Mitä lapsuudenkodissasi opetettiin rahasta?

– Olen yrittäjäperheen kasvatti. Keskiössä oli aina rahan arvon ymmärtäminen. Äitini, joka oli taiteilija, oli rahan suhteen liberaalimpi. Isä taas oli ”talous tarkka, vakaa markka” -tyylinen mies. Isä painotti, että rahat pitää olla taskussa ennen kuin voi unelmoida tai ostaa. Etukäteen tuhlaamisesta varoiteltiin.

Mihin käytit ensimmäiset kesätyörahasi?

– Aloitin 12-vuotiaana työt perunapellolla, jossa olinkin useamman kesän. Käytin tienaamani rahat jokakesäisen jääkiekkokoulun maksuihin. Pelasin kiekkoa pitkään, divaritasolla asti.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

– Siinä mielessä voin olla tuhlaaja, että käytän rahaa henkiseen hyvinvointiin. Haluan pitää yllä voimavaroja, jotka tukevat yrittäjyyttä. Saatan myös investoida aikaa jonkun uuden asian opiskeluun.

Entä ne taloudelliset investoinnit?

– Joskus olen saattanut investoida yritykseen, jonka tuotto-odotus ei ole kummoinen, mutta projektia on tekemässä kiva tiimi, jolta voin oppia uutta. Itse tienaamiani rahoja saatan sijoittaa riskillä uusiin bisneksiin. Kun sidoin Italian viinitilalla viiniköynnöksiä vaimon kanssa kahdeksan tunnin ajan, mietin, että kyllä olen onnekas, että voin tehdä tällaistakin työtä tällaisessa paikassa. Toki minullakin on to do -listat ja muut työt aina odottamassa, mutta viinitilalla tehdyn työn äärellä voin jalostaa omia ajatuksiani välillä myös konkreettisen työn muodossa.

Tiedätkö paljonko lempiherkkusi maksaa ruokakaupassa?

Kotimainen kala maksaa 22,95 per kilo. Riippuu toki mitä kalaa ostaa. Tiedän tarkasti ruokien ja raaka-aineiden hinnat. En ikinä maksaisi tomaateista yli neljää euroa tai kalasta yli kolmeakymppiä kilolta.

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

Voi, jos sitä on sopivasti. Minusta rahaa ei saa olla liikaa eikä liian vähän. Minua kyllä ahdisti nuorempana, kun rahaa oli tosi vähän. Jollekin sopiva, onnelliseksi tekevä määrä voi olla enemmän, toisille vähemmän.

Paljonko on paljon rahaa?

Miljoona.

No mitä tekisit, jos saisit miljoona euroa?

Laittaisin kaksi kolmasosaa luomujäätelön markkinointiin Saksassa ja Japanissa. Lopuilla rahoilla rakentaisin tontillemme Italiaan majatalon, jonka tuotot kolme tytärtäni saisivat käyttöönsä. Esikoiseni opiskelee oikeustieteellisessä, joten hänellä on nyt opiskelijana taloudellisesti tiukempaa.

Jaetaanko lasku ravintolassa vai maksavatko kaikki itse?

– Ravintolassa suosin laskun jakamista tasan. Samoin tekee 80 prosenttia kavereistani. 20 prosenttia maksaa sitten laskun puolestani tai minä tarjoan. Nämä ovat vähän tilannekohtaisia asioita.

Milloin viimeksi tingit?

– Tingin, kun näen, että sille on paikkansa ja hetkensä. Teen yleensä nopean analyysin, mitä jonkun asian kuuluisi maksaa ja esitän vastatarjouksen. Viimeksi tingin mainostilasta.

Mikä on kallein ostoksesi?

– Kyllä kallein ostokseni on viinitilamme Italian Piemontessa. Kalliita autoja tai kelloja en ole koskaan ostanut.

Jyrki Sukula, 54, on ravintola-alan yrittäjä ja tv-kasvo. Hän pyörittää viinitilaa Italian Piemontessa, jossa asuu vaimonsa Riikan ja 10- ja 12-vuotiaiden tyttärien kanssa. Sukula on mukana Suomessa kalaviljelybisneksessä sekä Jymy-jäätelön ja Savoy ja Palace -ravintoloiden osaomistajana. Jyrki Sukula luotsaa uutta Suomalainen menestysresepti -ohjelmaa, joka näkyy TV5-kanavalla ja suoratoistopalvelu Dplayssa.