Monipuolisimmat kartat: Here Wego ja Maps.Me

Gps-paikannuksella toimiva karttasovellus pelastaa eksyneen matkailijan silloinkin, kun nettiyhteyttä ei ole saatavilla. HERE WeGo ja Maps.Me ovat kaksi suosituinta ilmaista karttasovellusta, jotka voi ladata sekä Android- ja iOS-laitteisiin.

Molemmat sovellukset toimivat lähes kaikkialla maailmassa offline-tilassa, kunhan matkakohteen kartta on ladattu etukäteen. Kummassakin on reittihaku ja ääniohjauksella toimiva navigointi autolla, pyörällä ja kävellen liikkuville. Here WeGo näyttää lisäksi reittivaihtoehdot ja hinnat joukkoliikennettä tai taksia käyttäville.

Kummatkin sovellukset ovat erityisen näppäriä pyöräilijöille, sillä sovellukset näyttävät reitin varrelle osuvat ylä- ja alamäet. Niistä näkee myös lähistöltä löytyvät ravintolat ja hotellit, ja karttaan voi merkitä omat suosikkinsa. Maps.Me auttaa vielä kertomalla hotellin Booking.comissa saaman arvion.

Kattava sanakirja: Google Translate

Miten sanotaan kiinaksi ”olen allerginen pähkinöille”? Offline-sanakirjat helpottavat matkailijaa kielimuurin ylittämisessä.

Android- ja iOS-puhelimille suunniteltu Google Translate on yksi näppärimmistä sanakirjasovelluksista ja toimii myös offline-tilassa, kun haluttu kieli on ladattu puhelimeen etukäteen. Erityisen käteväksi sovelluksen tekee ominaisuus, joka kääntää tekstit kameran avulla: Osoita puhelimen kameralla tienviittaa tai ravintolan ruokalistaa, ja sovellus kääntää tekstin reaaliajassa.

Jos olet kiinnostunut oppimaan espanjan, ranskan, saksan, italian tai portugalin kieltä ja englanti on hallussa, mainio apuväline on Duolingo. Sovellus opettaa pelillisin keinoin puhumaan, kuuntelemaan ja kirjoittamaan. Sovellus toimii myös ilman nettiyhteyttä, kun – arvasit jo: kieli on ladattu puhelimeen.

Näppärä valuuttamuunnin: XE Currency

Valuuttojen muuttaminen päässälaskuna tuottaa uuteen paikkaan reissaajalle usein ongelmia – ja joskus myös ylimääräisiä kuluja.

Kun lataat puhelimeen valmiiksi XE Currency -sovelluksen, voit tarkistaa hedelmäkilon tai silkkipaidan hinnan euroina vaikka kaupan hyllyjen välissä. Käy klikkaamassa tarvitsemasi valuutat sovellukseen jo silloin, kun olet online-tilassa.

Joka paikan matkaopas: Lonely Planet

Ravintolan tai majapaikan etsimiseen ei välttämättä tarvita nettiä, sillä puhelimeen voi ladata maksullisen matkaoppaan esimerkiksi Lonely Planetilta. Jos et halua koko opasta, lukuja voi ostaa myös erikseen.

Parasta sähköisissä oppaissa on niiden interaktiivisuus. Klikkaa oppaassa mainittua osoitetta, niin sovellus näyttää sen sinulle kartalla – myös offline-tilassa.

Maksuttoman Tripadvisor-sovelluksen avulla muiden reissaajien arviot ovat aina käden ulottuvilla, ja joidenkin matkakohteiden tietoja voi selata myös ilman nettiä. Molemmat sovellukset on saatavilla sekä Android- että iOS-laitteisiin.

Kevyt kirjapino: Kindle ja Elisa Kirjat

Pitkät matkat kuluvat leppoisasti ja säästyt vieläpä kirjapinojen kantamiselta, kun lataat ennen matkaa luettavaa puhelimeen tai tablettiin. E-kirjojen lukemiseen on saatavilla useita ilmaisia lukuohjelmia.

Amazonin nettikauppa tarjoaa laajan valikoiman kirjoja Kindle-laitteille, mutta kirjojen luku onnistuu myös Kindle-sovelluksella Android- ja iOS-laitteilla. Kindle-sovellus tekee lukukokemuksesta miellyttävän, sillä fontin, taustavärin ja näytön kirkkauden voi säätää itselleen sopivaksi.

Kotimaisen kirjallisuuden ystävä löytää kattavan valikoiman lukemista Elisa Kirja -sovelluksella. Myös äänikirjat ovat hyvää ajanvietettä pitkillä matkoilla. Elisa Kirjan lisäksi niitä tarjoaa esimerkiksi BookBeat, jota voi kokeilla 2 viikkoa maksutta.