Spotifyn kuunteluluvut ovat kovat ja vastaavaan yltää melko harva kotimainen artisti. Isacin isoin biisi on edelleen Tungevaag & Raabanin kanssa tehty Beast, joka pelkästään kerää 70 000 kuuntelukertaa päivässä. Mikael Gabrielin kanssa tehty Liikaa sussa kii puolestaan pyörähtää musiikkipalvelussa joka päivä 50 000 kertaa.

Esittäessäni haastattelupyynnön Isacille, on vastaus varsin tuttavallinen. Minut tervetulleeksi Lundénien kotiin toivottaa Isacin isä Fredi. Nimiyhteys Fredi Siitoseen ei tee miehelle oikeutta, sillä kyseessä ei ole viiksekäs laulaja, vaan 38-vuotias isäpappa näyttää vähintään yhtä paljon pop-artistilta kuin lapsensakin.

Fredin ja Isacin suhde on selvästi lämmin. Isac kutsuu Frediä tuttavallisesti iskäksi. Ainakin silloin kun paikalla on suomea äidinkielenään puhuva toimittaja. Perheen ollessa keskenään kutsumanimi on todennäköisesti pappa, sillä Isac Elliot Lundénin äidinkieli on ruotsi.

– Sillon kun mä aloittelin mun uraa, niin mä en juuri osannut keskustella Suomeksi. Pizzan mä tottakai osasin tilata, mutta en oikeasti osannut käydä kunnon keskustelua, Isac selventää.

Ruotsin puhuminen on itsestäänselvyys, sillä Isac on koko lapsuutensa viettänyt puhuen toista kotimaista. Koulu, ystävät, sukulaiset ja tuttavat ovat aina puhuneet Ruotsia. Varhaislapsuus on vietetty Helsingissä ja myöhemmin Kauniaisissa. Tämä on hämmästyttävää, sillä Isac puhuu lähes virheetöntä suomea. Äidinkielen vaikutuksen huomaa lähinnä ajoittain toistuvasta sanojen hakemisesta.

Musiikkiura pakotti nuoren miehen suomen kielen pikakurssille. Haastattelut tehtiin pääasiassa valtakuntamme pääkielellä, sillä pelkkien suomenruotsalaisten medioiden kiertämisellä homma tuskin olisi ottanut tuulta alleen yhtä hyvin.

Median ammattilainen

Isac puhuu paljon ja nopeasti. Edellisenä iltana pitkäksi venähtänyt Suomen Urheilugaalan vierailu ei juuri näy läsnäolossa, sillä Isac keskustelee intensiivisesti. Ja paljon. Kaikesta huomaa, että nuori mies on media-alan ammattilainen ja jäätävän kova haastattelujen antaja.

Popparin polku on kulkenut rokkidiggarista pop-musiikin pariin ja aiemmin Isac on fanittanut mm. My Chemical Romancea ja Green Dayta. Myöhemmin mukaan tuli Usher ja Justin Timberlake, joiden musiikki on hieman lähempänä tämän hetkistä musatyyliä kuin aikuispunkkarien Green Day.

Periaatteessa Isac saattaisi yhtä hyvin olla ammattiurheilija tai vain ihan tavallinen koululainen. Pienempänä hän on pelannut jalkapalloa, lätkää ja sählyä, kunnes intohimo löytyi laulamisesta. Laulu on ollut Isacin elämässä läsnä aina, sillä musiikki on soinut perheessä aina. Ensin lastenmusiikki ja myöhemmin aikuisten.

Popparin kyvyt huomattiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa, sillä ekaluokan opettaja koki asiakseen olla yhteydessä Isacin vanhempiin kuultuaan pojan heittäytymiskyvyn ja lauluäänen. Opettaja kehotti vanhempia viemään jälkikasvunsa kuorotreeneihin

– Sitten mä menin Cantores Minores –kuoroon, jossa mä lauloin kolme vuotta

Kolmen vuoden kuoropestin jälkeen Isac aloitti ensimmäisen varsinaisen työnsä. Youtubeen ladattu lauluvideo poiki pestin Kabaree-musikaalista tuolloin vain 9-vuotiaalle Isacille. Verkkoon ladattu versio Bruno Marsin Billionaire –kappaleesta on sittemmin poistettu videopalvelusta, mutta se löytyy edelleen fanien postaamana. Lopputulos on hellyttävä, mutta todistaa popparin olleen luontainen esiintyjä jo ala-asteella.

Ei levy-yhtiön tuote

On jopa hieman yllättävää, että Isac ei ole levy-yhtiön tuote, vaan artisti, joka on tehnyt kappaleita uran alusta saakka. Ihan ensimmäinen biisi on kokonaan Isacin ja hänen isänsä käsialaa, mutta varsinaisen levyuransa alkutaipaleella Isac oli arempi osallistumaan biisintekoprosessiin.

– Kun on uusi alalla, niin ei oikein uskalla sanoa mitään ja luottaa ammattilaisiin. Nyt mun uudella levyllä kaikki biisit on sellaisia missä mä oon kirjoittajana.

Jotain kovin poikkeuksellista nuoressa popparissa on aina ollut, sillä Fredi-isän lähettäessä ensimmäisen demon levy-yhtiöihin, olivat kaikki yhteydessä takaisin ensimmäisen vuorokauden aikana. Vuodet poikakuorossa ja musikaaleissa olivat ilmeisesti tehneet tehtävänsä ilmaisussa.

Isac puhuu elämästään toteavaan tyyliin, eikä juuri viljele kielikuvia tai maalaile hienoja kuvia. Nuoren miehen elämään on mahtunut niin iso määrä erilaisia tapahtumia, että harva kokee elämänsä aikana saman.

Isacin elämä on pitänyt sisällään musikaaleja, loppuunmyytyjä soolokeikkoja, haastattelu NBC:n Today Show´ssa, dokumenttielokuva ja Emma-pystejä. Näistä huolimatta päässä ei tunnu olevan liraustakaan sitä keltaista ainetta.

Todennäköisesti jalat maassa –asenne on peruja kotikasvatuksesta. Isac on kohtelias, ystävällinen ja puhelias nuori mies. Hänestä tulee mieleen yksi ihminen, isäpappa Fredi. Isä ja poika tuntuvat olevan pitkälti samasta puusta veistettyjä ja enemmän kavereita kuin isä ja poika. Heidän suhteensa tuntuu varsin tavoittelemisen arvoiselta, sillä harva ruuhkavuosissa rypevä isä lienee yhtä hyvin perillä lapsensa asioista kuin Isac Elliotin isä.

Silti isän ja pojan suhde ei tunnu perustuvan pelkkään kaveruuteen. Esimerkiksi rahankäytön suhteen nuoren popparin lieka on melko tiukalla.

– Mä en saa käyttää niitä rahoja mitä mä tienaan. Iskä ja äiti haluaa, että saan päättää rahoista itse vasta silloin kun olen kahdeksantoista. Siihen asti saan käyttää 50€ kuukaudessa. Sillä pitää mennä leffaan ja tehdä kaikki muut jutut.

Järjestely kuulostaa hyvältä, mutta toki Isacilla on moni asia paremmin kuin ikätovereilla. Leffat hoitunevat kutsuvierasnäytöksinä, vaatteet kuuluvat työhön ja tarvittaessa vanhemmat osaavat tehdä kompromisseja. Viimeisin niistä liittyy Isacin rakkaaseen harrastukseen veneilyyn. Perhe nimittäin antoi periksi Isacin himolle ostaa itselleen Day Cruiser –vene.

Yhteistyötä Mikael Gabrielin kanssa

Isac pitää veneiden lisäksi autoista. Mutta todellinen rakkaus ovat vaatteet. Beast-kappaleen imussa markkinoille tuli Isacin paitoja, mutta poppari haaveilee kokonaisen kokonaisen vaatemalliston julkaisemisesta. Ainkin toistaiseksi se menee sarakkeeseen tulevaisuuden unelmat.

Kiinnostus autoihin ja vaatteisiin yhdistävät myös Isacia ja Mikael Gabrielia, joiden yhteisbiisit ovat soineet radioissa ja Spotifyssa tiuhaan. Kaksikon yhteistyö saattaa asiaan vihkiytymättömästä tuntua varsin erikoiselta, mutta Isac kertoo musiikillisen yhteistyön lähteneen liikenteeseen kaveripohjalta.

Tuttavuus tatuoidun räppärin kanssa on alkanut jo jonkin aikaa sitten, mutta se on tiivistynyt entisestään yhteisen musiikin myötä. Suomeksi laulaminen on jotain mitä Isac ei koskaan kuvitellut tekevänsä. Studiojamien ansiosta suomi alkoi tuntua luontaisemmalta ja hauskalta. Alun perin biisejä ei suunniteltu julkaistavaksi, mutta niistä tuli hyviä, että julkaiseminen oli järkevä ratkaisu.

Suomenkielisen musiikin tekeminen oli myös kädenojennus suomalaisille faneille, jotka kokevat ettei Isac huomioi heitä riittävästi. Musiikkiura on suuntautunut viime aikoina entistä enemmän ulkomaille, joten kotimaan fanit nöksähtivät kotimaan ”unohtamisesta”. Tämä vuosi tulee olemaan kotimaan faneille synkeä, sillä Isac suunnittelee olevansa ulkomailla entistä enemmän.

Ulkomaan komennukset suuntautuvat Skandinaviaan ja mahdollisesti myös suuren veden taakse. Amerikassa Isacin levy-yhtiön managerit ovat tälläkin hetkellä puhumassa diilejä ”Skandinavian Justin Bieberille”. Työnsarkaa riittää, sillä tarjokkaita Amerikan musiikkimarkkinoilla on satakertaisesti Suomeen verrattuna.

Tämä vuosi tulee olemaan merkityksellinen erityisesti Amerikassa, sillä Isacin musiikkia julkaistaan siellä ensimmäistä kertaa vasta nyt. Isac ei tunnu pidättävän hengitystään Jenkkivalloituksen suhteen, sillä nuori mies ymmärtää, että kilpailu on kovaa ja raakaa.

– Mä en tajua siitä bisneksestä mitään. Sitten kun mut halutaan sinne, niin meen.

Kuka tahansa voi olla säveltäjä

Muusikot ja säveltävät tykkäävät usein luoda biisien säveltämisen ympärille mystiikkaa. Osa kokee omien sanojensa mukaan olevan astia, johon musiikin jumalat vuodattavat aineksensa. Toiset sanovat saavansa biisi-ideat unessa tai biisin ”säveltävän” itse itsensä. Isacin biisintekoprosessiin ei liity mystiikkaa. Hän on vahvasti sitä mieltä, että kuka tahansa voi tehdä musiikkia.

– Monilla on joku outo systeemi, mutta mä vaan meen studiolle ja juttelen tuottajien kanssa. Sitten joku tekee neljä tahtia biittiä ja sen päälle aletaan leikkiä melodioilla. Se on tosi helppoa.

Tosi helppoa? Ehkä Isacille, mutta ei välttämättä tavalliselle tallaajalle. Isacin mukaan melodiantaju voi olla liitoksissa lahjakkuuteen, mutta itse hän kokee säveltämisen olevan yhtä helppoa kuin piirtäminen.

Juttelemme Isacin kanssa Lundénin perheen kodissa, joka sijaitsee Espoon kyljessä Kauniaisissa. Asuinalueesta tulee väkisin mieleen Täydellisten Naisten Whisteria Lane, tosin ilman synkkiä salaisuuksia. Vaaleen puutalon ikkunoissa on ristikot. Kaikesta huokuu se, että talossa asuu onnellisia ihmisiä. Idyllin rikkoo ainoastaan korkea aita, joka eristää kookkaan pihan ympäröivästä maailmasta. Aidan pielessä on kyltti, joka kertoo kyseessä olevan yksityisalue.

Aidan tarkoituksena on pitää uteliaat katseet ulkopuolella, mutta toinen merkitys liittyy perheen lemmikkeihin. Lundéneilla on kolme koiraa, jotka temmeltävät vapaina pihalla ja pitävät kutsumattomat vieraat poissa. Koirat tosin ovat varsin tuttavallisia jopa vieraille.

Isacin asuinpaikan tietävät harvat. Ja ne jotka tietävät, eivät kerro muille. Tämä pieni joukko faneja haluavat pitää sijainnin salaisuutenaan. He tietävät idolistaan jotain mitä muut eivät. Elliotia itseään fanien parveilu kodin liepeillä ei häiritse, mutta isä ja äiti ovat toista mieltä. He eivät tykkää siitä, että Isac käy juttelemassa faniensa kanssa kotitalonsa portilla. Se rohkaisee ihailijoita tulemaan paikan päälle uudelleen ja uudelleen.

Fanien aktiivisuus ei tunnu haittaavaan nuorta popparia. Hän on ymmärtänyt jo varhaisessa vaiheessa, että fanit ovat suurin voimavara, mitä uraa rakentavalla artistilla voi olla. Popparin fanittamisessa joukkohysterialla on suuri merkitys ja sitä Isacin kohdalla on ollut alusta saakka. Fanityttöjen pyörtyminen keikoilla on arkipäivää. Tällaiset reaktiot tuntuvat Isacista luonnollisesti kummalliselta.

– Mun päässä mä olen kuitenkin vain mä.

Suositun popartistin elämä tuskin on sieltä helpoimmasta päästä, vaikka Suomi onkin varsin helppo paikka elää julkisuuden henkilönä. Meillä ei ole paparazzeja eikä suurenkaan tähden tarvitse kulkea henkivartijoiden ympäröimänä. Sen ansiosta Isac pystyy elämään melko tavallista nuoren miehen elämää.

– Koulussa ketään ei enää kiinnosta. Pari ekaa viikkoa ne otti kuvia, mutta kun mä oon siellä joka päivä, niin ne tottuu siihen.

Kello soi joka aamu 6:20

Julkisuutta enemmän ongelmia tuottaa koulun ja musiikkiuran yhdistäminen käytännön tekemisten suhteen. Isac Elliotin herätyskello soi arkisin klo 6:20. Väsymystä ei voi välttää, sillä normaalin kouluarjen lisäksi on hoidettavana popartistin ura. Sekin on täysipäiväinen työ. Levynteon ja keikkojen lisäksi tähteä velvoitetaan osallistumaan edustustilaisuuksiin.

Viimeisin edustustilaisuus Isacilla oli pari päivää sitten. Hän kävi vetämässä keikan Suomen Urheilugaalassa ja jakoi siinä sivussa myös pystin. Voittajan takana lavalla seisonut nuori mies näytti silminnähden väsyneeltä. Vaikka Isac myöntää elämän olevan kuluttavaa, ei hän silti valita. Ei missään nimessä.

– Ei mulla ole ollut tän kanssa ongelmaa. Urheilugaalan jälkeen en mennyt jälkibileisiin vaan lukemaan.

Vaikka aikaa jälkibileille olisi ollut, niin 16-vuotias Isac Elliot ei luonnollisesti olisi niihin edes päässyt. Suhteesta alkoholiin ja juhlimiseen emme puhu, mutta rivien välistä on ymmärrettävissä, että terveelliset elämäntavat omaava nuori mies ei juuri ole kiinnostunut viinalla läträämisestä. Ainakin Isacia olisi hyvin hankala kuvitella laahustavan vahvassa viisteessä yöelämässä.

Isacin elämää seuratessa tulee väkisin mieleen, että kyseessä on eräänlainen superihminen. Hän on mukava, kohtelias, lahjakas, urheilullinen ja menestynyt nuori, jolla on jalat tukevasti maassa. Popparista ajatus tuntuu kuitenkin vieraalta.

– Mä oon ihan samanlainen kun mun kaikki kaveritkin. Tehdään kaikkia tyhmiä juttuja.

Tyhmät jutut tuskin liittyvät paikkojen tuhoamiseen, kattoon syljeskelyyn ja yleisen pahennuksen aiheuttamiseen. Sellainen ei oikein istuisi idolin käytökseen.

*Isac Elliotin 360 Show on 9.4.2017 Helsingin Musiikkitalolla. *