Matkustaja, muista matkustusilmoitus – se auttaa ulkomaanmatkalla, jos kriisi iskee
Lisää aiheesta
Kun on lähdössä matkalle, kannattaa täyttää matkustusilmoitus. Näin ulkoministeriö saa välitettyä tiedon, jos maa järisee, hurrikaani lähestyy tai terroristi ajaa väkijoukkoon.
Kun Indonesiassa tapahtui vakava maanjäristys lokakuussa, ulkoministeriö lähetti suomalaisille tiedon tapahtuneesta sähköpostilla ja tekstiviestillä. Tieto lähti kuitenkin vain niille, jotka olivat tehneet matkustusilmoituksen Indonesiaan.
Ulkoministeriön lähettämissä viesteissä kerrottiin, mitä Indonesiassa oli tapahtunut, annettiin ohjeita, miten pitää toimia sekä kehotettiin olemaan yhteyksissä omaisiin, jotta nämä eivät huolestu turhaan.
Sen jälkeen ulkoministeriön virkamiehet etsivät matkustusilmoituksista kaikki ne suomalaiset, jotka olivat ilmoittaneet olevansa maanjäristyksen ja tsunamin vaikutusalueella. Heille soitettiin henkilökohtaisesti ja varmistettiin, että heillä on asiat hyvin.
Tämä kaikki oli mahdollista vain, koska nämä suomalaiset olivat tehneet ulkoministeriön sivuilla matkustusilmoituksen.
Joka kolmas päivä tapahtuu jotain
– Matkustusilmoitus on ainoa tapa ilmoittaa Suomen viranomaisille, että on aikeissa matkustaa jonnekin. Siksi se kannattaa tehdä ihan kaikkiin matkakohteisiin, sanoo ulkoministeriön vastuuvirkamies Hanna-Liisa Peltoniemi konsuliasioiden yksiköstä.
Kun matkailija on ilmoittanut olevansa tiettynä ajankohtana tietyssä maassa, hänelle voidaan toimittaa tietoa, jos siellä jotain tapahtuu.
Kyseessä voi olla esimerkiksi maanjäristys Indonesiassa. Tai hurrikaani Yhdysvalloissa. Tai väkijoukkoon ajanut terroristi Tukholmassa.
Pelkästään viime vuonna ulkoministeriöstä lähti yli sata eri tiedotetta matkustusilmoituksen tehneille. Se tarkoittaa, että maailmalla tapahtui keskimäärin joka kolmas päivä jotain sellaista, josta ministeriö näki aiheelliseksi varoittaa suomalaisia.
Espanjaan ja Thaimaahan eniten ilmoituksia
Suomalaiset tekivät viime vuonna yhteensä 270 000 matkustusilmoitusta. Määrä voi kuulostaa suurelta, mutta on itse asiassa pieni, jos sitä vertaa siihen, että suomalaiset tekevät vuosittain lähes 10 miljoonaa vapaa-ajan matkaa ulkomaille.
Matkustusilmoitusjärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2012. Peltoniemi tietää, että sitä ei vielä tunneta riittävän hyvin. Yleensä käy niin, että tehtyjen ilmoitusten määrä kasvaa nopeasti sen jälkeen, kun jossain on tapahtunut jotain.
– Sitten asia taas unohtuu, Peltoniemi sanoo.
Matkustusilmoitus täytetään osoitteessa matkustusilmoitus.fi ja sen täyttämiseen menee vain muutama minuutti. Sen voi tehdä myös kesken matkan.
Ilmoitukseen annettuja tietoja käytetään vain kriisistä viestimiseen. Kun matkan päättymisestä on kaksi kuukautta, tiedot muuttuvat järjestelmässä tunnistamattomiksi.
Ministeriö pitää tiedottamiskynnyksensä hyvin matalana. Edes se ei ole kriteeri, kuinka monta suomalaista kriisialueella on. Kun Haitilla tapahtui viimeksi maanjäristys, alueelle oli tehty vain yksi matkustusilmoitus. Silti ministeriö tiedotti hänelle tapahtuneesta.
– Aina kun ajattelemme jostain paikasta, että sinne ei varmasti kukaan suomalainen ole matkustanut, niin aina siellä joku on. Viime vuonna eniten matkustusilmoituksia tehtiin Espanjaan ja Thaimaahan. Ainoa maa maailmassa, johon niitä ei tehty yhtään, oli Nauru.
Mikä matkustusilmoitus?
- Matkustusilmoitus tehdään osoitteessa matkustusilmoitus.fi. Palvelu ei vaadi rekisteröitymistä.
- Ilmoitukseen annetaan matkustajien tiedot yhteystietoineen, matkakohteet sekä matkustusajankohta.
- Ilmoitusta käytetään vain kriiseistä tiedottamiseen. Jos esimerkiksi Tukholmassa terroristi on ajanut väkijoukkoon, ministeriö saa nopeasti tiedotettua paikalla oleville suomalaisille, mitkä alueet on suljettu tai mitkä metrolinjat katkaistu.
- Ulkoministeriön vastuuvirkamies Hanna-Liisa Peltoniemi konsuliasioiden yksiköstä muistuttaa 4 M -muistisäännöstä eli ulkoministeriön matkustustiedotteet, matkavakuutus, matkustusasiakirja eli passi sekä matkustusilmoitus.