Suomalaisten eläkeikäisten ulkomaanmatkailu on ollut viime vuosina hurjassa nosteessa. Elinikä pitenee ja tämän hetken senioreja on enemmän kuin koskaan. He ovat myös terveitä ja aktiivisia.

Myös kynnys matkustamiseen, vaikka yksin, on madaltunut, sillä vaihtoehtoja on joka lähtöön. Useat suomalaiset matkatoimistot järjestävät monenlaisia eläkeläisille suunnattuja teemamatkoja maailman eri kolkkiin.

Elämysmatkoja tarjoavan ryhmämatkatoimisto Kon-Tiki Toursin myynti- ja markkinointijohtaja Jaana Raunola tietää, etteivät seniorimatkustajat juuri viihdy rannalla makoilemassa.

– Seniori-ikäiset ryhmät pitävät kulttuuri- ja luontomatkoista. Erityisesti erilaiset teema- ja kiertomatkat ovat suosittuja. Matkanjohtajat ovat suomalaisia tai suomenkielisiä paikallisia asiantuntijaoppaita, jotka tuntevat matkakohteen syvällisesti, Raunola sanoo.

Teemamatkojen aiheita voivat olla myös esimerkiksi historia, taide, musiikki tai ooppera. Wellness-buumikin on tavoittanut seniori-ikäiset.

– Vaellus- ja joogamatkat ovat myös erittäin suosittuja nuorempien eläkeikäisten ryhmien parissa.

Raunola tietää, että jo matkan odottelu ja kohteeseen tutustuminen etukäteen kuuluvat matkaelämykseen.

Yksin mutta porukassa

Moni ikääntynyt asuu yksin, mutta yksin matkustaminen houkuttaa harvemmin.

– Monella ikääntyneellä on halua, aikaa ja varaa matkustaa, muttei ketään kenen kanssa lähteä reissuun. Suomi on yhdistysten luvattu maa, ja moni kuuluukin useampaan joko työelämän tai harrastuksen perusteella valikoituun yhdistykseen. Yhteinen matka luo yhteenkuuluvuutta ja antaa yhteisiä kokemuksia ja muistoja, Raunola tietää.

Samanhenkisessä ryhmässä matkailijat voivat jakaa kahden hengen huoneen, mikä tekee matkasta edullisemman. Parhaimmassa tapauksessa huonekaverista voi saada elinikäisen ystävän.

– Räätälöidyt ryhmämatka on suunniteltu yhdessä yhdistyksen tai ystäväporukan matkavastaavan kanssa juuri kohderyhmälle sopivaksi. Näin matkan sisältö on kiinnostava ja sille on helppoa osallistua, vaikka aiempaa matkailukokemusta tai kielitaitoa ei olisi. Hyvä kokemus saa innostumaan joka vuosi saman porukan matkalle.

Ryhmämatkalla saa tasapuolisesti niin yhteistä kuin omaa aikaa.

– Yhteiset ruokailut ovat asiakkaistamme erityisen tärkeä juttu. Moni kokee, että yksin on ikävää mennä ravintolaan syömään. Ryhmämatkalla on myös valinnaisia palveluja, esimerkiksi konsertteja, joihin halukkaat voivat varata liput lisämaksusta.

Matkan ajankohdaksi valikoituu senioreilla kevätaika ennen Suomen kesää ja syksy ennen kaamosaikaa.

– Joulun ja muut juhlapyhät seniorit viettävät usein Suomessa perheidensä kanssa.

Lue seuraavaksi:

Ihmiset matkustavat yhä iäkkäämpinä – kuinka matkavakuutuksen hankkiminen onnistuu ikäihmisenä?