Kovan hinnannousun taustalla ovat pandemia, Ukrainan sota ja ilmastonmuutos.

– Lentokapasiteettia on vähemmän eikä äkkilähtöjä juuri tule, sanoo Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Superhalpa lento tarkoittaa yleensä hulluja aikatauluja riisutuin mukavuuksin ja ilman laukkuja – sopii reppureissaajalle, mutta ei perheen kanssa. Vastuullinen matkailija lomailee siivosti ja muistaa, että moni määränpää elää turismilla.

Latvia

Inflaatio on hilannut Viron hinnat lähelle Suomea, mutta Latvia on pysynyt vielä edullisena. Monikerroksinen Riika on hieno kulttuurikaupunki. Jūrmalan 30 kilometriä pitkät biitsit pärjäävät maailman huippurannoille. Lentoja saa alle satasella, bussilipun Tallinnasta reilulla kympillä. Latvia on helppo maa myös omalla autolla. 

Säästöloma 40 e/vrk (lomalista.fi)

Liettua

Liettua on Baltian huokein ja myös sinne pääsee sekä lentäen että maata pitkin. Matkailijaa kutsuu viehättävä, historiaa pursuileva pääkaupunki Vilna, joka juhlii 700-vuotissynttäreitään. Kokeile esimerkiksi ravintolakierrosta, jossa kerrotaan juutalaiskorttelin tarinaa yhden perheen kautta. 

40 e/vrk

Puola

Puola on Baltiaakin edullisempi. Varsovaan ja hurmaavaan Krakovaan pääsee reittilennoilla. Itämeren sisarkaupungit, ikivanha Gdansk ja rantaparatiisi Sopot, sijaitsevat rinnakkain. Suorat halpalennot satasen pintaan myös maakunnista.

35 e/vrk 

Bulgaria

Bulgaria on suomalaisten tuttu budjettikohde, jossa on sekä bileturisteja että hotellikolosseja lapsiperheille. Mustameri ei ole nyt vetovoimainen, joten tuurilla saattaa löytyä äkkilähtö takuulämpimään.

33 e/vrk

Muu Balkan

Adrianmeren rantavaltiot Kroatia ja Slovenia ovat nostaneet infraansa ja hintojaan erottuakseen Itä-Euroopan halpamaista. 
Tarjolla on smaragdinsinistä vettä, vuoristoa ja historiaa. 

53 e/vrk

Albaniassa on huima luonto ja kulttuuri, mutta vielä vaatimattomat palvelut.

30 e/vrk

Kreikka ja Turkki

Suomalaisten ikisuosikissa Kreikassa turismi pelaa ja tarjontaa on. Kreikka kilpailee halvan Turkin kanssa, mutta moni miettii kukkaron ohella vastuullisuutta. Turkki ei täytä EU:n oikeusvaltionormeja ja venäläiset käyttävät sitä kauttakulkumaanaan maailmalle.

Kreikka 43 e/vrk
Turkki 33 e/vrk

Portugali

Portugali Atlantin rannalla on länsipuolen edullisin kolkka. Lissabon kukkuloineen, ratikoineen ja fado-kuppiloineen on klassikko. Trendikkään Porton alueella on suloisia pieniä kaupunkeja, ruoka- ja viiniretkiä. 

39 e/vrk

Espanja

Perinteisistä lomamaista Espanja on halvempi kuin Ranska tai Italia. Mallorca on nostanut profiiliaan ja saanut takaisin hienostunutta mainettaan. Mantereella hinnat ovat jokseenkin tasoissa, valitsetpa tyylikkään Barcelonan tai arkisemman Aurinkorannikon. 

50 e/vrk

Malta

Malta on monikulttuurinen saarivaltio Afrikan kainalossa. Kiinnostava, mutta kesäisin kuiva ja kuuma kohde on passeli vaikkapa porukoille, sillä tarjolla on runsaasti airbnb-tyyppistä majoitusta. 

57 e/vrk

Irlanti

Britanniaa edullisempi vihreä saari tunnetaan rennosta tunnelmastaan. Guinness-oluen kotimaa tarjoaa huimia luontoelämyksiä ja iloisia illanviettoja.

60 e/vrk

Vuorokausihinnat on poimittu lomalista.fi-sivustolta halvimman majoitus- ja ateriavaihtoehdon mukaan. Suomen vertailuluku Helsingissä on 67 e/vrk ja Rovaniemellä 72e/vrk.

Matkalla arki jää kauas taa ja lomasta on lupa nauttia. Jos jotain sattuu, on Pohjola Matkavakuutus apunasi. Lue, mitä matkustajavakuutus korvaa.

Lue myös:

Säästä ja satsaa Tallinnassa – joko tunnet nämä naapuripääkaupungin salaiset helmet?

Ihan kuin ulkomailla − joko tiedät nämä kotimaan paikat?

Junamatkailu on nyt trendikästä – nämä junareitit ovat kuin sadusta