Joskus Suomen hallitus muuttaa matkasuunnitelmia. Niin kävi Gia Forsman-Härköselle ja hänen miehelleen Miika Härköselle reilut kolme vuotta sitten.

Maailmanympärimatkan tekeminen yhdessä oli ollut pariskunnalle itsestäänselvyys siitä lähtien kun he tutustuivat toisiinsa. Matkailu on aina kuulunut molempien elämään.

Alkuperäinen suunnitelma oli lähteä reissuun loppuvuodesta 2015. Silloin perhe olisi ehtinyt säästää matkaa varten neljä vuotta ja Bella-tytär ei olisi vielä aloittanut koulua.

Kun hallitus sitten päättikin tiukentaa vuorotteluvapaalle jäämisen ehtoja, tuli kiire. Matkalle lähdettiin lopulta vuotta suunniteltua aikaisemmin, marraskuussa 2014.

Se tarkoitti tiukkaa kiriä.

– Viimeisen vuoden ennen matkaa säästimme kaikesta, mistä pystyimme. Käytämme tavallisesti paljon palveluita, mutta nyt lopetimme ravintoloissa syömisen, keikoilla käymisen, sisustamisen ja vaatteiden ostamisen. Tosin tyylimme on muutenkin sellainen, että pyrimme harkitsemaan jokaista hankintaa, Gia Forsman-Härkönen sanoo.

– Matkaa edeltävänä aikana mietimme vielä entistä tarkemmin, että jos jokin ostos maksaa 200 euroa, summa voi olla jopa viikon yöpymiset jossain päin maailmaa.

Miika Härkösen, Bella Härkösen ja Gia Forsman-Härkösen maailmanympärimatka alkoi lennolla Lontoon kautta Nepalin Katmanduun.

Varattuna vain kaksi yötä

Lähtöpäivänä olo oli epätodellinen: kauan haaveiltu unelma toteutuisi vihdoin. Toisaalta ilmassa oli myös haikeutta, koska reissu tarkoitti vuoden eroa ystävistä.

Sateisena marraskuun tiistaina perhe lensi Lontoon kautta Nepalin Katmanduun.

– Oli aika huikea fiilis katsoa ensimmäisenä iltana hotellin parvekkeelta auringonlaskua Katmandun yllä. Ei oikein ymmärtänyt, että meillä on nyt vuosi aikaa tehdä ihan mitä vain, Forsman-Härkönen sanoo.

Menolippujen lisäksi perhe oli varannut vain kaksi ensimmäistä yötä hotellissa. Loput reittisuunnitelmat ja varaukset tehtiin matkan varrella.

– Jos olisi varannut kaikki liput etukäteen, ne olisi voinut saada halvemmalla, mutta se olisi rajoittanut vapautta.

Säästöjä ja hätälaina

Forsman-Härkönen ja Härkönen yrittivät googlailla etukäteen, paljonko maailmanympärimatka suunnilleen maksaisi. Valmiita laskelmia löytyi melko vähän, joten tarkan budjetin teko oli hankalaa. Pari arvioi, että kuukausibudjetti olisi reissulla 3000–4000 euroa maasta riippuen.

Kaksikko säästi vuoden verran ennen matkaa 1000–1500 euron kuukausitahtia, ja ennen lähtöä matkatilillä oli noin 15 000 euroa.

Loput matkarahat tulivat Suomen-kodin vuokraamisesta ja molempien vuorotteluvapaakorvauksista.

– Miikan vuorotteluvapaa hyväksyttiin vasta, kun olimme jo Katmandussa. Taloudellisesti vuorotteluvapaakorvaus tarkoitti sitä, että pystyimme valitsemaan reittimme vapaammin. Olisimme kyllä lähteneet reissuun ilman vuorotteluvapaakorvaustakin.

Ennen lähtöä perhe neuvotteli lisäksi OPlta 10 000 euron “hätälainan”, jonka voisi nostaa, mikäli kesken matkan tapahtuisi jotain vakavaa: jos vaikka tarvittaisiin ambulanssilento tai maasta pitäisi poistua nopeasti jostain sellaisesta syystä, jota matkavakuutus ei kattaisi. Lainaa ei onneksi tarvinnut nostaa.

– Olen hirveä varautuja, mutta meille ei käynyt juuri mitään pahaa. Ainoat asiat, jotka meiltä reissussa varastettiin, olivat minun vaelluskenkäni ja Bellan pehmonallen villapaita, Forsman-Härkönen sanoo.

Gia Forsman-Härkösen mielestä asuntolaina ja pienen lapsen vanhemmuus eivät estä pitkiä reissuja. – 4-vuotias Bella oppi matkalla valtavasti, hän sanoo.

115 euron päiväbudejtti

Ensimmäisen puolen vuodesta Forsman-Härköset matkustivat Aasiassa, jossa kolmihenkisen perheen päiväbudjetti oli huomattavasti edullisempi kuin länsimaissa. Se tarkoitti, että perheen ei tarvinnut varata halvinta majoitusvaihtoehtoa, vaan he etsivät aina hinta-laatusuhteeltaan parasta majapaikkaa.

– Lapsen kanssa ei tehnyt mieli yöpyä hostellissa, mutta vaikkei meillä olisi ollut lasta mukana, hostelliajat ovat jo ohi.

Aasiasta matka jatkui Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Tyynenmeren saarille Fidzille ja Kiribatiin. Viimeinen etappi oli Yhdysvallat.

Perhe kirjasi matkalla ylös kaikki kulut aina Thaimaassa ostettua pähkinäpussia myöten. Koko matkan päiväbudjetin keskiarvoksi tuli noin 115 euroa. Esimerkiksi Nepalissa eläminen maksoi keskimäärin 75 euroa päivässä ja Uudessa-Seelannissa 120 euroa.

Ehdottomasti kalleinta oli Yhdysvalloissa. Siellä rahaa kului paitsi hintaviin majoituksiin, myös esimerkiksi ruokaan San Franciscossa. Kohde oli myös matkan viimeinen, ja tuolloin nyörejä höllättiin tarkoituksella, koska kotiinpaluu oli lähellä.

– Minulla on keliakia, ja San Francisco on keliaakikon ruokataivas. Lihoin siellä varmaan viisi kiloa.

Lisäksi Bellalle piti Yhdysvalloissa ostaa kokonainen uusi vaatekerta, sillä hän oli kasvanut vuoden aikana niin paljon, Forsman-Härkönen sanoo.

Kokemuksia ei voi mitata rahassa

Vuosi ulkomailla maksoi lopulta noin 53 000 euroa. Se sisältää kaikki matkaan liittyneet kulut kotimaassa etukäteen otetuista rokotuksista lähtien.

– Summa oli suurin piirtein se, mihin olimme varautuneet juuri tällaisella reissulla, Forsman-Härkönen sanoo.

Moni on kommentoinut matkaa kalliiksi, mutta Forsman-Härkönen on sitä mieltä, että perheeltä olisi luultavasti kulunut sama summa elämiseen Suomessa.

– Varmaan joku ajattelee, että olisi fiksumpaa laittaa summa asuntolainan lyhennyksiin kuin matkaan, mutta sitten emme olisi saaneet sellaisia kokemuksia kuin Himalajalla vaeltaessa, paholaisrauskujen kanssa snorklatessa tai perinteisessä fidziläisessä kyläyhteisössä asuessa. Raha oli investointi meidän perheeseen, elämyksiin ja yhdessä vietettyyn aikaan.

Forsman-Härkönen on huomannut monen ajattelevan, että avioliitto, vakituinen työpaikka, asuntolaina ja viimeistään lapsi tarkoittavat, että pitkälle reissulle ei voi lähteä.

– Mielestäni asia menee juuri päinvastoin. Puolison kanssa uskaltaa helpommin lähteä vähän seikkailemaan ja lapset ovat aikuisia sopeutuvaisempia. Omistusasunto voi jopa mahdollistaa matkan, sillä sen voi vuokrata, ja tuloilla pystyy rahoittamaan matkaa.

Forsman-Härkönen on myös sitä mieltä, että lapsen kanssa kannattaa ehdottomasti matkustaa. 4-vuotias Bella oppi matkalla valtavasti, esimerkiksi arvostamaan kaakeloituja vessoja käytettyään muutaman viikon Himalajan vuoristossa lattiassa olevaa reikää.

– Erityisen iloinen olen siitä, että hän ymmärsi ihmisten elävän hyvin erilaisissa olosuhteissa. Bella jätti Fidjillä ja Kiribatilla lelujansa lapsille, joilla ei ollut omia leluja. Se oli liikuttavaa.

Miika Härkönen ja Gia Forsman-Härkönen laskivat tarkkaan, paljonko unelmamatkaan kului rahaa.

Perheen laskelma kolmen hengen maailmanympärysmatkan hinnasta

Perhe oli reissussa 345 päivää, ja rahaa kului yhteensä 53 181,53 euroa

Nepal, 30 päivää, 2299,08€, 76,64€/pv

Thaimaa, 44 päivää, 3342,00€, 75,95€/pv

Vietnam, 15 päivää, 1109,12€, 73,94€/pv

Kambodza, 18 päivää, 1425,05€, 79,17€/pv

Malesia, 6 päivää, 522,94€, 87,16€/pv

Indonesia, 38 päivää, 3782,50€, 73,22€/pv

Australia, 77 päivää, 8241,61€, 107,03€/pv

Uusi-Seelanti, 29 päivää, 3536,35€, 121,94€/pv

Fidzi, 34 päivää, 4135,97€, 121,65€/pv

Kiribati, 7 päivää, 952,29€, 136,04€/pv

USA, 47 päivää, 10089,39€, 214,67€/pv

Kohdekohtaisiin kustannuksiin on laskettu kaikki tietyssä maassa menneet summat majoituksesta ruokaan, paikasta toiseen liikkumiseen ja ostoksiin. Päiväbudjetti on keskiarvo, joka saadaan, kun kokonaiskustannukset jaetaan maassa vietetyillä päivillä.

Lennot: 9179,48€

Loput kulut tulivat ennakkovalmisteluista ja hankinnoista, kuten rokotuksista, matka-apteekista, vakuutuksista, vedenpuhdistusfilttereistä ja makuupusseista.

Lähteenä on käytetty haastattelun lisäksi Gia Forsman-Härkösen ja Miika Härkösen Matkakuume-blogia. Blogissa on kattava kertomus perheen maailmanympärysmatkasta. Budjetti ja sen tausta on avattu täällä.

Tutustu uuteen OP Nano -matkavakuutukseen.