Jankerin perheeseen kuuluvat Kreetta, 2, Katja, 39, Janne, 48, Katri, 6 ja Kerttu, 9 vuotta. Katja palaa syksyllä perhevapaalta työhönsä tv-uutisten tekniikkapuolelle, ja Janne työskentelee yrittäjänä.

Jankerit, 6940 €: ”Emme jätä reissua väliin rahan takia”

Jankerin perhe tykkää reissaamisesta. Matkailu tuntuu hyvältä tavalta viettää aikaa yhdessä, perheen äiti Katja Jankeri perustelee.

Reissaamisen ilo löytyi, kun silloin vielä nelihenkinen perhe suuntasi ensi kertaa yhdessä Thaimaahan joitakin vuosia sitten.

– Kun tajusin, ettemme riidelleet kuukauden matkan aikana kertaakaan, ymmärsin, että reissaaminen on meidän perheellemme hyvä ja toimiva juttu, Katja Jankeri sanoo.

Nykyisin helsinkiläisperheessä on kolme lasta: 9-vuotias Kerttu, 6-vuotias Katri ja 2-vuotias Kreetta. Viisikko tekee yhdessä vähintään yhden pidemmän ulkomaanmatkan vuodessa ja lisäksi pienempiä reissuja eri kokoonpanoilla.

– Reissuja tulee nykyisin tehtyä lukumääräisesti enemmän kuin aikaisemmin, kun kokoonpanoja voi vaihdella, eikä aina tarvitse lähteä matkaan koko porukalla, Jankeri kertoo.

Kuitenkin juuri koko perheen reissut ovat Jankereille vuoden kohokohtia.

Arki on kiireistä. Perheen isä Janne Jankeri työskentelee yrittäjänä, ja perheen esikoinen on koulussa. Kotona kaikki puuhailevat omia juttujaan, ja jokainen häipyy vuorollaan omiin menoihinsa, Katja Jankeri kuvailee.

– Kun lähdemme reissuun, on jopa pakko viettää aikaa omalla porukalla. Matkalla pystyy keskittymään olennaiseen eli yhdessäoloon.

Helsinkiläiselle Jankerin perheelle lomailussa tärkeää on yhdessä vietetty aika.

Edullisia öitä Berliinissä

Op.median pyynnöstä Jankerin perhe laati laskelman siitä, kuinka paljon heillä kului rahaa vapaa-ajan reissaamiseen vuonna 2016.

Mukaan laskettiin siirtymiin, kuten lentoihin, laivamatkoihin ja autoiluun kuluneet summat, majoituskulut sekä retket ja konserttiliput. Reissussa elämisen kuluja, kuten ruokailuja, ei otettu huomioon.

Jankerin perheellä kului viime vuonna reissaamiseen yhteensä 6940 euroa. Katja Jankerista summa on kohtuullinen.

– Luin vastikään perheestä, jonka parin viikon matka maksoi kuusi tonnia. Meidän perheemme reissasi lähes samalla summalla koko vuoden.

Melkein seitsemällä tuhannella eurolla Jankerit tekivät kaikkiaan neljä reissua eri kokoonpanoilla. Helmikuussa Katja Jankeri ja perheen lapset lomailivat Madeiralla, ja mukana oli myös Jankerin äiti, jonka kuluja ei otettu kirjanpidossa huomioon. Katjan ja lasten lennot maksoivat 1590 euroa. Majoituskuluja kertyi ainoastaan 600 euroa, sillä majoitus järjestyi tuttavan kautta.

Toukokuussa vanhemmat lensivät kahdestaan Berliiniin, jossa he viettivät kolme yötä. Ohjelmaan kuului Adelen keikka, ja konserttiliput laskettiin mukaan reissukirjanpitoon. Yhteensä vanhempien Berliinin-reissu maksoi 1028 euroa.

Kesäkuussa koko perhe teki automatkan Saariston rengastiellä. Polttoainekuluja kertyi sadan euron edestä, majoitukset maksoivat 669 euroa.

Marraskuussa perhe suuntasi viikoksi Barcelonaan ja sen päätteeksi Välimeren-risteilylle. Mukaan lähtivät Katja Jankerin vanhemmat, joiden kulut jätettiin jälleen kirjanpidon ulkopuolelle. Viikon risteily täysihoidolla maksoi viideltä hengeltä 1156 euroa. Summan päälle tulivat lennot Barcelonaan, jotka maksoivat viideltä hengeltä 850 euroa. Seitsemän yötä Barcelonassa maksoi perheeltä yhteensä 907 euroa.

Iloinen yllätys kuluissa

Summia kirjatessaan Katja Jankeri kohtasi muutaman yllätyksen. Iloinen yllätys oli se, kuinka edullisesti pariskunta majoittui Berliinissä. Kolmelta yöltä kertyi maksettavaa 186 euroa.

– Summa on erittäin kohtuullinen verrattuna siihen, kuinka paljon majoituksemme maksoivat kesän saaristoreissulla Suomessa. Siellä kävi vieläpä niin, että olimme koko perhe vuorotellen vatsataudissa, Jankeri sanoo ja nauraa.

Katja Jankeri kirjoittaa perheen matkoista Lähtöselvitetty-nimistä blogia. Blogin kautta perhe saa toisinaan alennuksia esimerkiksi pääsylipuista. Tässä jutussa kerrotut reissukulut perhe on maksanut kokonaisuudessaan omasta pussista.

Kerttu Jankeri kävi viime vuonna muun muassa Madeiralla ja Barcelonassa.

Tavoitteena kohtuulliset kustannukset

Jankerin perhe on innokkaita reissaajia myös tilastojen valossa. Tilastokeskuksen uusimpien, vuoden 2012 tietojen mukaan kaikissa kahden vanhemman perheissä käytettiin rahaa ulkomaanmatkojen matkalippuihin, kuten lentolippuihin, keskimäärin 364 euroa vuodessa.

Jankereilla lentoihin kului vuodessa kolmetuhatta euroa.

Perhe on tehnyt tietoisen valinnan siitä, että rahat pannaan reissaamiseen. Jankerit pyrkivät tekemään arjessa edullisia valintoja nimenomaan matkailu mielessään. Kotiin ei hankita uusia tavaroita, ellei ole pakko, eikä kaupoissa vietetä aikaa muuten vain.

– Meillä ei ole sesonkiverhoja eikä sisustustyynyjä. Lapsillekin ostamme tasan sen, mitä he tarvitsevat. Myös ravintolareissuja olemme viime vuosina vähentäneet entisestään, jotta matkoihin jäisi rahaa.

Reissun päällä Jankerit pyrkivät niin ikään elämään säästeliäästi. Katja Jankeri sanoo, että perheen tärkein periaate matkailun suhteen on kustannustehokkuus.

– Jos vaikkapa huomaamme, että majoitukset tulisivat tietyssä kohteessa tosi kalliiksi, vaihdamme suunnitelmaa, ja menemme jonnekin muualle. Kokonaan meidän ei ole onneksi tarvinnut jättää reissuja väliin rahan takia.

Kun Jankerit saapuvat reissukohteeseen, he selvittävät ensimmäiseksi lähimpien ruokakauppojen sijainnit. Useimmiten perhe majoittuu asunnoissa, joihin kuuluu keittiö. Silloin ainakin toisen päivän aterioista voi kokata itse, ja matkan ravintolalasku lyhenee.

– Emme elä matkoilla herroiksi millään tavalla. Lasten jäätelötkin pyrimme ostamaan ruokakaupoista, koska ne ovat siellä merkittävästi edullisempia kuin pienissä kioskeissa, Katja Jankeri sanoo.

Perheen lomamatkamenot vuonna 2016:

Yhteensä neljä ulkomaanmatkaa eri kokoonpainoilla, kohteina Madeira, Berliini, Saariston rengastie, Barcelona ja Välimeren risteily.

  • Siirtymät, eli matkaliput: 3102 €
  • Majoitukset: 3518 €
  • Ohjelma: 320 €

Yhteensä: 6940 €

Virtasen perheeseen kuuluvat Mikko, 34, Mio, 2, Elena, 36, Mai, 4 ja Noa, 7 vuotta. Elena työskentelee tavaratalossa kauneus- ja terveystuotepuolella, ja Mikko tekee logistiikka-alan töitä sairaalassa.

Virtaset, 750 €: ”Ajamme vuodessa tuhansia kilometrejä”

Automatkailukonkareita. Sellaisiksi Virtasen perhettä voi kutsua, ja hyvällä syyllä.

Oulussa asuvaan perheeseen kuuluvat vanhemmat Elena ja Mikko Virtanen sekä lapset Mio, Mai ja Noa. Perhe autoilee monta kertaa vuodessa Mikon suvun mökille Kemijärvelle, jonne on Oulusta matkaa parisataa kilometriä suuntaansa.

Mökkimatkojen lisäksi Virtaset tekevät automatkoja Tampereelle ja Helsinkiin. Perhe on asunut aiemmin molemmissa kaupungeissa, joten heillä on niissä tuttuja.

Ystäviä ja sukulaisia Virtaset tapaavat myös autoilureitin varrella, ennen varsinaista määränpäätä.

– Sukulaisten ja ystävien luona on ilmaista majoittua, mutta lisäksi pääsee vaihtamaan kuulumisia kerrankin ajan kanssa, Elena Virtanen sanoo.

Kerran vuodessa Virtasilla on tapana suunnata risteilylle tai hotellilomalle. Silloin lomafiiliksiin pääsee kunnolla, Elena Virtanen perustelee.

– Risteilyt ovat kuuluneet osaksi matkusteluamme jo ennen lapsia. Olen syntynyt Tukholmassa, joten laivalla on tullut matkustettua vauvasta asti, Elena Virtanen kertoo.

Lähes pelkkiä bensakuluja

Jankerin perheen tavoin Virtaset pitivät kirjaa summista, joita he käyttivät vapaa-ajan matkailuun vuonna 2016. Virtasilla reissujen siirtymiin, majoituksiin ja ohjelmaan kului vuoden aikana 750 euroa.

Summa ei tullut heille yllätyksenä, vaan perhe tiesi jo etukäteen matkailevansa edullisesti.

– Suurin osa menoista on tullut bensakuluista, eli rahat ovat menneet sellaiseen, johon ne on ollut pakko käyttää. Mukana ei ole mitään ylimääräistä, Elena Virtanen sanoo.

Rahalla Virtaset tekivät viisi kotimaan automatkaa Oulusta eri kaupunkeihin. Matkakuluja eli bensamenoja kertyi kultakin reissulta määränpäästä riippuen 50–150 euroa.

Heinäkuisella Helsingin-reissullaan Virtaset yöpyivät hotellissa, mistä tuli maksettavaa 200 euroa. Muuten perhe yöpyi ilmaiseksi sukulaisten luona.

Samalla Helsingin-reissulla Virtaset pulittivat vesipuisto- ja eläintarhavierailuistaan yhteensä sata euroa. Muilla reissuilla he eivät maksaneet ohjelmasta mitään. Elena Virtanen kirjoittaa blogia, jonka kautta perhe saa usein ilmaiseksi pääsyliput eri kohteisiin, ja tätä etua he käyttävät usein hyödykseen reissuillaan. Jutussa listatut summat perhe on maksanut kokonaisuudessaan itse.

Viime vuonna perhe muutti uuteen asuntoon. Siksi perinteinen risteily jäi tällä kerralla väliin.

– Risteily korvattiin Helsingin-hotellilomalla. Muilta osin vuosi oli meille tyypillinen matkailuvuosi.

Virtasilla on säästötili, jonne pannaan rahaa syrjään matkoja varten. Tilin rahoilla perhe aikoo tehdä seuraavaksi matkan Kreikkaan.

Tärkeintä on kustannustehokkuus

Virtasten tärkein periaate matkailun suhteen on kustannustehokkuus. Perheellä on matkailua varten säästötili, jonne pannaan esimerkiksi veronpalautukset ja muut ylimääräiset varat.

– Nytkin tilillä on rahaa jonkin verran. Suunnittelemme tekevämme rahoilla Kreikan-matkan vielä tänä vuonna, Elena Virtanen kertoo.

Lasten synnyttyä – seitsemään vuoteen – perhe ei ole tehnyt pidempiä lentomatkoja.

– Osittain se johtuu siitä, että lapset ovat vielä niin pieniä. Suurin syy pitkien reissujen vähäisyyteen on silti se, että meillä ei ole tarpeeksi yhteistä vapaa-aikaa.

Molemmat vanhemmat ovat töissä, mutta he eivät ole tahtoneet panna perheen nuorimmaista vielä päiväkotiin. Niinpä työvuorot sumplitaan niin, että toinen vanhemmista lähtee töihin toisen kotiutuessa. Molempien olisi hankalaa järjestää samaa viikkoa kokonaan vapaaksi, Elena Virtanen arvioi.

– Yleensä kummankin saamat vapaat ovat neljän päivän mittaisia. Siksi olemme toistaiseksi käyneet lähinnä automatkoilla.

Unelmana New York

Reissaaminen on silti perheelle tärkeää, ja erityisen tärkeää matkailu on Elena Virtaselle. Hän on aiemmin kolunnut maailmaa Kiinaa ja Yhdysvaltoja myöten.

Perhe unelmoi toisinaan siitä, minne lähdettäisiin, jos vapaata ja rahaa järjestyisi mielin määrin. Virtasia kiinnostavat kulttuurikohteet – ja aurinko. Siksi suuntana olisi todennäköisesti Yhdysvallat.

– Lentäisimme varmaankin New Yorkiin, ja sompailisimme sieltä Miamiin. Reissu kestäisi pari viikkoa. Se olisi siistiä.

Ikimuistoisimman yhteisen matkansa Virtasen perhe koki pari vuotta sitten, kun he lähtivät isovanhempien kanssa Tukholman-risteilylle kuopuksen ollessa muutaman kuukauden ikäinen. Vanhemmat lapset olivat jo sen verran isoja, että tajusivat riemuita kaikesta nähdystä ja koetusta. Sitä riemua vanhempien oli ilo seurata.

– Lisäksi minusta oli ihanaa päästä laivalle raskauden päätteeksi, Elena Virtanen sanoo.

Virtaset uskovat matkustavansa enemmän ulkomaille sitten, kun lapset ovat vanhempia ja perheellä on enemmän yhteistä aikaa.

Autoilija, laadi soittolista!

Virtasille on kertynyt paljon kokemusta siitä, kuinka jälkikasvun saa pidettyä pitkillä matkoilla tyytyväisenä takapenkillä. Tärkeintä on laatia ennen matkaa hyvä soittolista, joka miellyttää jokaisen perheenjäsenen korvaa, Elena Virtanen vinkkaa.

– Sen avulla kaikki viihtyvät pitkään. Lisäksi meillä on autossa kannettava dvd-soitin, jonka saa näkymään takapenkille. Jokaisella lapsella pitää myös olla oma älylaite ja omat perinteiset lelut.

Viihdytyskeinoja vaihdellaan, kunnes tauon tarve on ilmeinen. Silloin perhe kurvaa ensimmäiselle vastaan osuvalle huoltoasemalle. Aikuiset hörppäävät kahvia, teetä tai mehua, ja lapset pääsevät päästämään höyryjä lastennurkkaukseen.

– Viisi tai kymmenen minuuttia riehumista, ja sitten jatketaan taas.

Perheen lomamatkamenot vuonna 2016:

Yhteensä viisi autoreissua ympäri Suomen eri kokoonpanoilla.

  • Siirtymät eli autoilun kulut: 450 €
  • Majoitukset: 200 €
  • Ohjelma: 100 €

Yhteensä: 750 €