Etelä-Suomi on täynnä ihania jouluisia tapahtumia, jotka tuovat piristystä pimeään aikaan. Löydä listalta oma tuttu tai uusi lempikohteesi.

Vastuullinen Helsinki

Tuomaan markkinat valloittavat Helsingin Senaatintorin tänäkin vuonna. Komeissa maisemissa keskitytään ajan hengen mukaisesti kestävään kehitykseen ja vastuullisiin jouluostoksiin, aidosta joulutunnelmasta kuitenkaan tinkimättä. Pientuottajien ja paikallisten toimijoiden kojuista löytyy täytettä niin vatsoihin, joulupöytiin kuin pukinkonttiinkin. Luomu- ja lähiruoan lisäksi tarjolla on myös vegaanisia herkkuja.  

Ethän unohda myöskään Stockmannin perinteistä satuikkunaa Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmassa – se on ilahduttanut kaupunkilaisia ja heidän vieraitaan joulusta 1949 lähtien. 

Perinteiden Turku

Joulurauha julistetaan Suomen Turusta. Ei siis ihme, että Turku on muutenkin todellinen joulukaupunki.

Turun museoissa vietetään monipuolista joulukuuta. Tutustumaan pääsee muun muassa säätyläisperheen parinsadan vuoden takaiseen joulunviettoon, isoäidinaikaiseen 1950-luvun jouluun sekä Turun linnan Tonttu-ukon tarinointiin. Museoiden työpajoilla voi valmistaa omin käsin kynttilöitä, kransseja, lyhtyjä ja joulukoristeita. 

Perinteiseen joulutoritunnelmaan voi sukeltaa sekä Turun joulutorilla että Vanhalla Suurtorilla. Logomossa järjestettävä Uuden muotoilun joulumarket keskittyy puolestaan moderniin kotimaiseen designiin. 

Eurooppalainen Tampere

Tampereen joulutorilla otetaan mallia Keski-Euroopasta. Mansen ytimessä tarjoavatkin parastaan sekä kotimaiset että saksalaiset torimyyjät. Joulutorin lämpimänä ja tunnelmallisena kohtaamispaikkana toimivasta glögiravintolasta voi varata seurueensa käyttöön myös oman iglun.

Tunnelmointi jatkuu Tallipihan idyllisissä puodeissa ja nostalgisessa kahvilassa, ja Tallipihalla kun ollaan, on paikalla myös suloisia eläimiä, kuten Vilho-aasi, Lassi-poni sekä pässipojat Charlie ja Albert. 

Valojen Lahti

Aleksanterinkadun talvivalot ovat sykähdyttäneet Lahdessa jo 40 vuoden ajan. Hiihtoretkestä kertovat lapsekkaat valot ovat valtakunnallinen harvinaisuus, ja niissä seikkailevat muun muassa metsän eläimet ja mäkihyppäävä lumiukko. Valot sytytetään Lahden syntymäpäivänä 1.11. ja ne palavat joulun yli loppiaiseen saakka, sen jälkeen uudelleen vielä Finlandia-hiihtojen ja Salpausselän kisojen aikaan. 

Talvivalot valaisevat tien myös Lahden torille, jolle levittäytyvässä joulukylässä voi nauttia joulun tunnelmasta sekä laajasta herkku- ja lahjavalikoimasta.   

Wanhanajan Loviisa 

Loviisassa virittäydytään joulutunnelmaan heti joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna. Wanhojen talojen joulussa kurkistetaan jouluun valmistuviin koteihin idyllisissä puutalokortteleissa – ja saadaan ehkä muutama sisustusidea kotiinviemisiksi. 

Samana viikonloppuna joulutunnelmaan pääsee myös Strömforsin ruukin joulumarkkinoilla. Kuvankauniissa ruukkimiljöössä nautitaan joulun makumaailmasta, tehdään lahjalöytöjä, ihaillaan sepän taitavaa taontaa ja tonttuillaan Joulumuorin tonttukoulussa. Paikalla on tietenkin myös itse Joulupukki. 

+ 1 Piparintuoksuinen Tallinna

Etelä-Suomesta ei ole pitkä matka Tallinnaan. Vanhankaupungin sydämeen levittäytyvä Tallinnan joulutori on listattu useaan otteeseen Euroopan parhaiden joulutorien joukkoon. Tarjolla on suussa sulavia herkkuja, glögejä ja hehkuviinejä, mainioita lahjaideoita sekä jouluista ohjelmaa.

Oma joulutorinsa on myös Viru-hotellin kupeessa sijaitsevassa Rotermannin korttelissa. Piparintuoksuisin joulukohde on sen sijaan Piparkoogimaania-näyttely, jonka kaikki taideteokset on valmistettu piparkakkutaikinasta. Tänä vuonna näyttelyn teemana ovat elokuvat. 

Muistathan matkavakuutuksen myös matkaillessasi kotimaassa ja Virossa? Tutustu Pohjola Vakuutuksen jatkuvaan matkavakuutukseen.

Lue myös:

Ryövärit seis, minulla on matkatavaravakuutus! – Mitä kaikkea se korvaa?

Säästä ja satsaa Tallinnassa – joko tunnet nämä naapuripääkaupungin salaiset helmet?