Näe maailma uusin silmin – suomalaisyritys vie matkailijat kehitysmaiden perheisiin
Lisää aiheesta
Duara Travels vie matkailijat kehitysmaiden kyliin ja näyttää kulttuureita uudella tavalla. Majoitus järjestään paikallisissa perheissä, ja suurin osa tuloista ohjataan suoraan paikallisille.
Suomalainen matkailuyritys Duara Travels sai alkunsa, kun kolme paljon matkustavaa ja kestävään matkailuun uskovaa naista kohtasivat.
– Meitä harmitti, että paikallisten elämää ei pääse juurikaan näkemään matkoilla. Ja usein, vaikka luulee majoittuvansa paikallisten omistamissa hotelleissa, ne voivat kuulua jollekulle länsimaalaiselle tai rikkaalle paikalliselle, jolla on useita yrityksiä. Mietimme, että olisi kiinnostavaa laittaa sellainen yritys pystyyn, joka toisi tuloja paikallisille yhteisöille kestävän turismin kautta, kertoo Duara Travelsin palvelukehittäjä Annika Järvelin.
Yhteinen ystävä toi Järvelinin ja Johanna Vierroksen yhteen, ja yritys alkoi nopeasti saada muotonsa. Keväällä 2015 he aloittivat ideoinnin, ja yritykseen mukaan lähti myös kehitysyhteistyöhön perehtynyt Elina Voipio.
Varmuutta yrityksen perustamiseen toi se, että he voittivat yhdessä Aalto-yliopiston järjestämän hackathonin, jossa haettiin vastuullisia startup-ideoita. Syksyllä 2015 yritys sai alkunsa.
Avoin bisnesmalli tuo läpinäkyvyyttä
Yrittäjät haluavat tuoda muutoksen matkailuun ja tukea suoraan paikallisia.
– Sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa meille sitä, että paikalliset saavat kestävästi ja riittävästi tuloja. Kaikki lähtee siitä, että kysymme heiltä, minkälaisen hinnan he tarvitsevat. He pääsevät myös vaikuttamaan palvelun sisältöön. Emme tule kertomaan, että näin tämä pitää tehdä, Järvelin kertoo.
Ensimmäiseksi yritys lähti luomaan yhteyksiä Tansaniaan, jossa Voipio on asunut. Maa näkyy myös yrityksen nimessä, Duara tarkoittaa swahilin kielellä piiriä. Se on myös olennainen osa yrityksen bisnesmallia: yhden tahon sijaan matkan ostaja tukee useita henkilöitä.
Matkan hinnasta 40 prosenttia menee hänet majoittavalle perheelle. Kymmenen prosenttia summasta ohjataan kylän säästöringille ja saman verran paikalliselle yhteyshenkilölle. 30 prosenttia summasta tulee Duaralle ja loput kymmenen prosenttia rahan siirtoon. Kolmen yön matka maksaa kohteesta riippuen 120–160 euroa.
Tämä malli tukee kylien tulonmuodostusta varsinkin hiljaisempina aikoina.
– Suurin osa kylistämme on maanviljelykyliä. Harvassa kylässä voidaan kuitenkaan viljellä siten, että se työllistäisi kaikkina vuodenaikoina. Matkailu on yhteisölle hyvä lisätulo varsinkin niinä aikoina, kun ei pysty viljelemään. Perheille on myös tärkeää, että he voivat työllistää itsensä.
Matkan lisäksi matkailija maksaa kuljetuksen perille kylään. Sen järjestämiseen saa apua esimerkiksi kylän yhteyshenkilöltä.
Afrikkaan, Aasiaan ja meren taa
Duara Travels järjestää matkoja jo 25 kylään Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Järvelin kertoo, että sopivien kylien paikantaminen on sujunut hyvin.
– Nyt alkaa olla sellainen tilanne, että uudet kylät ottavat meihin yhteyttä.
Jotta kylä valitaan matkakohteeksi, sen pitää täyttää tietyt kriteerit. Matkailijoiden turvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota, ja heidät tulisi toivottaa tervetulleeksi osaksi kylän ja perheen arkea. Myös kylän sijainnilla on merkitystä. Yritys käy aina tutustumassa kohteisiin ennakolta.
Kylät ovat Järvelinin mukaan melko pieniä. Se tuo matkailuun tiettyä turvaa.
– Kylissä kaikki tuntevat toisensa. Kylät saavat tästä jatkuvan tulonlähteen ja pitävät huolta siitä, että se jatkuu. Matkailijoille on oma lukittava huone tai vähintään lipasto. Sinne voi jättää arvotavarat. On koettu, että kylissä on enemmän turvassa yhteisön paineen ja kunnian takia verrattuna kaupungissa olemiseen.
Duara Travelsin matkakohteissa on vietetty yhteensä noin 650 yötä. Matkalle lähtee niin perheitä, pariskuntia, ystäviä kuin yksin matkaavia.
– Moni asiakkaamme on matkustellut paljon ja herännyt miettimään matkailun vaikutuksia. He ovat kiinnostuneita uudenlaisista mahdollisuuksista matkustaa siten, etteivät he aiheuta haittoja paikallisissa yhteisöissä.
Kylässä yöpyminen voi olla osa myös perinteisempää uima-allas- tai surffauslomaa. Kestoltaan kylävierailut ovat usein 3–6 päivää.
Paikallinen kulttuuri ja elämäntapa tutuiksi
Kylä ja perhe järjestävät erilaisia aktiviteetteja, kuten luonnonkohteissa tai toreilla vierailua sekä ruuanlaittoa yhdessä. Näin matkailija pääsee lähemmäs paikallista kulttuuria ja pois turistien täyttämistä kohteista.
– Monelle tämä on silmiä avaava kokemus, jonka muistaa parhaiten koko lomasta ehkä juuri siitä syystä, että on joutunut vähän myös haastamaan itseään ja omia näkemyksiään. Yhteistä kieltä ei välttämättä ole. Moni on pitänyt hienona asiana, että tapa kommunikoida on kuitenkin löytynyt, Järvelin kertoo.
Konsepti on monistettavissa eri kyliin, ja sen ansiosta yrityksen toiminta on laajentunut. Seuraava tavoite on kasvattaa asiakasmääriä.
– Kylien löytäminen on osoittautunut yllättävän helpoksi, mutta kansainvälisten matkustajien tavoittaminen on haaste. Tällä hetkellä noin puolet varauksista tulee Suomesta ja puolet ulkomailta.
Matkailijoiden tavoittamisessa ovat auttaneet esimerkiksi kansainväliset lehtijutut sekä bloggaajien kirjoittamat matkakokemukset.
Keino erottautua kilpailijoista
Euroopan alueella toimii Järvelinin mukaan myös joitain muita kyliin majoitusta tarjoavia tahoja. Yritys kilpailee matkustajista myös jooga- ja rantalomien kanssa. Samoin Airbnb järjestää majoitusta, mutta sitä on Järvelinin mukaan enemmän urbaaneilla alueilla.
– Kenelläkään ei kuitenkaan ole tätä mallia, että olisi usea perhe, jotka majoittavat vuorotellen. Silloin siitä hyötyy useampi ihminen kylässä. Osa tuloista menee säästöringille, joka käyttää niitä esimerkiksi kyläläisten mikrolainojen myöntämiseen tai vakuutuksiin. Joissain paikoissa tulot ovat menneet myös viljelyprojekteihin ja siementen ja taimien ostamiseen.
Duara Travelsin konseptissa matkailuun tulee myös seikkailullisia piirteitä, koska matkalla ei ole omaa matkanjohtajaa, vaan ohjelma järjestyy majoittavan perheen ja kyläyhteisön arjen mukaan.
– Kulttuurin jakaminen on molemminpuolista. Matkailijat pääsevät ammentamaan paikallisesta kulttuurista ja toivomme, että he osallistuvat kylän arkeen.