Suomen yhdeksästä, virallisesta matkailutiestä. Mäntyharjulta Parikkalaan 5-tietä kulkeva reitti on pituudeltaan noin 400 kilometriä.

Asiantuntijat: Naisten moottoripyöräkerho Wima Finlandin presidentti Pirjo Kivimäki, moottoripyörätoimittaja Esa Almgren ja moottoripyöräilevä hedonisti Viivi Laine.