Vuoden vaihteessa tekee mieli järjestellä uusiksi niin elintavat kuin kodin kaapitkin. Tavaroiden karsimisesta tuli maailmanlaajuinen trendi konmarittamisen myötä. Kotona on helpompi pitää järjestystä, kun nurkissa ei pyöri ylimääräistä kamaa.

Vanhat vaatteet ja tavarat on nykyisin entistä helpompaa panna myyntiin vaikka kotisohvalta käsin. Netistä löytyy useampiakin myyntipaikkoja vertaisverkkokaupoista Facebook-kirppiksiin.

Tori.fi:n Chief Marketing Officer Laura Kuusela tietää, mitä on tärkeää ottaa huomioon, kun lähtee myymään tavaroitaan netissä. Hinnoittelu on tietysti kaiken a ja o, samoin oikea aika.

Parhaiten tavarat menevät kaupaksi juuri sesongin alkaessa. Kuusela kehottaa aina sesongin vaihtuessa miettimään, olisiko itsellä jotakin sesonkiin liittyvää ylimääräistä tavaraa. Myös ajankohtaisista ilmiöistä ja trendeistä kannattaa ottaa kaikki irti.

-Käytetyn tavaran kauppa elää sesonkien mukaan, kuten uudenkin tavaran kauppa. Kaikki sesonkien vaihtumiset ovat hyviä ajankohtia: toppatakki kannattaa laittaa myyntiin juuri kun tulee ensimmäiset pakkaspäivät tai tuuletin myydä silloin kun helleaalto on iskenyt, Kuusela sanoo.

Tällä hetkellä kaupaksi menevät kaikki talviurheiluvälineet, kuten luistimet, sukset ja lasketteluvälineet.

-Myös fitness-tuotteita myydään ja ostetaan paljon. Design-tavaroille on aina menekkiä.

Hinnoittele oikein!

Ota sesonki huomioon myös hinnoittelussa.

-Esimerkiksi talvella hyväkuntoisista luistimista voi kokeilla pyytää vähän korkeampaa hintaa.

Jos hinnoittelu tuottaa päänvaivaa, voit katsoa, mikä vastaavan tuotteen hinta on uutena ja mitä muut sellaisesta netin markkinapaikoilla pyytävät.

-Torin hakutoiminnolla voi katsoa, paljonko kyseisiä tuotteita on myynnissä ja missä hinnoissa ne liikkuvat. Jos haluaa tavarasta nopeasti eroon, voi laittaa hinnan vähän alhaisemmaksi kuin muilla myyjillä. Jos taas tuote on esimerkiksi paremmassa kunnossa tai se sisältää muita etuja muihin myynnissä oleviin verrattuna, voi kokeilla hieman korkeampaa hintaa.

Kuusela muistuttaa, ettei pidä heittäytyä turhan ahneeksi: hyvä hinta-laatusuhde takaa käytetyn tavaran menekin.

Satsaa ilmoitukseen

Myös kuvilla ja ilmoitustekstillä on merkitystä siihen, kiinnostuvatko ihmiset myytävästä tuotteesta.

-Juuri silitetty paita näyttää kuvassa paremmalta kuin ryttyinen. Kuvaa paita vaaleaa taustaa vasten ja varmista, että valaistus on riittävä, Kuusela vinkkaa.

Sisällytä ilmoitustekstiin kaikki oleellinen tieto selkeästi ja oikeakielisesti. Kuusela kehottaa myös varmistamaan, tarjoaako ilmoitus ostajalle kaiken tarpeellisen tiedon tuotteesta ja sen mahdollisesta toimituksesta.

-Ilmoitustekstin ei tarvitse olla erikoinen: tarvittavat tiedot ja oikeinkirjoitus riittää. Ole myös realistinen tuotteen kunnon suhteen ja tarkista huolella, onko tuotteessa mahdollisia vikoja. Rehellisyys herättää luottamusta. Huomioi myös otsikko: “Marimekko Kivet t-paita koko M” on parempi otsikko kuin “Paita”.

Mitä tehdä, kun tuote ei mene kaupaksi?

Suuremmissa kaupungeissa on luonnollisesti helpompi myydä käytettyä tavaraa, kun ostajaehdokkaita on enemmän ja lähempänä.

-Tuotteen noudon lisäksi kannattaa ilmoittaa myynti-ilmoituksessa, jos on valmis tuomaan tuotteen vaikkapa työmatkan varrella johonkin keskukseen tai postittamaan tuotteen ostajaehdokkaalle.

Jos tuote ei mene millään kaupaksi, kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin. Varmista, että ilmoituksen tekstit kuvaavat tuotetta mahdollisimman selkeästi ja rehellisesti. Kiinnitä huomiota myös kuviin.

-Ovatko myynti-ilmoituksen kuvat laadukkaita? Tuleeko tuote ilmoituksessa edukseen ja näkyykö se kunnolla? Näkyykö kuvassa mitään ylimääräistä? Kuvaa voi myös sommitella ja mieluummin lisätä useampi erilainen kuva kuin yksi - se herättää luottamuksen tuntua. Valitse ensimmäiseksi kuvaksi paras ja kaikista parhaiten tuotetta kuvaava kuva.

Mieti myös, onko tuote sesongissa nyt vai joskus myöhemmin. Ota hinta tarkasteluun uudelleen, jos kauppoja ei synny.

-Monesti tuotteen hinnan laskeminen nopeuttaa kauppoja, Kuusela muistuttaa.