Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Lisää aiheesta
Kuinka monta pankkikorttia tarvitsen? Perustaisinko tyttö- tai poikaystävän kanssa yhteisen tilin? Onko kotivakuutus pakollinen? Millainen matkavakuutus on hyvä? Ota haltuusi tämä tietopaketti aikuisteluun niin saat perusasiat kuntoon ja voit keskittyä sitten oleelliseen - eli elämään.
Päivittäiset pankkipalvelut: tili, kortti, verkkopankkitunnukset
Jokaisen nuoren selviytymispakkaukseen kuuluvat kaikille alle 26-vuotiaille maksuttomat päivittäiset pankkipalvelut: käyttötili, verkkopankkitunnukset, verkkotiliote sekä kortti, joko OP-Visa Electron tai OP-Visa Debit.
Verkkopankkitunnuksia tarvitaan pankkipalveluiden hoitamisen lisäksi esimerkiksi Kelan tai Verohallinnon verkkosivuilla tunnistautumiseen. Lisäksi kannattaa aktivoida OP-mobiili (ja siihen kuuluva Mobiiliavain), Pivo ja Siirto-maksu. Näin pankki- ja vakuutusasioiden hoito sujuu helposti ja turvallisesti missä tahansa.
Jos reissaa paljon, kannattaa harkita kakkoskortin hankkimista – matkalla voi ottaa varakortin käyttöön, jos toinen kortti katoaa, jää automaattiin tai varastetaan. Jos olet opiskelija, sinun on mahdollista hakea myös luottokorttia eli OP-Visa -korttia, kun opintopisteitä on kasassa 45.
Osuuspankin asiakkaan kannattaa liittyä myös omistaja-asiakkaaksi parhaat edut ja alennukset saadakseen.
Hyödyt myös rahanarvoisista OP-bonuksista. Niitä kertyy asioinnistasi ja niillä kuitataan esimerkiksi pankkipalvelu- tai vakuutusmaksujasi.
Kimppaan tyttö- tai poikaystävän kanssa – oma tili vai yhteinen tili?
Jos muutat yhteen tyttö- tai poikaystäväsi kanssa, on edessä myös yhteisen talouden miettiminen. Kuka maksaa laskut, entä kuka käy ruokakaupassa? Kummankin kannattaa pitää omat tilit omia tuloja varten. Sen lisäksi on hyvä idea perustaa yhteinen taloustili, jonne molemmat laittavat kuukausittain jonkin yhdessä sovitun summan. Sillä katetaan esimerkiksi vuokra, kotivakuutus ja ruokamenot. Taloustilin lisäksi voi perustaa yhteisen säästötilin, mutta ASP-tilit asuntosäästämiseen tulee avata kummallekin omansa.
Kotivakuutus voi pelastaa isoltakin laskulta
Kotoaan pois muuttavan ensiasunto on yleensä vuokralle otettu kerros- tai rivitaloasunto. Mikään laki ei velvoita ottamaan kotivakuutusta, mutta ainakin vastuuvakuutus on useimmiten vuokranantajan ehto vuokrasopimuksen tekemiselle. Kotivakuutus on myös vuokralaisen etu: kun maksat vakuutuksesta muutaman euron kuukaudessa, vältät isot laskut jonkin vahingon kuten vesivahingon tai tulipalon sattuessa.
Matkavakuutus korvaa, jos reissulla sattuu ja tapahtuu
Matkavakuutus turvaa, että pääset hoitoon, jos jotain sattuu matkalla. Ulkomailla sairaalan loppulasku voi yllättää suuruudellaan, joten kannattaa ehdottomasti ottaa matkavakuutus lyhyellekin reissulle.
Unohda pikavipit – ota mieluummin opintolainaa
Älä haksahda pikavippeihin! Opintolaina on hyvin edullista lainaa, jos sitä verrataan yleisesti pankkilainojen, saati sitten pikavippien hintoihin. Se antaa joustovaraa opiskelijan arkeen - voit keskittyä täysillä opiskeluun, eikä iltoja ja viikonloppuja tarvitse välttämättä viettää töissä. Useimmiten opiskelijat käyttävät opintolainan ihan vain elämiseen ja arjen maksuihin, mutta voihan sillä vaikka tehdä reissun tai hankkia auton – se on jokaisen oma valinta.
Opintolainaa voi hakea kätevästi verkossa ja sen saa tilille parissa päivässä. Osuuspankin omistaja-asiakkaat saavat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun lainahakemuksen tekee op.fi-palvelussa.
Opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta noin kahden vuoden kuluttua opintojen päättymisestä. Jos tutkinnon suorittaa määräajassa, voi saada opintolainahyvityksen. Se tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainasta.
Pienistäkin tuloista voi säästää ja sijoittaa
Säästämiseen ja sijoittamiseen kannattaa tutustua heti, kun omista tuloista löytyy pienikin siivu syrjään laitettavaksi. Säästäjän rahastot on helppo tapa lähteä liikkeelle ja tutustua sijoittamisen maailmaan. Rahastosäästämisen voi aloittaa vaikka kympillä kuussa ja kasvattaa summaa pikku hiljaa mahdollisuuksien mukaan.
Säästösummaa voi muokata kätevästi: esimerkiksi kesällä voi säästää kesätyötuloista vähän enemmän ja sitten taas syksyn ja talven aikana pudottaa summaa. Jos tulee tiukka paikka, niin rahasto-osuudet on helppo tarvittaessa myydä, jolloin rahat saa taas käyttöönsä. Tai tarvittaessa säästämisen voi laittaa tauolle.
Säästäjän rahastoista löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto sen mukaan, onko säästäjänä tuottohakuisempi vai vähän varovaisempi. Oman sijoittajaprofiilin voi tehdä op.fi -palvelussa. Osuuspankin omistaja-asiakkaana ostat, myyt ja vaihdat melkein kaikkia OPn rahastoja ilman kuluja.
Asiantuntija: Asiakkuusasiantuntija Tiina Holopainen, OP Etelä-Karjala
Oletko jo tutustunut opiskelijan vakuutuksiin? Lue lisää opiskelijan vakuutuksista. |