Kännykän näyttö rikkoutui – kannattaako puhelin korjata vai ostaa uusi?
Lisää aiheesta
Näytön rikkoutuminen on yleisin syy, miksi matkapuhelin tuodaan huoltoon. Useimmissa tapauksissa näytön vaihto on mahdollista. Jopa viisi vuotta vanhojen puhelimien näyttöjä kannattaa korjata, jos laite on muuten toimintakunnossa.
Matkapuhelimia ja tabletteja huoltavan Fonumin tekemän selvityksen mukaan puhelinten rikkoutumisista yli 70 prosenttia liittyy näyttöihin, noin 20 prosenttia akkuihin ja loput pienvikoihin, kuten kaiuttimien tai mikrofonien ongelmiin.
– Yleensä eniten vahinkoja sattuu paljon liikkuville ihmisille ja nuorisolle. Puhelin lipsahtaa taskusta maahan, kun noustaan autosta tai liikutaan kiireessä paikasta toiseen, sanoo Fonumin kehityspäällikkö Saku Anttila.
Pyydä asiantuntijalta arvio
Kännyköiden näytön rikkoutumiset ovat alkaneet yleistyä sitä mukaa, kun älypuhelimista on tullut suosittuja. Fonum korjaa kuukausittain yli 13 000 mobiililaitetta 30 huoltopisteessä ympäri Suomea.
Vanhoissa Nokioissa oli lasia vain nimeksi, mutta uusissa kosketusnäyttöisissä älypuhelimissa sitä käytetään enemmän. Näyttö rikkoutuu herkästi, jos laite putoaa lattialle tai maahan.
Jos rikki on mennyt vain kännykän etulasi ja kyseessä on suhteellisen uusi puhelin, onnistuu kännykän näytön vaihtaminen kohtuukustannuksin. Mallista riippuen etulasin vaihto maksaa kuitenkin sadasta eurosta ylöspäin jopa reiluun 500 euroon asti. Kotivakuutus korvaa tavallisesti ainakin osan huoltokustannuksista.
– Jos vahinko on tapahtunut, kannattaa laite tuoda asiantuntijalle ja pyytää arvio korjauksen kustannuksista. Jos näytön etulasin lisäksi laitteen muita osia, kuten esimerkiksi emolevy tai piirilevyt, ovat vaurioituneet, voi korjauksesta tulla sen verran kallis operaatio, että on järkevämpää ostaa uusi puhelin, Anttila sanoo.
Nyrkkisääntönä voi sanoa, että yli kolme vuotta vanha älypuhelin alkaa olla jo elinkaarensa ehtoopuolella. Näytön vaihdon lisäksi vanhemmissa puhelinmalleissa voi olla aiheellista vaihtaa myös akku, jolloin puhelimen käyttöikää saadaan pidennettyä kustannustehokkaasti.
Ammattikorjaajalta yleisimpien puhelinmallien näytön vaihto onnistuu jopa alle puolessa tunnissa.
– Harvinaisempien mallien kanssa varaosien saatavuus voi pidentää korjausaikaa, Anttila sanoo.
Kesä on riskialtista aikaa
Varsinkin kesä on kiireistä aikaa mobiililaitteita huoltavissa liikkeissä. Ihmiset liikkuvat paljon kesällä, jolloin riski kännykän rikkoutumiseen myös kasvaa. Kesäfestareilla hengaaville nuorille sattuu herkästi onnettomuuksia kännyköiden kanssa.
Lomailevat kuluttajat käyttävät huolettomammin kännyköitään vapaalla, ja havereita sattuu tämän tästä.
– Loma-aikaan ihmisillä on myös paremmin aikaa tuoda kännykkä korjattavaksi. Se selittää osaltaan huoltopiikkejä lomasesonkeina. Vuoden alkukuukaudet ovat yleensä rauhallisempia, Anttila sanoo.
Elämänhallinnan kaukosäädin
Anttilan mukaan on selvästi nähtävissä, että me kuluttajat olemme valmiita satsaamaan entistä enemmän älypuhelimeen. Useilla sen käyttö on korvannut tabletin tai läppärin. Monipuolisten sovellusten ansiosta älypuhelin muuntuu erilaisiin tarpeisiin.
– Älypuhelimilla on enenevässä määrin korkeampi käyttöaste, kun sen avulla voi ohjata kodinkoneita, autoja tai sitä voi käyttää digitaalisena maksuvälineenä. Pian ajokorttikin on saatavilla sähköisessä muodossa, Anttila sanoo.
Kännykästä on tullut elämänhallinnan kaukosäädin, joka helpottaa ja ketteröittää arkeamme. Se toimii myös yhä useammin sähköisenä lompakkona, kun muovikortit digitalisoituvat.
Näin pidennät kännykän käyttöikää
Voimme myös omilla käyttötottumuksillamme pidentää kännykän käyttöikää. Ennakoivana toimenpiteenä kännykkään voi asentaa näytön suojaksi panssarilasin tai suojakalvon.
Ne suojaavat kännykkää naarmuilta ja kolhuilta sekä putoamistapauksissa ehkäisevät näytön rikkoutumista. Suojakuorten ja -koteloiden avulla kännykän käyttöikää voi pidentää ja tuunata laitteesta persoonallisemman.
Akku puolestaan on kännykän sydän. Sitä fiksusti lataamalla puhelimen käyttöikää pystyy pidentämään.
Akut kestävät paremmin, jos ne pidetään noin 40–80 prosentin varauksessa. Lyhyemmät lataukset päivittäin ovat suositeltavampia kuin yli yön kestävä pitkä lataus.
– Jatkuva lataaminen ylikuormittaa akkua ja lyhentää sen elinkaarta, Saku Anttila muistuttaa.
Kuumuus ja auringonpaiste ovat myös myrkkyä akulle. Laitetta kannattaa säilyttää paikassa, jossa se ei altistu auringolle tai liialle kuumuudelle. Pakkasella laitetta on hyvä muistaa suojata puolestaan kylmyydeltä.
– Liikkuessa kannattaa kiinnittää huomiota, miten käyttää kännykkää ja missä sitä säilyttää. Tavallisimmin puhelin rikkoutuu, kun noustaan autosta ja kännykkä putoaa povitaskusta asfaltille, Anttila sanoo.
Tiesitkö, ettei sinun enää tarvitse tehdä vahinkoilmoitusta kännykän hajoamisesta? Pohjola Vakuutuksen vakuutusasiakkaat voivat korjauttaa puhelimensa Fonum-huoltoliikkeissä ilman erillistä vahinkoilmoitusta. Lue lisää.