Laskettelu tai lumilautailu ovat hyviä harrastuksia, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin konkareillekin. Riskittömiä lajeja ne eivät kuitenkaan ole, kuntoilit sitten kotimaassa tai ulkomailla.

UKK-instituutin mukaan vuosittain useampi tuhat laskettelijaa hakeutuu lääkärin hoitoon rinteessä tapahtuvien vahinkojen takia jo pelkästään Suomessa. Yleisimpiä vammoja ovat polvi-, käsi- ja olkapäävammat.

Järkevä laskettelija paitsi huolehtii ajoissa vakuutusturvastaan, myös turvallisista lajinmukaisista välineistä. Kun lisäksi liikkuu omien taito- ja kuntotasojen mukaan ja kunnioittaa muita rinteessä olevia, voi laskemisesta nauttia ilman huolia.

Hoida nämä asiat kuntoon ennen laskettelumatkaa kotimaassa tai ulkomailla:

1 Valitse itsellesi sopivin vakuutus

Pohjola Matkustajavakuutus on tarkoitettu etenkin ulkomaille suunnatuille matkoille, ja korvaa matkan aikana tapahtuvan matkatapaturman aiheuttamia hoitokuluja ilman euromääräistä ylärajaa enintään kolme vuotta tapahtuneesta.

Matkustajavakuutus korvaa myös matkan aikana alkavan sairauden kuluja vähintään 90 päivää hoidon alkamisesta. Lisäksi se korvaa muun muassa matkan peruuntumisesta tai keskeytymisestä aiheutuvia kuluja. Myös fysioterapiaa korvataan, jos kehonosa on kipsattu, murtunut tai jouduttu leikkaamaan. Lisäksi fysioterapiaa korvataan olkapää- ja polvivammoissa, joissa kehonosaa ei ole kipsattu tai se ei ole murtunut, jos fysioterapia korvaa leikkauksen.

Terveysvakuutuksen ottamalla korvauspiiriä voi laajentaa. Sen myötä esimerkiksi fysioterapiaa korvataan enemmän.

Terveysvakuutuksen voi räätälöidä itselle sopivalla laajuudella. Sen voi valita korvaamaan pelkkiä tapaturmia, tapaturmia ja tiettyjä sairauksia tai kattavimmillaan tapaturmia ja sairauksia. Terveysvakuutus korvaa vain Suomessa aiheutuneita kuluja, ellei sitä erikseen laajenneta korvaamaan myös EU- ja ETA-alueilla sekä Sveitsissä aiheutuneita kuluja.

2 Tarkista koko perheen vakuutusturva

Myös mukana matkustavan lapsen vakuutusturva on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Alle 15-vuotias mukana matkustava lapsi ei kuulu automaattisesti vanhemman Pohjola Matkustajavakuutukseen, vaan jokainen matkustaja vakuutetaan erikseen. Koko perheen henkilö- ja matkavakuuttamista on hyvä tarkastella säännöllisesti, mutta etenkin ennen matkaa.

3 Laajenna vakuutusta, jos harrastat Off-piste-laskemista

Pohjola Matkustajavakuutus on voimassa vain hoidetuilla ja merkityillä rinteillä lautaillessa ja lasketellessa. Merkittyjen rinteiden ulkopuolella tapahtuvaa Off-piste-laskemista varten Pohjola Matkustaja- tai Terveysvakuutukseen pitää hankkia off-piste-laskemisen kattava vakuutuksen laajennus.

4 Varmista kohdemaan vaatima vakuutusturva

Italia vaatii, että maahan saapuvilla matkustajilla on voimassa vakuutus, joka korvaa toisille henkilöille aiheutettuja vahinkoja. Pohjola Vakuutuksella matkavastuuvakuutus sisältyy aina automaattisesti Pohjola Matkatavaravakuutukseen ja Pohjola määräaikaiseen matkatavaravakuutukseen. Pohjola Vakuutuksen matkavastuuvakuutus korvaa, kun vakuutettu on aiheuttanut vahingon tuottamuksellaan ja hän on vahingonkorvausvastuussa aiheuttamastaan vahingosta.

5 Saa apua ulkomailla

Vakuutuskortti on hyvä olla mukana, mutta kortin tiedot löytyvät myös OP-mobiilista. Pohjola Vakuutuksella on kattava Eurocenter-verkosto ympäri maailmaa, jonne voi hakeutua hoitoon sairastuessa. Matkahätäpalvelu, jonka numero kannattaa tallentaa puhelimeen, auttaa 24/7 numerossa +358 10 253 0011 vuoden jokaisena päivänä vakavissa matkasairauksissa tai matkatapaturman hetkellä. Myös Pohjola Vahinkoapu -palvelusta saa toimintaohjeita matkalla tapahtuviin vahinkoihin. Matkahätäpalvelu voi tarkistaa vakuutuksen kattavuuden ja hätätilanteessa he voivat järjestää suoralaskutusluvan ulkomaiseen hoitolaitokseen. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kertaluontoisia lääkärikäyntejä saattaa joutua maksamaan myös itse, jolloin korvausta on haettava jälkikäteen.

6 Varastettiinko suksesi?

Tarkista, että matkustajavakuutuksen lisäksi sinulla on voimassa oleva matkatavaravakuutus. Se turvaa matkalla mukana olevat tavarat esimerkiksi rikkoutumisen, kastumisen, katoamisen tai varastamisen varalta. Se on mahdollista ottaa myös matkoille kotimaassa.

Tiesitkö tämän?

Pohjola Matkustajavakuutus korvaa helikopterikyydin, joka esimerkiksi Alpeilla monissa kohteissa on ainoa vaihtoehto noutaa hoitoon itsensä loukannut henkilö. Helikopterikyydin hinta on lähes aina useamman tuhat euroa.

Juttuun on haastateltu Pohjola Vakuutuksen Business Lead Atte Erkamoa.

Lue lisää:

Lasketteluonnettomuus katkaisi välivuoden Alpeilla

Lähdössä matkalle: Millainen matkavakuutus on tarpeen?

Juttu on julkaistu alunperin 14.2.2020 ja sitä on päivitetty 24.1.2023.