Listasimme alle kolme luontoelämystä Ruotsista, Islannista sekä Norjasta – nämä kannattaa kokea ainakin kerran elämässä.

Islanti: Kultainen ympyrä

Kultainen ympyrä -rengasreitti yhdistää kolme Islannin kuuluisinta luonnonihmettä: Geysirin geotermisen alueen, Gullfoss-vesiputouksen sekä Thingvellirin kansallispuiston.

Haukaladurin laaksossa sijaitsevalla Geysirin alueella näkee useita kuumia lähteitä, joista upein on viiden minuutin välein purkautuva Strokkur. Lähistöllä sijaitseva Gullfoss-vesiputous mykistää voimallaan, Unescon maailmanperintökohde Thingvellirin kansallispuisto puolestaan on Islantilaista luontoa parhaimmillaan. Alueella on myös kuvattu suosittua Game of Thrones -sarjaa.

Matka alkaa lentämällä pääkaupunki Reykjavikiin, ja saapumisen jälkeen reitin voi taittaa vuokra-autolla tai järjestetyllä retkellä. Nopeimmillaan noin 300 kilometrin mittaisen kultaisen ympyrän kiertää päivässä, mutta nähtävyyksien parissa voi viettää useammankin päivän.

Ruotsi: Tukholman saaristo

Kesäinen retki Tukholman yli 30 000 saaren saaristoon taittuu helpoimmillaan julkisen liikenteen kyydissä. Matkan voi aloittaa Helsingistä tai Turusta lähtevällä risteilyllä, ja Tukholman keskustasta saariston ensimmäisille saarille pääsee bussilla tai lautalla parissa kymmenessä minuutissa.

Pikaisen saarihyppelyn lisäksi luonnosta voi toki nauttia pitkänkin kaavan mukaan, esimerkiksi kolmipäiväisellä kajakkiretkellä. Majoitusvaihtoehtoja Tukholman saaristosta löytyy teltasta vuokramökkeihin sekä hienoihin kartanohotelleihin.

Nopeasta saariretkestä kiinnostuneet voivat suunnata julkisella liikenteellä helposti saavutettaville Fjäderholmarnan saariryhmälle, Vaxholmiin, Gustavsbergiin ja Värmdöhön. Pidemmälle reissulle aikovien kannattaa vierailla Sandön, Möjan, Utön, Finnhamin sekä Grindan saarilla.

Norja: Lofootit

Pohjois-Norjassa sijaitsevan Lofoottien saariryhmän henkeäsalpaavat maisemat koostuvat jylhistä vuorista, kapeista vuonoista, kesyttämättömästä luonnosta sekä tunnelmallisista kalastajakylistä.  Lofoottien taika piileekin monimuotoisen luonnon keskellä patikoimisessa, kalastusretkissä, telttailussa, valassafareissa sekä lukemattomista luonnonihmeistä nauttimisessa.

Helpoimmillaan ja edullisimmillaan Lofootit kokee oman auton kyydissä, laadukkailla leirintäalueilla tai luonnon keskellä majoittuen. Suosituimmat autoreitit kulkevat Nordkappista tai Narvikista Lofoottien eteläkärjessä sijaitsevaan Å:n kylään ja takaisin.

Reissuun kannattaa varata ainakin viikon verran aikaa – eikä vähiten Norjan kapeiden ja kiemurtelevien teiden vuoksi.

Matkalla arki jää kauas taa ja lomasta on lupa nauttia. Jos jotain sattuu, on Pohjola Matkavakuutus apunasi. Lue, mitä matkavakuutus korvaa.

Lue myös:

Reissuun hyvällä omallatunnolla: 10 vinkkiä vastuulliseen matkailuun

Suomi on pullollaan upeita luontokohteita – onko joku näistä seuraava retkikohteesi?