Auton omistaminen on edustanut suomalaisille vapautta ja itsenäisyyttä aina siitä asti, kun ne ilmestyivät kaduillemme 1900-luvun alussa. Auto avasi tiet tutkimusmatkoille ja rakkaiden luo ennennäkemättömällä tavalla. Kuitenkin tämän päivän globaalit megatrendit kaupungistumisesta ilmastonmuutokseen haastavat tuota käsitystä ja tuovat rinnalle uudenlaisen käsityksen vapaudesta.

Entä, jos vapautta olisikin se, että saisit vapauden muuttua liikkujana aina tilanteen ja tarpeen mukaan? Olisit aina lähtiessäsi vapaa valitsemaan yksityisautoilun, kimppakyydin, skootterin, julkisen liikenteen tai vaikkapa drone-taksin välillä. Paluumatkalla voisit taas halutessasi valita jotain täysin muuta.

OP on ollut mukana ihmisten liikkumisessa koko sen ajan, kun autoilua on Suomessa ylipäätään ollut. Olemme olleet varmistamassa rahoitusta ja turvaamassa kulkua vakuutusten kautta. Vaikka liikkuminen muuttuu, OPn läsnäolo pysyy. Kun ihminen haluaa valita uudenlaisia liikkumisen muotoja, me haluamme olla tarjoamassa palveluita ja turvaa jatkossakin.

Huolettoman liikkumisen asialla huomennakin

OP on ollut aina tiiviisti mukana ihmisten arjessa. Nyt olemme finanssialan edelläkävijä liikkumisen ratkaisuissa - se tekee meistä edelläkävijän myös uuden maailman rahoitus- ja vakuutusratkaisujen suhteen. Maailman muuttuessa ja planeettamme niin vaatiessa tarvitsemme uusia tapoja varmistaaksemme tuon saman liikkumisen helppouden. Auto itsessään pysyy tärkeänä osana liikkumisen tulevaisuutta – vain sen käyttö- ja omistustavat tulevat muuttumaan. OP haluaakin auttaa ihmisiä liikkumaan paikasta toiseen tavoilla, jotka ovat parhaita niin niitä käyttäville ihmisille, heidän asuinympäristöilleen kuin koko planeetallekin.

Uudenlainen liikkuminen muuttaa parhaimmillaan myös koko ympäröivää yhteiskuntaa. Kun autoja on vähemmän, suuret parkkialueet ja tiet voivat tehdä tilaa puistoille ja kevyelle liikenteelle. Ihmisillä on mahdollisuus tehdä liikkuessaan myös arvopohjaisia valintoja ja valita autoa käyttäessään vaikkapa sähköauton,. Suomessa ajellaan myös Euroopan vanhimmilla autoilla, joiden päivittäminen onnistuu yhteisomistuksessa entistä helpommin dynaamisen kustannusten jaon ansiosta.

Liikkuminen on niin valtava osa jokapäiväistä arkeamme, että liikkuminen on niin olennainen osa jokapäiväistä arkeamme, että sen pitää sujua kuin rasvattu. Sen vuoksi OP tekee jatkuvasti työtä sen eteen, että voimme tarjota elämäntilanteesi sopivan ratkaisun asuit sitten kaupungin vilskeessä tai maaseudun rauhassa: ratkaisun, joka on sinulle sopivin a jonka käyttö on aivan yhtä helppoa kuin oman auton käynnistäminen kotipihalla.

Ensimmäiset askeleet kohti vapaampaa liikkumista

OP on jo ottanut ensimmäiset askeleensa kohti uudenlaista liikkumisen vapautta. Ensimmäinen liikkumisen palvelu oli vuosi sitten julkaistu OP Kulku, joka mahdollistaa sähköautojen ja ladattavien hybridien hankkimisen ilman huolta omistamisesta. OP Kulku aloitti toimintansa pääkaupunkiseudulla, mutta on vuoden 2017 aikana laajentunut myös Tampereen ja Turun seudulle. Palveluun on tulossa erityisesti kunnille ja yrityksille suunniteltu yhteiskäyttöominaisuus, jota lähdettiin ensimmäisenä kokeilemaan Kotkan kaupungissa. Sähköautoilua helpottaakseen OP on myös kehittänyt sähköautojen latausinfrastruktuuria – tavoitteena on rakentaa 100 latauspistettä ympäri Suomen.

Viime keväänä Helsinkiin avattiin yhteiskäyttöautopalvelu DriveNow, jossa autoja voi vuokrata minuuttipohjaisesti oman puhelimen avulla. Palvelulla on jo nyt yli 15 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.

Muutama kuukausi myöhemmin elokuussa OP julkaisi ensimmäisen valtakunnallisen liikkumisen palvelunsa, kun OP Kausiauto näki päivänvalon. OP Kausiauto on yhdessä Europcarin kanssa toteutettu palvelu, jossa auto on mahdollista vuokrata nopeasti suoraan verkosta väliaikaiseen tarpeeseen. Palvelussa on sekä henkilö- että hyötyajoneuvoja ja vähimmäisvuokra-aika on kuukausi.

Näiden palvelujen rinnalle on tulossa kolme muuta liikkumista helpottavaa palvelua, joista kerroimme Slushissa. Tulemme alkuvuonna julkaisemaan sovelluksen, joka helpottaa autoilijan arkea antamalla mahdollisuuden hallita kaikkia autoon liittyviä palveluita kuten tankkausta, pesuja ja parkkeerausta yhden sovelluksen avulla. Tämä sovellus tulee ensimmäisenä OP Kulku -asiakkaidemme käyttöön.

Pilottiin tulee myös OP Matka -sovellus, joka huolehtii matkakuluista työntekijän puolesta. Kokeilussa mukana olevien yritysten työntekijät pystyvät hoitamaan kaiken työn puitteissa tapahtuvaan matkustamiseen liittyvät asiat sovelluksen kautta. OP Matkan kautta työntekijä pystyy valitsemaan itselleen joka kerta sopivimman matkustusvälineen, tarkistaa matkan keston, maksaa matkan sekä myös seurata tehtyjä työmatkoja ja niistä kertynyttä dataa.

Näiden palvelujen kautta OP pystyy siis tarjoamaan liikkumisen palveluita minuuteista vuosiin ja henkilökohtaisiin tarpeisiin parhaiten sopien.

Kehitämme palveluitamme jatkuvasti jo siksi, että ympäröivä maailma ja asiakkaamme tarpeet ovat jatkuvassa muutoksessa. Toivottavasti lähdet mukaamme matkalle kohti uutta liikkumisen vapautta.