Kolme vuotta Helsingin Kaisaniemessä toiminut Vaaterekki on yksi ensimmäisistä vaatelainaamoista Suomessa. Vaaterekin valikoimasta löytyy tällä hetkellä noin 60 kotimaista vaatemerkkiä ja mukana on myös tunnettujen suunnittelijoiden luomuksia. Tuotteiden valmistaminen tapahtuu pääosin Suomessa, Virossa ja muualla Euroopassa.

Vaaterekin perustajat, Emmi Malmström ja Veera Tuominen, halusivat tuoda Helsinkiin vaatelainaamon, josta asiakkaat voivat hakea käyttöönsä laadukkaita vaatteita, laukkuja, kenkiä, hattuja ja koruja.

Ekologisuus on ollut yksi Vaaterekin toimintaa ohjaavista periaatteista alusta lähtien. Asustesuunnittelijoiksi kouluttautuneet Malmström ja Tuominen haluavat omalta osaltaan hillitä ylenpalttista kulutuskulttuuria.

– Vierastamme ajatusta siitä, että uutta tavaraa tuutataan älyttömiä määriä tähän maailmaan. Olemme sitä mieltä, että jokaista tavaraa ei tarvitse välttämättä hankkia omaksi, Malmström toteaa.

Vaatekaapin voi päivittää vaikka ostolakon aikana

Malmström toteaa, että monet Vaaterekin asiakkaat sanovat välttävänsä turhaa kuluttamista. Osa jäsenistä kertoo olevansa jopa ostolakossa.

– Moni jäsenemme on päättänyt, että ei osta vaatteita esimerkiksi vuoteen. Vaatelainaamo tarjoaa keinon kokeilla puhtaan omatunnon shoppailua, sillä täältä voi napsia vaatteita, käyttää niitä ja sitten palauttaa takaisin valikoimaan.

Malmströmin mukaan vaatteita ostaessaan ihmiset eivät voi varmuudella tietää, tuleeko kyseistä vaatetta todellisuudessa käytettyä juuri lainkaan.

– Ihmisillä on tapana hankkia omistukseensa vaatteita, jotka saattavat lopulta jäädä vähälle käytölle tai jopa kokonaan käyttämättä, hän toteaa.

Vaatteet voi lainata myös vuoden tärkeimpiin juhliin

Malmströmin mukaan vaatelainaamisen aloittaminen käy nopeasti, sillä sopimusten allekirjoittamisen jälkeen asiakas saa ensimmäiset tuotteet heti käyttöönsä. Vaatteiden laina-aika on 1-3 viikkoa, jonka aikana asiakas voi käydä vaihtamassa tuotteita haluamaansa tahtiin. Vaaterekki tarjoaa asiakkailleen jäsenyyksiä, joiden kestot vaihtelevat kahdesta kuukaudesta puoleen vuoteen.

Malmströmin mukaan lainaamon tuotteiden kierto on nopeaa, sillä osa asiakkaista käy vaihtamassa vaatteita jopa viikoittain. Arkipukeutumisen lisäksi vaatelainaamosta haetaan tuotteita myös erilaisiin juhliin. Vaaterekistä peräisin olevia vaatteita tullaan näkemään jopa tämän vuoden Linnan juhlissa.

– Moni ei halua ostaa kallista mekkoa yksiä juhlia varten, joten on helpompi lainata se täältä meiltä. Tämähän on loistava keino saada esimerkiksi Katri Niskasen suunnittelemia iltapukuja käyttöönsä.

Laatumerkkejä edulliseen hintaan

Jotta vaatelainaamon tuotteet pysyisivät moitteettomassa kunnossa seuraavia lainaajia varten, asiakkaita ohjeistetaan palauttamaan ne pestyinä ja huollettuina.

– Meillä suurin osa vaatteista on vesipestäviä, joten ne voi huoletta pestä samaan tapaan kuin omat vaatteensa.

Malmström iloitsee siitä, että kolmen toimintavuoden aikana suuri osa vaatteista on ollut kierrossa lainaamon perustamisesta lähtien.

– On ollut upea huomata, miten laadukkaista materiaaleista nämä tuotemerkit tekevät vaatteensa. On hyvin harvinaista, että tuotteet nyppyyntyisivät tai että niihin tulisi reikiä.

Mikäli tuotteiden saumat sattuvat kuitenkin repeämään tai vaatteisiin tulee hankalia tahroja, niitä pyritään korjauttamaan mahdollisuuksien mukaan.

– Pyrimme pitämään vaatteet kierrossa mahdollisimman pitkään. Erittäin harvoin on käynyt niin, että vaate olisi mennyt niin sanotusti lunastuskuntoon, Malmström toteaa.

Kohti uudenlaista kulutuskulttuuria

Malmström arvioi, että vaatelainaaminen on nouseva trendi, joka tulee jatkossa vaikuttamaan yhä useamman kuluttajan ostokäyttäytymiseen.

– Meillä oli todella hieno viime vuosi ja nytkin saamme koko ajan paljon uusia jäseniä yhteisöömme. Ja palaute mitä olemme saaneet jäseniltä, on ollut todella positiivista.

Malmström toivoo, että jatkossa yhä useampi ihminen hoksaisi vaatelainaamisen olevan mahdollista. Koska kyseessä on vielä uudenlainen konsepti, vaatteiden lainaaminen voi tuntua monesta ihmisestä ensi alkuun vieraalta.

– Vaatteiden lainaaminen vaatii sitä, että oma ajatusmaailma ja perinteiset kulutustottumukset pitää punnita uudelleen. Siitä huolimatta tämä on sellainen konsepti, mille on paljon kiinnostusta ja tarvetta.

Malmströmin mukaan maailmalla ei ole vielä suuria ketjuja, jotka olisivat erikoistuneet vaatelainaukseen. Hän kertoo kuitenkin kuulleensa esimerkiksi Ruotsissa ja Hollannissa toimivista vaatelainaamoista.

– Sehän on aika tavallista, että työpaikalla on joku rekki, johon voi tuoda vaatteita ja josta voi ottaa lainaan työkaverin vaatteita. Ja monissa kouluissa järjestetään vaatteiden lainaamispäiviä, jolloin voi laittaa vaatteet kiertoon.

Malmström iloitsee siitä, että jakamistalous on nostamassa selvästi päätään, sillä hän on hyvin tietoinen tekstiiliteollisuudessa ilmenevistä ongelmista.

– Eihän maapallo kestä nykyistä kulutuskulttuuria. Tänne tuotetaan jatkuvasti tavaraa, joka ei kestä käytössä ja jolla ei ole jälleenmyyntiarvoa juuri lainkaan. Vaatteiden lainaaminen on hyvä keino helpottaa omaa ahdistusta ja vaikuttaa kuluttamiseen.