Olo oli epätodellinen.

Juho tuijotti saamaansa sähköpostia. Viesti oli hänen puhelinoperaattoriltaan, ja siinä onniteltiin uuden iPhonen omistajaa. Sen on pakko olla huijausviesti, Juho ajatteli. Turha roskaposti tai säälittävä tietojenkalasteluyritys. Hänhän ei ollut ostanut uutta puhelinta, eikä edes käynyt puhelinliikkeessä vuosiin.

Sähköposti oli kuitenkin niin aidon näköinen, että se jäi vaivaamaan Juhon mieltä. Lopulta hän kirjautui operaattorinsa tilille varmistaakseen, ettei ostoa ollut oikeasti tapahtunut. Järkytys oli kova, kun tilillä näkyi uusi iPhone.

– Silloin alkoi oikeasti pelottaa.

Kadonnut ajokortti

On kulunut tasan kaksi vuotta siitä, kun Juhon identiteetti varastettiin.

Oli käsittämätöntä tuuria, että identiteettivarkaus selvisi hänelle niin nopeasti. Varas sattui ostamaan puhelimen juuri sen operaattorin liikkeestä, jota Juho itsekin käytti. Siksi hän sai ilmoituksen ostosta sähköpostiinsa ja pystyi tarkistamaan asian heti operaattorin tilitä.

– Varas oli ostanut myös toisen puhelimen toiselta operaattorilta. Sieltä tuli ainoastaan lasku kaksi viikkoa myöhemmin. Olisin siis saanut tietää henkilötietojeni varastamisesta vasta silloin.

Juhoa puistattaa ajatella, mitä olisi voinut tapahtua kahdessa viikossa. Mihin kaikkeen hänen henkilötietojaan olisi ehditty käyttää?

– Nyt pääsin varkaan jäljille heti samana päivänä, kun hän teki ostot. Se oli melkoinen onni onnettomuudessa.

Juho soitti operaattorilleen heti huomatessaan oston.

– Asiakaspalvelusta kerrottiin, että puhelin oli ostettu sinä samana päivänä Helsingin keskustasta sijaitsevasta liikkeestä. He näkivät, että ostaja oli käyttänyt ajokorttiani tunnistautumiseen.

Iski paniikki. Jollain oli hänen ajokorttinsa ja se joku esiintyi Juhona. Mitä nyt tapahtuu? Missä tiedot on varastettu? Minne kaikkialle ne ovat levinneet? Mitä pitäisi tehdä?

Operaattorin asiakaspalvelija rauhoitteli ja neuvoi Juhoa tekemään asiasta heti rikosilmoituksen. Poliisissa asia otettiin vakavasti, ja tutkinta alkoi nopeasti.

– Poliisi soitti minulle useita kertoja selvittääkseen mahdollisimman tarkasti, miten identiteettivarkaus oli tapahtunut. Minulla oli siitä aika hyvä aavistus.

Juholla oli kaksi ajokorttia. Uudempi, jonka hän oli saanut moottoripyöräajokortin suoritettuaan, löytyi lompakosta. Vanhemman hän oli säilönyt kaapin perukoille. Sitä ei löytynyt ahkerasta etsinnästä huolimatta.

– Olimme juuri muuttaneet, ja kortti oli luultavasti kadonnut muuton yhteydessä, Juho kertoo.

– Olin pitänyt vanhan kortin siltä varalta, että uusi katoaisi. En ollut ikinä tullut ajatelleeksi sitä, että kadonnutta korttia voitaisiin käyttää rikolliseen toimintaan.

Omaehtoinen luottokielto voimaan

Poliisi neuvoi Juhoa tekemään heti omaehtoisen luottokiellon. Kielto estää henkilötietojen väärinkäytön, ja sitä suositellaan aina, kun epäillään identiteettivarkautta. Juho ei ollut koskaan kuullutkaan moisesta. Hänelle selvisi, että palveluntarjoajia on kaksi: Bisnode Finland ja Suomen Asiakastieto. Molempien tarjoamat omaehtoiset luottokiellot ovat voimassa kaksi vuotta kerrallaan, ja maksavat alle 20 euroa koko ajanjaksolta.

– Omani piti juuri uusia. Se muistutti identiteettivarkauden vuosipäivästä, Juho sanoo.

Kielto vaikuttaa elämään vain silloin, kun tarvitsee maksaa jotakin luotolla.

– Olin ostamassa vähän aikaa sitten autoa. Silloin tuli vastaan se, ettei maksujärjestely onnistunut. Minun piti skannata sopimus, joka todistaa omaehtoinen luottokiellon, ja lähettää se autoliikkeeseen. Kaupat onnistuivat vasta sen jälkeen.

Juho aikoo pitää luottokiellon voimassa koko lopun ikänsä. Silti, vaikka identiteettivaras jäi lopulta poliisin haaviin. Poliisi pääsi tekijän jäljille kotiratsiassa, jossa paljastui laajempi rikollisrinki. Varkaat olivat tehtailleet suuret määrät väärennettyjä henkilöpapereita.

– He ovat voineet kopioida ajokorttini ja levittää sitä ties minne. Luottokielto antaa minulle mielenrauhan sen suhteen.

Juho tietää, että ajokortilla pystyy tekemään muitakin huijauksia, kuin vain rahaan liittyviä. Häntä ärsyttää ajatus siitä, että joku voi esiintyä hänenä.

– Kun sitä ajattelee, se puistattaa. Mutta sen tiedon kanssa on ollut vain pakko oppia elämään.

Tarkkana henkilötietojen kanssa

Juhon tarinalla oli siinä mielessä onnellinen päätös, ettei varkaus ehtinyt aiheuttaa hänelle taloudellisia ongelmia. Varkaat jäivät kiinni ja saivat tuomion.

Tapahtuneen jälkeen Juho on muistutellut lähipiirilleen, kuinka tärkeää on pitää huolta henkilökohtaisesta tietoturvasta.

– Ainakin sen olen oppinut, että yhdet henkkarit riittävät. Jos saat uuden ajokortin, pätki vanha saksilla palasiksi, hän sanoo ja naurahtaa.

Identiteettivarkauksien määrä on kasvanut Suomessa nopeasti. Niitä sattuu vuosittain kymmeniä tuhansia, huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi murtoja. Useimmiten tiedot varastetaan digitaalisessa muodossa.

– Nykypäivänä pitää olla todella tarkka siitä, minne syöttää tietojaan. Kun tiedot kerran varastetaan, niitä ei saa enää takaisin, Juho sanoo.

Hänen mielestään omaehtoinen luottokielto voisi olla hyvä ennaltaehkäisevä varotoimi ihan jokaiselle. Vain sen avulla voi varmistaa, ettei omia tietoja käytetä väärin.

– En olisi itsekään osannut edes kuvitella, että tällaista tapahtuu. Nyt tiedän, että kuka tahansa voi joutua identiteettivarkauden uhriksi.

Heti tapahtuneen jälkeen identiteettivarkaus kummitteli Juhon mielessä usein. Nykyisin se tulee mieleen enää harvoin.

– Alun sokki oli kova, kun ei tiennyt, mitä pitäisi tehdä. Poliisin ripeä toiminta oli positiivinen yllätys. Minun kohdallani kaikki hoitui lopulta parhain päin.

*Juhon nimi on muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Mikä on identiteettivarkaus?

Identiteettivarkaudessa on kyse siitä, että rikoksentekijä esiintyy toisen ihmisen henkilöllisyydellä. Hän huijaa tarkoituksellisesti kolmatta osapuolta käyttämällä jonkun muun henkilötietoja tai muita tunnistautumistietoja.

Näin pienennät identiteettivarkauden riskiä

  • Vähennä paperilaskujen määrää tilaamalla e-laskut.
  • Älä heitä paperisia laskuja tai muita henkilötietojasi sisältäviä asiakirjoja lehtikeräykseen.
  • Pidä postilaatikkosi lukittuna.
  • Älä anna henkilötunnustasi tai muita henkilötietojasi tuntemattomille älä syötä niitä verkkosivuille, joihin et luota 100-prosenttisesti. Älä tallenna tietojasi sivustoille.
  • Varmista, että tietokoneesi suojausohjelmat ovat ajan tasalla.
  • Varmista, että korteillasi ja tileilläsi on nosto- ja maksurajat. Seuraa tiliotettasi säännöllisesti.
  • Harkitse omaehtoista luottokieltoa ja tietojenluovutuskieltoa.

(Lähde: Rikosuhripäivystys)

Tiesitkö?

OP Platinum -kortin tai OP Gold -kortin käyttäjänä saat automaattisesti turvan identiteettivarkauksien varalta. Jos joudut identiteettivarkauden uhriksi, saat asiantuntijoiden apua asian selvittämiseen ja seurausten rajoittamiseen. He auttavat sinua esimerkiksi perusteettomien maksuvaatimusten hylkäämisessä, tilattujen liittymien peruuttamisessa ja maksuhuomautusten poistamisessa.