1. Ota vakuutus ajoissa

Ensimmäinen askel: tarkista, että sinulla ylipäänsä on matkavakuutus. Jos olet tottunut siihen, että sinulla on vakuutus vaikkapa ammattiliiton kautta tai luottokortin kylkiäisenä, tarkista, että vakuutus on yhä voimassa ja sinun tarpeisiisi sopiva.

Kun otat kokonaan uuden vakuutuksen, tee se hyvissä ajoin, mieluusti jo ennen matkan varaamista. Jos lykkäät vakuutuksen ottamista viimeisiin päiviin ennen matkaa mutta sinulle käykin kuukautta ennen reissua matkustamisen estävä tapaturma, jäät ilman korvausta.

2. Pitkälle matkalle pidempi vakuutus

Jatkuva matkavakuutus ei tarkoita sitä, että se on koko ajan voimassa, vaan sitä, että vakuutus kattaa sopimuksesta riippuen korkeintaan 45–180 vuorokauden pituiset matkat. Jos edessä on pidempi reissu, vakuutukselle on haettava lisäaikaa.

Vakuutusyhtiö myöntää lisäajan terveysselvityksen perusteella, joten ole yhteydessä vakuutusyhtiöön hyvissä ajoin, mieluiten muutamaa viikkoa ennen reissun alkua.

3. Älä pihtaile korvauksen ylärajassa

Yhdessä asiassa ei kannata pihistellä: varmista, että vakuutuksesi kattaa matkalla yllättäneen sairauden tai tapaturman hoitokulut ilman ylärajaa. Suurelta tuntuva, kymmenienkin tuhansien eurojen yläraja voi tulla yksityisessä sairaalahoidossa nopeasti vastaan.

4. Mitä kroonisen sairauden hoitoa korvataan?

Kroonisesti sairaiden on hyvä tiedostaa, että he reissaavat aina osittain omalla vastuulla. Jos ennen matkaa todettu sairaus pahenee äkillisesti reissussa, vakuutus korvaa yleensä vain ensiapuluonteisen hoidon. Esimerkiksi useita kymmeniä tuhansia maksava ambulanssikuljetus Suomeen korvataan harvoin.

5. Vakuuta myös lapset

Jos suunnitelmissa on perhematka, varmista, että kaikilla perheenjäsenillä on voimassa oleva matkavakuutus. Joissakin sopimuksissa vakuutetun mukana matkustavat omat lapset ja lapsenlapset on myös vakuutettu, mutta aina näin ei ole.

6. Korvataanhan matkatavarat?

Varmista ennen matkaa, että saat jostain vakuutuksesta korvauksen rikkoutuneista tai varastetuista matkatavaroista – joskus matkatavarat kuuluvat kotivakuutuksen piiriin. Tarkista myös, että korvauksen yläraja kattaa kaikki matkatavarasi ja omavastuusumma on sinun budjetillesi kohtuullinen.

7. Aktiivilomailija saattaa tarvita lisävakuutusta

Normaalilaajuinen matkavakuutus ei yleensä korvaa erikoisempien urheilulajien parissa sattuneita vahinkoja. Jos suunnitelmissa on harrastaa lomalla esimerkiksi vuorikiipeilyä, laskettelua rinteiden ulkopuolella tai laitesukellusta, varmista vakuutusyhtiöistä, kuuluuko laji vakuutuksesi piiriin.

8. Riskialue vaatii oman vakuutuksen

Tavallinen matkavakuutus ei yleensä kata maita, jotka Suomen ulkoministeriö on luokitellut riskialueeksi. Jos olet matkalla esimerkiksi maahan, jossa on sotatila, tarkista omalta vakuutusyhtiöltäsi kuuluuko maa vakuutuksen piiriin.

9. Yläraja voi tulla vastaan luksuslomalla

Useimmissa vakuutuksissa matkan peruuntumisesta, keskeytymisestä tai matkalta myöhästymisestä maksettavaan korvaussummaan on asetettu yläraja. Jos suunnittelet erityisen kallista reissua esimerkiksi johonkin eksoottiseen lomakohteeseen, ylärajaa saattaa joskus olla järkevää nostaa ennen matkan varaamista.

10. Kilpailuta matkavakuutus

Matkavakuutuksen voi kilpailuttaa niin kuin vaikkapa sähkösopimuksen. Eri vakuutusyhtiöiden hintoja ja ehtoja kannattaa vertailla silloin tällöin, jotta saat juuri itsellesi sopivan turvan matkoillesi. Yleensä matkavakuutus kannattaa ottaa samasta yhtiöstä kuin muutkin vakuutukset, sillä useimmat firmat antavat keskittäjälle alennuksia ja etuja.

Jos matkustat säännöllisesti, kannattavinta on ottaa jatkuva matkavakuutus.

Asiantuntija: Pohjola Vakuutuksen vakuutuspäällikkö Ville Lampinen

Matkavakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.