Mikkeliläinen Tuulevi Aschan kuuli Airbnb:stä Hollannissa asuvalta kaveriltaan kuusi vuotta sitten ja innostui kotimajoituspalvelun monipuolisuudesta.

– Joku vuokrasi jurttaa ja toinen majaa puussa. Laitoin pihapiirimme rantasaunan vuokralle siltä istumalta ja jännityksellä odotin, mitä sitten tapahtuu, Tuulevi Aschan muistelee.

Ensimmäinen vieras lennähti Aschanien rantasaunalle Australiasta asti. Työn uuvuttama nainen halusi levätä pari yötä ennen Euroopan-kiertuetta.

– Vieraamme ihastui luontoon ja omaan rauhaan niin paljon, että matkusteltuaan ristiin rastiin Euroopassa hän siirsi paluulentojaan isolla rahalla, jotta pääsi saunallemme toistamiseen.

Vieraita ääniä keittiössä

Tuulevi ja Henrik ovat aina vieraitaan vastassa. Saunaa vuokrataan toukokuusta lokakuulle vain silloin, kun pariskunta on paikalla eikä vuokraaminen rasita aikatauluja. Avainsäätöä ei synny, eikä vieraiden informoiminen käytännön asioista ole pulmallista. Jo ilmoituksessa kerrotaan, että isäntäpariskunta on paikalla.

Rantamökissä ei ole sähköä eikä keittiötä, joten vieraat käyttävät talon, siis Tuulevin ja Henrikin kodin, fasiliteetteja.

– Muistan elävästi, kun keittiössämme oli ensimmäisiä kertoja vieraita ihmisiä kokkaamassa. Istuimme Henrikin kanssa olohuoneessa ihmettelemässä, miten luontevalta tilanne tuntui.

Perheen aikuisista lapsista on hauskaa, ettei lapsuudenkodissa kyläillessä koskaan tiedä, minkä maalaisiin ihmisiin törmää. Tuttavapiirissä Airbnb-vuokraus on aiheuttanut myös hämmennystä. Vieraiden päästäminen kotiin tuntuu joistakin mahdottomalta ajatukselta.

Maailma tulee kylään

Vieraita Mikkelissä on käynyt yli 20 maasta. Vieraat ovat poikkeuksetta innoissaan perisuomalaisesta miljööstä, mikä muistuttaa myös Aschaneita katsomaan arkiympäristöä ihailevin silmin. Jopa kolea kesäsää saa uuden ulottuvuuden, kun vieras katsoo mökin kulmalta oranssina harmaata maisemaa vasten hehkuvaa nuotiota ja huokaa, miten maagiseen paikkaan on saanut tulla.

Sienet ja marjat ovat kova sana vieraiden keskuudessa. Henrik on opettanut espanjalaisia vieraita tunnistamaan, puhdistamaan ja kuivaamaan sieniä. Eteläkorealaisen pariskunnan he saivat vakuutettua siitä, että on ok syödä mustikoita varvikosta.

Sydämellään mukana

Jos kyse olisi vain rahasta, Aschanit eivät olisi jatkaneet toimintaa näin pitkään. Hinta määrittyi aika lailla intuitiolla. Aschanit ovat seuranneet myös yleistä hintatasoa, mutta eivät juuri ole hintaa muutelleet. Palaute on ollut hyvää.

– Tämä tulee sydämestä ja muistuttaa siitä, että ihmiset ovat hyväntahtoisia ja hyvyyttä on paljon, vaikka maailmassa tapahtuu pahojakin asioita. Kerran, kun olimme poissa kotoa, luvatun helteen sijaan iski ukonilma. Vieraamme keräsivät pyykkimme ulkonarulta, veivät puutarhakalusteiden pehmusteet suojaan ja peittivät halkokasan pressulla.

Hyväntahtoisuus on molemminpuolista.

– Hiljattain vieras sairastui flunssaan. Henrik valmisti hänelle ennen lähtöä villiyrttijalkakylvyn saunaan. Jokin pieni ekstrapalvelus on ihana tehdä.

Puhtaaksi jynssätty töölöläisyksiö

Ennen ensimmäisiä Airbnb-vieraita Sanna Lehtistä jännitti. Oliko kotona tarpeeksi siistiä? Entä jos vieraat unohtavat hellan päälle ja tuhoavat koko kodin?

– Putsasin kodistani elämän jäljet ja piilottelin tavaroita. Mutta alkuhysteria vaihtui pian luottamukseksi ihmisiin, Sanna toteaa.

Pääosin poikaystävänsä luona asusteleva Sanna vuokraa 25 neliön yksiötään Taka-Töölössä. Idean vuokraamiseen hän sai ystävältä, ja innostui lisätulomahdollisuudesta ja siitä, että saisi asunnon kuluja katettua. Vuokratulot on helppo ilmoittaa Verohallinnolle omavero-palvelussa ja niistä saa vähentää vuokraustoimintaan kohdistuvat kulut, kuten Airbnb-palkkion. Sanna haluaa ensin nähdä ja hyväksyä varauksen, ennen kuin se maksetaan. Niin hän pysyy kartalla siitä, kuka kotona majoittuu. Varauksia voisi saada enemmän, jos varaisi suoraan ilman hyväksymistä.

Vuokraaminen ei ole aiheuttanut hankaluuksia, eivätkä naapurit ole kommentoineet vaihtuvia asukkaita. Tosin joskus koti-ikävä on iskenyt silloin, kun kodissa on ollut Airbnb-vieras.

Lähes aina Sanna itse kiikuttaa avaimet vierailleen.

– Olen ollut yökolmelta vastassa ihmisiä, joiden lento oli myöhässä. Muutamia kertoja olen käyttänyt R-kioskin näppärää R-avainpalvelua, joka maksaa viisi euroa.

Kiitokset emännälle

Omatoimiset vieraat löytävät helposti pyyhkeet, kattilat ja roskakatoksen. Kysymyksiä satelee Helsingin nähtävyyksistä ja ravintoloista ja se mietityttää, mistä ostaa lippu raitiovaunuun.

– Kotiani on kutsuttu tyylikkääksi ja käytännölliseksi, mutta muutamilla on mennyt hermo pieneen vessaan. Taloyhtiö on hyvin rauhallinen. Jo ilmoituksessa kerron, ettei kotini sovi bilettäjille.

Kahdeksankymppinen alankomaalainen pariskunta kiipesi 2,5 metrin korkeudessa olevaan parvisänkyyn nukkumaan. Jälkikäteen he kehuivat, että eivät edes kotona nuku niin sikeästi kuin Sannan kodissa.

– Vieraat jättävät lähtiessään kukkia, suklaata ja kahvia kiitokseksi siitä, että saivat tulla. Eräiden aasialaisten kanssa ei ollut yhteistä kieltä, mutta pöydältä löytyi silti kiitoskirje englanniksi.

Kerran Sanna tarvitsi juhlakenkiä, jotka olivat kotona. Hän laittoi vieraille tekstarin ja pyysi, että he nostaisivat kengät kassissa rappuun. Vieraat vastasivat, että tervetuloa käymään.

Sanna on harkinnut yhteisen kodin hankkimista poikaystävänsä kanssa ja pohtii oman kotinsa laittamista pitkäaikaisesti vuokralle.

– Jos muutan toiselle puolelle kaupunkia, avainten viemisestä, siivoamisesta ja pyykkäyksestä voi tulla liian vaivalloista. En kuitenkaan ole tehnyt lopullista päätöstä.