Junalla matkustamisen suosio on jälleen kasvussa, eikä syyttä. Nostalgisten sekä ympäristöystävällisten junien ikkunoista avautuvat maisemat, joita ei auton tai lentokoneen ikkunasta näe, ja kyydissä istuessa olo on kuin menneeseen aikaan hypänneellä.

Nostalgiaa ja romantiikkaa pursuvia junaelämyksiä on tarjolla runsaasti, ja tässä jutussa listaamme neljä Euroopan sydämessä sijaitsevaa ikimuistoista junareittiä.

Glacier Express, Sveitsi

“Maailman hitain pikajuna” Glacier Express kiemurtelee etanan vauhdilla läpi alppimaisemien. Tylsää kahdeksantuntisen matkan aikana tuskin tulee: juna kulkee vuoristoista reittiä, josta avautuvat huikeat maisemat lumisille Alpeille, sykähdyttäviin maisemiin sekä syviin laaksoihin. Noin 300 kilometrin mittaisen reitin aikana juna kulkee 91 tunnelin sekä lähes 300 sillan yli, joista huimin lienee yli 65 metriä korkea Landwasserin silta.

Glacier Express kulkee Zermattin ja St. Moritzin kaupunkien välillä, ja 2. luokan junalipun hinta vaihtelee tyypillisesti 100 ja 200 euron välillä.

Trenino Verde, Sardinia

Trenino Verde, “pieni vihreä juna”, on ikimuistoinen tapa tutustua Sardinian nähtävyyksiin. Pienen vanhanaikaisen junan kyydissä voi puksutella neljää erilaista, pituudeltaan 50 ja 150 kilometrin mittaista maisemareittiä pitkin. Matkat kestävät parista tunnista viiteen, ja kulkevat halki vuoristoisen maaseudun sekä ohi kimaltelevan rannikon ja pastellin sävyisten satamien.

Edullisimmillaan junalipun saa 15 eurolla, ja kyytiin pääsee esimerkiksi Palaun ja Mandasin kaupungeista.

West Highland Line, Skotlanti

West Highland Linen eli Länsi-Ylämaan junan ikkunoista avautuvat näkymät Skotlannin vehreydestään kuuluisille ylängöille, syrjäisille järville, rantaviivalle sekä Britannian korkeimmalle vuorelle, lumihuippuiselle Ben Nevisille. Yksi matkan kohokohdista on henkeäsalpaavan Glenfinnanin maasillan ylitys. Silta sekä juna ovat tuttuja myös Harry Potter -elokuvista.

Junan pisin reitti Glasgow’sta Mallaigiin kestää noin 5,5 tuntia, ja yhdensuuntaisen matkan voi saada noin 50 eurolla.

Venice Simplon-Orient-Express

Kenties Euroopan kuuluisimpien luksusjunien ylellinen verhoilu sekä antiikkiset yksityiskohdat henkivät aitoa 20-luvun tunnelmaa. Matkaa taitetaan aikakaudelta tutuissa, nykyaikaan hulppeasti entisöidyissä vaunuissa, joista jokaisen luvataan olevan uniikki kokemus itsessään. Junalipun hintaan kuuluu täydellinen ykkösluokan ylläpito neljän ruokalajin illallisineen sekä junan luksushyttiin toimitettuine aamiaisineen, ja matkan aikana lisäviihdykettä sekä kanssamatkustajien seuraa löytyy junan sampanjabaarista, jossa musisoi pianisti.

Noin vuorokauden mittaiset matkat kulkevat esimerkiksi Pariisista Roomaan tai Venetsiasta Lontooseen, ja matkalipun hinnat alkavat noin 3000 eurosta.

Matkalla arki jää kauas taa ja lomasta on lupa nauttia. Jos jotain sattuu, on Pohjola Matkavakuutus apunasi. Lue lisää

Lue myös:

Reissuun hyvällä omallatunnolla: 10 vinkkiä vastuulliseen matkailuun

Vastuullinen matkailu kotimaassa – 5 esimerkkiä