Aina ei kannata ostaa omaksi – Nämä asiat voit lainata tai vuokrata
Lisää aiheesta
Maaseudulla on ennenkin jo osattu jakaa hyöty koko yhteisölle: se, jolla on traktori, käy auraamassa naapuriltakin lumet. Kaupungeissa yleistyvät nykyään citypyörät, eikä omaa menopeliä tarvitse edes omistaa.
Polkupyörä
Citypyörät ovat jo levinneet Suomessa kulovalkean tavoin Helsingistä Kemin korkeuksille. Niitä on saatavilla jo noin viidessätoista kaupungissa, ensimmäiset sähkökäyttöisetkin Kuopiossa.
Auto
Jos tarve autolle on vain satunnaista, miksi sitäkään tarvitsisi ostaa omaksi. Autoja voi vuokrata nyt samalla tavoin kuin polkupyöriä. 24Go ja DriveNow ovat uusia nettipalveluja, joiden kautta voi poimia kadunvarresta auton tarpeensa mukaan. Go Now! -autoja on saatavilla Helsingin lisäksi Oulussa, heinäkuusta lähtien myös Tampereella ja Lahdessa. Autojen taustalla 24Rent-yritys, jonka autot Helsingissä ovat nimeltään 24Go.
Verkkosivusto Blox Car on ikään kuin autojen oma airbnb, jonka kautta jokainen voi antaa joutilaan autonsa vuokralle jollekulle tarvitsevalle.
Taloyhtiöillekin tarjotaan yhteisiä autoja käyttöön. Esimerkiksi Omago, 24Rent, EkoRent, ja City Car Club tarjoavat yhteiskäyttöautoja taloyhtiölle palveluna, jolloin autoa ei tarvitse ostaa taloyhtiölle. Omago on kentän tuorein tulokas ja kotoisin Oulusta.
Vene
Veneitäkin vuokrataan airbnb-tyyliin netissä. Ei tarvitse tehdä tuhansien eurojen investointia, jos haluaa välillä käydä seilaamassa. Kätevää! Skipperi-palveluun voi liittyä mukaan ja pyytää venettä vuokrattavaksi. Veneen omistaja päättää, kenelle ja milloin vuokraa. Omalla Vene-CV:llä voi kertoa, miten kokenut veneilijä on.
Pihanhoitovälineet
Peräkärryä voi lainata naapurilta, samoin puutarhasaksia. Monissa taloyhtiöissä on yhteiskäytössä erilaisia pihan hoitoon tarvittavia välineitä, kuten ruohonleikkuri ja haravoita. Oksasilppurin voi hankkia naapurin kanssa yhdessä, ja lumikolaakin käyttää kimpassa.
Retkeilyvälineet
Retkeilykamppeita saa vuokralle ihan tavallisista yleisistä netin vuokrauspalveluista, muun muassa Torista ja Nettivuokraus.comista. Yllättävän harva vain on vielä löytänyt Tori.fi:n vuokrataan-ominaisuuden. Retkeilyvälineille on omakin vuokrauspalvelunsa, retkirent.fi. Vuokraamalla Retkirentistä tukee samalla Suomen Luonnonsuojeluliiton toimintaa.
Melkein jokaisen lähipiirissä yleensä on ainakin yksi retkeilyyn hurahtanut. Kannattaa siis kysellä kaverit ja sukulaiset läpi, josko löytyisi rinkkaa tai trangiaa lainaan.
Vaatteet
Vaatteiden vuokraaminen on ollut aiemmin tavallista juhlapukujen kohdalla, mutta nyt se yleistyy myös arkikäytössä. Haluaisitko käyttää entistä enemmän erilaisia kestäviä ja laadukkaita, esimerkiksi kotimaisten merkkien vaatteita? Vaatteidenlainauspalvelusta voit valita kaikenlaisia laadukkaita vaatteita edullisesti käyttöön. Tarvitsee vain maksaa jäsenyyden hinta, esimerkiksi 150 euroa per puoli vuotta, ja sinä aikana saa lainata tietyn määrän vaatteita. Esimerkiksi Vaatepuu.fi toimii Helsingissä, Tampereella ja Järvenpäässä. Helsingissä on lisäksi Vaaterekki-niminen vaatelainaamo.
Kannattaa tutustua myös vaatelainaamo Noppaan Kuopiossa ja designer-tuotteiden lainauspalvelu Hushhushiin.
Työkalut
Onko tarvetta tekstiilipesurille, akkupyörösahalle, kulmahiomakoneelle tai esimerkiksi ompelukoneelle? Erilaisia laitteita ja työkaluja voi ainakin jo pääkaupunkiseudulla vuokrata Liiteri.net-palvelusta. Se on ikään kuin yhteinen varasto tai liiteri, josta voi vuokrata työkaluja kertahinnoittelulla tai kuukausimaksua vastaan.
Lisäksi Liizi.fi:stä saa vuokrata työkaluja ja kaikkea muutakin. Toimintamalli on kiinnostava, koska vuokraamo toimii netissä, ja tuotteet postitetaan käyttäjille ympäri Suomen.
Valokuvaus- ja videokuvaustarvikkeet
Yksittäinen teleobjektiivi kameraan voi maksaa 2000 euroa – aika suolainen hinta yhtä karhukuvausretkeä varten. Kuvaustarvikkeita voi vuokrata esimerkiksi Vakaamo.fistä, joka toimii postin välityksellä kaikkialla Suomessa.
Kirjat!
Kirjastot ovat selkeä esimerkki toimivasta kiertotaloudesta. Kirjastoista saa nykyään lainaan muutakin kuin kirjoja, esimerkiksi kävelysauvoja ja lumikenkiä. Kysy valikoimasta omasta kirjastostasi.
Tavarapaketit kotiin
Viako-nimisen palvelun kautta esimerkiksi vaihto-opiskelija saa ostaa käyttöönsä tavarapaketin, joka sisältää liinavaatteita ynnä muita kodin tuotteita. Tavarat siis lähtökohtaisesti ostetaan, mutta jos kyse on väliaikaisesta asumisesta, paketin voi palauttaa käytön jälkeen. Tätä kannattaa toki hyödyntää myös, jos työskentelee tai opiskelee väliaikaisesti toisella paikkakunnalla.
+Digitaalinen yhteisöllisyys
Kannattaa muistaa se, että sosiaalinen media tarjoaa uudenlaista digitaalista yhteisöllisyyttä. Se on ikään kuin naapurusto netissä. Esimerkiksi jos tarvitsee apua koiran ulkoilutukseen tai neuvoja matkareitin varrelle, Facebook-ryhmistä löytyy usein apua.
Asiantuntija: Kiertotalouteen perehtynyt Heikki Sorasahi Sitrasta