Trendikkäätkin matkakohteet saattavat olla maksamiseen liittyvissä asioissa vielä käteistä suosivassa ajassa, jolloin käytännössä kaikki maksaminen tapahtuu käteisellä - hotelleista taksimatkoihin. Käteinen tulee tarpeeseen esimerkiksi Thaimaassa ja Vietnamissa. Myös Yhdysvaltojen reissulla voi käteiselle tulla tarvetta ainakin tippirahan muodossa, ja Meksikossa heti kun suuntaat kaupunkien ja hotellien ulkopuolelle.

Nosto automaatista tulee halvimmaksi

Voit lähteä myös käteistä suosiviin maihin ilman ennalta tilattua ja noudettua matkakassaa, kunhan otat huomioon muutaman seikan. Säästät rahaa ja lisäät turvallisuutta, kun suunnittelet rahankäyttöä etukäteen ja tarkistat käteisen saatavuuden matkakohteessa.

Edullisimmin käteistä matkalle saa nostamalla rahaa automaatilta vasta kohdemaassa. Paikan päällä tehdyissä nostoissa on edullisemmat vaihtokurssit, kuin kotimaassa etukäteen tilatulla valuutalla. Matkakassaa voi turvallisimmin täydentää vähitellen hyödyntämällä paikallisia automaatteja, jolloin koko matkakassaa ei tarvitse kantaa koko aikaa mukanaan.

Vaatiiko matkakohteesi maksuvälineeksi käteistä? Ota nämä vinkit käyttöön:

  • Taustatutkimus kannattaa: Selvitä etukäteen pankista, millaisia kuluja käteisen nostamisesta ulkomailla veloitetaan. Huomaa, että jotkin pankkiautomaatit perivät nostosta kuluja. Jos nostomaksusta on maininta käteisautomaatissa, selvitä löytyykö lähistöltä toista automaattia. Visan ATM Locator -palvelusta voit tarkistaa, mistä lähin automaatti löytyy.
  • Nostojen suunnittelu: Pyri nostamaan rahaa järkevissä erissä. Koko matkakassaa ei kannata sulloa lompakkoon kerralla, vaan rahaa kannattaa nostaa muutamissa erissä aina tarpeen mukaan. Suunnittele nostot niin, että pärjäät nostamillasi rahoilla muutaman päivän tai siihen asti, että tiedät automaatin olevan taas käytössäsi. Nostot kannattaa yleensä tehdä isommissa kaupungeissa tai keskittymissä, joissa on tyypillisesti enemmän valinnanvaraa eri automaattitarjoajien välillä.
  • Kortin asetukset kuntoon: Varmista, etteivät omat asetuksesi estä automaatista nostamista ulkomailla. Olet ehkä asettanut kortillesi kerta- tai päiväkohtaiset nostorajat, jotka ovat turhan matalat reissun vaatimia nostosummia ajatellen. Automaatti ei usein kerro syytä noston epäonnistumiselle, joten tämä asetus kannattaa tarkistaa, jotta nostot onnistuvat vaivattomasti.
  • Kortin käyttö: Käytä korttia aina, kun se on mahdollista. Monesti myös käteispainotteisissa maissa tietyissä paikoissa, kuten isoissa ruokakaupoissa ja joissain ravintoloissa otetaan vastaan korttimaksuja. Kannattaa aina tilaisuuden tullen maksaa kortilla ja säästää käteistä niihin tilanteisiin, joissa se on ainoa mahdollinen maksutapa.
  • Käteisestä eroon pääseminen: Matkan lähestyessä loppuaan pyri käyttämään jäljellä oleva käteinen pois kohdemaassa, jotta et päädy kantamaan sitä takaisin kotiin. Lentokentältä voi vielä ostaa esimerkiksi tuliaisia ja matkaluettavaa, jos käteistä on vielä jäänyt taskuihin pyörimään.

Lue seuraavaksi:

Älä tyydy haaveiluun, vaan toteuta unelmareissusi – 8 tapaa kerryttää matkakassaa

Muista nämä yllättävät lisämaksut lomalla!