Mitä lapsuudenkodissasi opetettiin sinulle rahasta?

– Elin lapsuuteni 1950-luvulla. Äitini oli yksinhuoltaja ja rahan kanssa oli oltava hyvin tarkka, elettävä suu säkkiä myöten. Opimme siskoni kanssa molemmat, että ei voi elää yli varojen.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

– Pyrin pitämään talouden tasapainossa. Jos ostan jotain arvokkaampaa, tingin sitten jostain muusta. Yhden onnettoman asuntokaupan tein ennen lamaa. Kun sain ne velat kuitatuksi, päätin että en ikinä osta omistusasuntoa, vaan asun vuokralla.

Mihin käytit ensimmäiset kesätyörahasi?

– Olin kymmenvuotiaana teatteriavustajana, josta palkkio taisi olla muutama markka. 14-vuotiaana jaoin aamuisin Helsingin Sanomia varsinaisena kesätyönä. Ostin niillä rahoilla levysoittiminen ja Kurt Weillin säveltämän Kolmen pennin ooppera -levyn. Olin käynyt katselemassa soitinta monta kertaa. Kaupassa oli myyjänä hurmaava, vaalea nainen, johon taisin olla vähän ihastunut.

Mihin kannattaa aina investoida?

– Kuvataiteeseen ja veistoksiin. Jos minulla olisi kunnolla rahaa, niin ympäröisin itseni niillä. Uskon, että henkinen pääoma kasvaa, kun elää taiteen keskellä. Kotona lempiteokseni on Ola Kolehmaisen abstrakti valokuvateos, jossa on iso keltainen spiraali. Siinä on musta aukko keskellä. Teos on alituisesti kiehtova, jaksaisin katsella sitä loputtomiin.

Tiedätkö paljonko lempiherkkusi maksaa ruokakaupassa?

– Ostan paljon ranskalaista, Andros-tuorepuristettua mehua. Se maksaa noin neljä euroa. Mehua menee minulla useampi litra viikossa.

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

– Onni on vaikeasti määriteltävä käsite. Raha voi antaa turvallisuutta ja helpottaa monia arkipäivän asioita. Rahalla on rauhoittava merkitys, kun ei tarvitse miettiä, voiko ostaa kaupasta jugurttipurkin vai ei. En usko onnen saavuttamiseen pelkän rahan avulla. Myös rikkaat päätyvät itsemurhiin.

Paljonko on paljon rahaa?

– Paljon on miljoonia. Jos Helsingistä haluaa keskustasta asunnon siihen ei riitä edes se miljoona. Pitäisi olla 3-5 miljoonaa. Tämä on myös yksi syy, miksi en omista mitään.

Milloin viimeksi tingit?

– Kesällä Pariisissa. Olin vaatekaupassa, josta ostin useamman vaatteen. Kassalla sanoin myyjälle, että teethän näille yhteisen hinnan. Sain siitä jonkun prosentin alennusta.

Hoitaako jokainen ravintolassa oman laskunsa vai jaetaanko se tasan?

– Jos on sovittu, että lasku jaetaan, se tarkoittaa, että se jaetaan tasan henkilömäärän mukaan. Tunnen suurta vastenmielisyyttä tilannetta kohtaan, jossa alettaisiin laskea, että söitkö sinä alkusalaatin vai et. Siinä kohtaa olen suurpiirteinen.

Jorma Uotinen, 69, on taiteilijaprofessori, koreografi ja tv-kasvo. Syksyn aikana hänet nähdään First Dates Suomi -ohjelmassa sekä tuomarina Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa MTV3 -kanavalla.