Dynaaminen hinnoittelu on sananakin pelottava ja taustalla vaikuttaa matkailijalle usein käsittämätön algoritmi. Muutama nyrkkisääntö kuitenkin pätee, ja helpoin niistä on: järki päähän.

Halpojen lentojen ehdot on syytä lukea tarkkaan, ettei joudu notkumaan tuntikausia vaihtokentillä tai reissaamaan pelkän selkärepun kanssa.

Vinkkejä suunnitteluun antavat Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji ja Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund.

1.   Suosi viikonloppuja bisneskaupunkeihin ja arkipäivälähtöjä lomakohteisiin.


–  Dynaaminen hinnoittelu on viety niin pitkälle, ettei yleispätevää ohjetta tahdo enää olla. Lennot suosikkikohteisiin ovat kalliimpia viikonloppua kohti, Rantapallon Inka Khanji sanoo.

Vastaavasti liikematkailu nostaa alkuviikon hintoja vaikkapa Brysselin ja Frankfurtin kaltaisiin metropoleihin. New York on hinnakas aina. Kotimaan huippusesonkeina: jouluna ja keväällä Lappi on oma lukunsa, kallis.

–    Lisäksi tapahtumat sekoittavat pakkaa. Suosittu artisti tai isot messut näkyvät lentolippujen hinnoissa viikonpäivästä riippumatta. Myös koulujen lomat nostavat hintoja merkittävästi.

Laivaristeilyissä Tallinnaan ja Tukholmaan on jokseenkin sama logiikka.

–    Alkuviikon lähdöt ovat yleensä halvimpia ja perjantai–lauantai kalliimpia, Viking Linen Christa Grönlund vastaa.

2.    Onko sunnuntai hyvä päivä kytätä huokeita lentoja, kuten muutamat tutkimukset kertovat?

–    Ei ole enää väliä, minä viikonpäivänä matkan varaa. Tämän voi todeta itsekin seuraamalla jonkin tietyn kohteen hintaa: ei se laske esimerkiksi tiistaina ja nouse taas keskiviikkona, Khanji huomauttaa.

3.    Äkkilähtöjä saa taas.

Pandemia-ajan loppupuolella äkkilähdöt sulivat olemattomiin, koska harvat tarjolla olleet valmismatkat vietiin käsistä normihinnalla. Tässäkin tilanne on muuttunut. Khanji suosittelee pitämään äkkilähtöjä silmällä, jos matkaan pystyy starttaamaan nopeasti.

–    Äkkilähtöhän perustuu matkatoimiston viimeisiin, myymättä jääneisiin paikkoihin, joita yritetään saada päivää paria ennen kaupaksi hinnalla millä hyvänsä.

–    Kesällä -23 äkkilähtöjä oli jo mukavasti saatavilla.  Nyt talvikaudella tarjontaa on vähemmän, mutta uskon tilanteen muuttuvan kevään matkailukauden alkaessa.

4.    Viime tingan varaajalla on riski jäädä ilman matkaa tai maksaa liikaa.

–    Suomalaiset varaavat nykyisin matkan huomattavasti aiempaa lyhyemmällä jänteellä. Valmismatkan kanssa pitää olla hyvissä ajoin liikkeellä. Lentolippujen hinnat nousevat selvästi, jos varauksen jättää viimeisille viikoille. Lennot Lappiin sesonkiaikana ovat tosin kalliita jo useita kuukausia ennen lähtöpäivää, Khanji sanoo.

Risteilyihin pätee sama neuvo: ajoissa kannattaa olla.

–    Loma-ajat vaikuttavat. Heinäkuussa kysyntä on suurimmillaan, eikä silloin ole tarjouksia. Elokuussa koulun alkamisen jälkeen voi hyvinkin löytää edullisia matkoja, Grönlund huomauttaa.

Risteilyn varaavalla kannattaa olla taskussa laivayhtiön klubijäsenyys, jäsenille luvataan aina edullisimmat tarjoukset.

5.    Junalippujen lomahinnat ovat huimat, joten varaa heti kun mahdollista.

–    Joulun, pääsiäisen ja juhannuksen sesonkiliput on syytä varata heti, kun ne tulevat myyntiin, eli kolme kuukautta ennen matkaa. Varaan itse junaliput aikaisin, sillä hinta voi pudota vain tarjouskampanjan myötä. Sellaisia on harvoin tarjolla.

–    Mitä aiemmin varaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saa myös haluamansa paikan, Rantapallon Inka Khanji vinkkaa.

Tiesithän, että Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi niin kotimaasaa kuin ulkomailla. Lue lisää