Lumi tukkii raiteet ja sekoittaa lentokentän – mitä korvataan myöhästelyistä ja peruutuksista?
Valkoinen kurittaja saa liikenteen sekaisin juuri, kun pitäisi lähteä reissuun. Mikä neuvoksi?
Valkoinen talvi jakaa mielipiteet. Joku rakastaa lunta, toinen näkee punaista aina, kun taivaalta alkaa leijailla hiutaleita.
Olipa lumesta mitä mieltä tahansa, yksi asia on varma: matkantekoa runsas lumentulo usein vaikeuttaa. Junat, bussit ja taksit joutuvat lumimyräkässä koville, ja lentoliikennekin saattaa takuta. Hermot kiristyvät, jos esimerkiksi kauan odotettu lomamatka vaarantuu.
Mitä tehdä siinä tapauksessa, jos myöhästyy lennolta siksi, että junat ovat myöhässä? Onko silloin oikeutettu saamaan minkäänlaista korvausta?
– Oma matkustajavakuutus kannattaa tarkastaa aina etukäteen ennen matkaa, OP Henkilövakuutuksen korvauspäällikkö Nadja Karppinen muistuttaa.
– OP:n tarjoama Eurooppalainen-matkustajavakuutus kattaa lähtökohtaisesti säästä johtuvan myöhästymisen, mutta jokainen voi vakuutusta hankkiessaan itse päättää, ottaako tällaisen turvan.
Mitä myöhästymistilanteessa tulisi tehdä? Karppisen mukaan ensin kannattaa yrittää päästä kohteeseen. Jos junat eivät kulje, ehkä kentälle ehtii taksilla.
– Matkavakuutus voi korvata taksimatkan kulut, jos turva on siltä osin kunnossa.
Joskus käy niin ikävästi, että taksikaan ei auta, ja lento ehtii lähteä. Siinä tapauksessa vakuutus voi korvata kulut siitä, että asiakas pääsee kohteeseen jollain vaihtoehtoisella kulkuvälineellä, esimerkiksi toisen yhtiön lennolla.
– Voidaan korvata myös menetettyä loma-aikaa. Jos esimerkiksi viikon lomasta jää päivä viettämättä kohteessa, katsotaan matkan hinta ja korvataan siitä seitsemäsosa.
Ennen uusien lentojen hankkimista kannattaa kuitenkin ottaa yhteys vakuutusyhtiöön ja varmistaa, mikä on vakuutuksen näkökulmasta järkevin tapa toimia tilanteessa.
– On hyvä tietää, että oma vakuutusturva riittää kattamaan matkan kulut.
Entä, jos lento perutaan?
Tämän talven lumimyräkät ovat onnistuneet sekoittamaan koko lentokentän.
Haastava sää voi vaikuttaa niin, että oma lento on reilusti myöhässä tai se joudutaan perumaan kokonaan. Mitä silloin kannattaa tehdä?
– Ensin yhteys lentoyhtiöön. Euroopan alueella lentomatkustajan oikeudet on turvattu hyvin ja korvaussummat määritelty tarkasti.
Eurooppalaisessa matkavakuutuksessa on mahdollisuus turvaan, joka kattaa vaihtoehtoisen tavan päästä kohteeseen, jos viivästys on yli neljä tuntia. Tätä kannattaa hyödyntää siinä tilanteessa, että lentoyhtiö ei pysty tarjoamaan korvaavaa lentoa pikaisesti.
– Itse en matkustaisi ilman tuota turvaa, sillä peruutustilanteissa tärkeintä on päästä odotetulle lomamatkalle mahdollisimman nopeasti.
Korvauksia voi hakea vaikka jo reissun päältä. Helpointa on käyttää OP Mobiilia, ja tehdä korvaushakemus sitä kautta.
– Päätöksen tehdään aina mahdollisimman nopeasti, ja korvaukset voivat tulla jopa parissa päivässä.
Luotto tuo turvaa
Jotkut vierastavat luotolla maksamista, mutta aivan turhaan. Esimerkiksi lennot kannattaa ehdottomasti ostaa luotollisella kortilla. Se antaa turvaa peruutusten varalle.
– Jos lentoyhtiö ei pysty tarjoamaan sovittua palvelua, tässä tapauksessa lentoa, luotolla maksaneen asiakkaan on mahdollista hakea korvausta pankiltaan, OP-Korttiyhtiön myyntijohtaja Kati Rintala sanoo.
Lennon peruuntuessa pitää olla ensin yhteydessä lentoyhtiöön ja neuvotella heidän kanssaan, tarjoavatko he tilalle jotakin vastaavaa. Jos tullaan siihen tilanteeseen, ettei sopimus täyty, voi kääntyä pankin puoleen.
– Selkein esimerkki on se, että lentoyhtiö menee konkurssiin. Silloin luotolla maksaneet voivat hakea korvauksen pankiltaan. On hyvä huomioida, että kortin Debit-puolella maksamista voi verrata käteisellä maksamiseen: se raha on mennyttä.