OP Ryhmän Kantar TNS Oy:lla teettämään online-kyselyyn vastasi lähes 3200 suomalaista, joista 280 ilmoitti ensisijaiseksi kulkumuodokseen polkupyöräilyn. Heiltä kysyttiin: ”Mitkä asiat ovat sellaisia, jotka saavat sinut tuntemaan närkästystä, kiukkua tai raivostumista liikenteessä?”

Polkupyöräilijöitä ärsyttää liikenteessä muiden piittaamattomuus.

– Ihmiset kävelevät kännykkä kourassa, huppu silmillä ja kuulokkeet korvilla. Ei nähdä, ei kuulla, kuvailee joensuulainen 55-vuotias nainen.

Autoilijoiden toilailu ärsyttää pyöräilijöitä erityisen paljon.

– Kiilaaminen risteyksissä vasemmalta eteen viime tipassa. Erityisesti bemarit, audit ja mersut harrastavat, moittii kuusikymppinen tamperelaismies.

Autoilijoiden tapa unohtaa vilkku ja ajaa varoittamatta pyörätielle ja suojatielle herättävät närää.

– Autoilijat eivät kunnioita jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Suojatiellä tietä ei anneta ja jos annetaan, auto "valuu" eteenpäin, eikä voi olla varma tuleeko se päälle. Pysähdyn tämän takia usein odottamaan, että auto menee ensin, minkä takia välillä osa autoilijoista ensin muka antaa tietä ja sitten pelottelee kiihdyttämällä ja melkein ajaa päälle, kertoo 23-vuotias oululaismies.

– Autoilija ei näytä edes huomaavan, että suojatietä olisi joku ylittämässä, koska puhuu samaan aikaan kännykkään, kertoo 49-vuotias porilaisnainen.

Jalankulkijoissa pyöräilijöitä ärsyttää tolkuton poukkoilu.

– Jalankulkijat kulkevat ryhmässä täyttäen koko väylän tai koiran taluttaja päästää koiran juoksemaan poikki väylän, moittii 45-vuotias oululaisnainen.

Pyörähurjastelu pelottaa jalankulkijoita

Online-kyselyssä kävi ilmi myös, mikä pyöräilijöissä ärsyttää muita tielläliikkujia eli jalankulkijoita ja autoilijoita.

– Yltiöpäiset vaaraa uhmaavat pyöräilevät sukkahousumiehet, kuvailee kuusikymppinen espoolaisnainen.

Kaahaavat kaupunkipyöräilijät näyttävät jopa pelottavan jalankulkijoita.

– Pyöräilijät ajavat liian kovaa tilannenopeutta ja ihan miten sattuu liikennesäännöistä piittaamatta, toinen kuusikymppinen espoolaisnainen sanoo.

– Pyöräilijät ajavat tuhatta ja sataa jalkakäytävillä välittämättä muista mitään. Pyöräilijöillä on ihan omat säännöt, ja yhteiskunta vain paapoo heitä, tamperelainen ikätoveri säestää.

– Polkupyöräilijät pitäisi panna ojennukseen kovalla kädellä, vaatii 69-vuotias kajaanilaisnainen.

Siinä missä pyöräilijöitä ärsyttää jalankulkijoiden poukkoilu pyörätiellä, ärsyttää jalankulkijoita aikuisten polkupyöräily jalkakäytävällä. Jalankulkijoita myös ihmetyttää, miksi polkupyöräilijät eivät käytä pimeällä heijastinta, eivät varoita soittamalla kelloa, kuuntelevat ajaessaan musiikkia eivätkä välitä liikennesäännöistä ylipäätään.

Pääsyyllinen liikenteessä: Joku muu

Autoilijoita, jalankulkijoita ja polkupyöräilijöitä tuntuu kiukuttavan liikenteessä aivan sama asia: ne muut tielläliikkujat eli ”urpot” ja ”typerykset”.

Annamme viimeisen sanan helsinkiläiselle 74-vuotiaalle naisvastaajalle. Häneltäkin kysyttiin, mitkä asiat saavat hänet tuntemaan närkästystä, kiukkua tai raivostumista liikenteessä.

– En raivostu, kiukustu tai närkästy. Ei siitä ole mitään hyötyä kenellekään.

OP Ryhmä on pääyhteistyökumppanina Vuosisadan liikenneteko -hankkeessa, jonka tavoitteena on saada suomalaiset miettimään omaa käyttäytymistään tieliikenteessä.

Osana hanketta järjestettävä Suomen suurin virtuaalitodellisuuskiertue OP Liikenneteko kiertää paraikaa suomalaispaikkakunnilla. Kiertueella jokainen voi seurata tieliikennettä VR-maailmassa. Seuraavaksi kiertue pysähtyy Parkanossa ja Imatralla.

VR-kiertueen aikataulu: https://uusi.op.fi/liikenneteko