Viisi vuotta sitten Antti Kaarlela asui perheineen rivitalossa Oulun Ranta-Koskelassa. Hän kirjoitti käsikirjoituksia ja hoiti elokuvien tuottamiseen liittyviä töitä Whatevergroup-yrityksessään. Samalla hän pyöritti lapsiperheen arkea Sanna-vaimonsa kanssa. Esikoinen Rianna oli juuri aloittanut koulun ja kuopus Sebastian oli päiväkodissa.

Taloyhtiön yhteisiä töitä tehtiin usein talkooperiaatteella, ja 80-luvulla rakennetuissa rivitaloissa tekemistä riitti. Jonakin viikonloppuna oli määrä tehdä yksi työ, seuraavana toinen. Kaarlela olisi mieluummin sovittanut työt omaan kalenteriinsa niille ajoille kuin perheelle parhaiten sopii.

– Talkootöitä tehdessä ajatus omakotitalosta alkoi houkuttaa yhä enemmän. Se, joka asuu omakotitalossa, on oman aikansa herra hyvässä ja pahassa. Samalla tavalla kuin yrittäjäkin on, Kaarlela sanoo.

Ajatus rakentamisesta heräsi, kun ensin Sanna-vaimon veli haki kaupungin vuokratonttia, sai sen ja rakensi juuri sellaisen talon, josta oli haaveillut. Myös Antti ja Sanna päättivät kokeilla onneaan tonttihaussa.

– Eihän sitä siinä vaiheessa tiennyt vielä, saako tonttia ylipäänsä. No, me saimmekin tontin ja olimme siinä tilanteessa, että aletaan rakentaa, Kaarlela sanoo.

Asuntolainaa perheellä oli jo 150 000 euroa. Talon budjetti oli 250 000 euroa, joten lisää lainaa rakentamista varten piti saada noin 100 000 euron verran. Pyyntö lainatarjouksesta lähti useampaankin pankkiin heti, kun tieto tontista oli tullut.

OP:n lainatarjous erottui muista, koska siinä oli paras marginaali ja kuukausierät. Myös joustavuus erottui edukseen.

Perhe ei halunnut muuttaa vuokralle rakentamisen ajaksi. Silloin tulee maksaneeksi asumisesta ikään kuin kahteen kertaan, eli tililtä lähtee sekä vuokra että asuntolainan kuluja.

OP:lla vastassa oli heti asiantunteva virkailija, joka suhtautui perheeseen lämpimästi ja jonka kanssa asuntolainasta sopiminen sujui luontevasti.

– Tuntui, että ystävien kesken tässä sovitaan, vaikka toki asiakkaita olimme. Tuli välittävä ja lämmin vaikutelma.

Bonukset käyttöön

Kun pankki vaihtui OP:lle, Kaarlela perheineen pääsi hyötymään ensi kertaa myös OP:n bonusjärjestelmästä.

OP-bonuksia kertyy kaikesta bonuksiin oikeuttavasta asioinnista. Esimerkiksi asuntolaina on suuri velka, joka kerryttää runsaasti OP-bonuksia.

Kaarlela kaivaa esiin OP-mobiilin ja sieltä Omistajaedut-sivun.

– Bonuksia on kertynyt tänä vuonna 230 euroa ja niistä käytetty reilu 190 euroa, hän luettelee.

Asuntolainaa ottaessa Kaarlelat juttelivat pankin kanssa siitä, miten bonukset vaikuttavat lainaan. Bonuksilla voi kuitata asuntolainan kuluista osan, esimerkiksi lainan palvelu- ja toimitusmaksuja.

Asiat etenivät nopeasti, näin jälkeenpäin ajatellen jopa hämmästyttävän sulavasti. Noin 150-neliöinen talo nousi vuonna 2015 Oulun Kivikkokankaalle seitsemässä kuukaudessa avaimet käteen -periaatteella. Edellinen asunto meni nopeasti kaupaksi saman vuoden heinäkuussa, ja lopulta väliaikaisessa asunnossa tarvitsi asua vain pari viikkoa. Kun Rianna meni toiselle luokalle, perhe asui jo uudessa kodissa.

– Taloa rakentaessa budjetti ylittyi hieman, noin 10 000 eurolla. Lisälainaa järjestyi tarvittaessa, Kaarlela kertoo.

Asuntolainan kuukausierä nousi jonkin verran verrattuna entiseen lainaan, mutta perheen taloudellinen tilanne oli vastaavasti parempi kuin edellistä asuntoa ostaessa.

Ensimmäiset lainanlyhennykset alkoivat vasta, kun perhe oli jo asunut talossa puoli vuotta. Siihen asti perheen tarvitsi maksaa lainasta vain korkoja. Oli hyvä, että rahaa oli käytössä mahdollisimman paljon heti muuton jälkeen, jotta oli varaa viimeistellä pihaa ja ostaa tavaroita, joita omakotitalossa asuva tarvitsee.

Oululainen Antti Kaarlela, 40, käyttää OP-bonuksia vakuutusmaksuihin ja asuntolainan kuluihin.

Hyöty vakuutuksista

Nyt Kaarlelat elävät tavallista lapsiperhearkea talossaan, johon ovat kotiutuneet mukavasti. Kaarlela rakentaa parhaillaan hirsistä saunarakennusta takapihalle.

– Kohta tulee talvi ja lumityöt. Niitä on muuten paljon. Se on esimerkki asioista, joita ei tullut ajatelleeksi etukäteen, Kaarlela sanoo huvittuneena.

Tällä hetkellä OP-bonukset tuntuvat Kaarlelan perheen elämässä eniten erilaisissa vakuutusmaksuissa. Tärkeimmät perheen vakuutukset perhe on ottanut Pohjola Vakuutuksesta: kotivakuutuksen, autojen vakuutukset ja perheenjäsenten tapaturmavakuutukset. Kaarlelan mielestä on kätevää, että bonuksilla lähtee itsestään selvästi vakuutusmaksuista siivu pois. Laskun alarivi on pienempi bonuksien ansiosta.

Pohjolan Vakuutuksen vakuutuksista maksetut vakuutusmaksut myös edelleen kasvattavat bonuksia.

Moni muistelee talon rakentamista rankkana aikana elämässä, mutta Kaarlelalle siitä on jäänyt melkein pelkästään hyviä muistoja. Erityisen paljon kiitosta Kaarlela antaa OP:n asiakaspalvelulle lainaneuvotteluista.

– Asuntolaina on iso laina, joka herättää kenessä tahansa kysymyksiä ja epävarmuuksia. Tulee varmempi olo, jos toisella puolella on luotettavat ihmiset, joiden kanssa voi puhua. Pankki ei ole silloin vain kasvoton instanssi, Kaarlela sanoo.

OP:n bonuslaskurilla voit laskea arvion siitä, paljon sinulle ja perheellesi voisi kertyä OP-bonuksia. Kokeile bonuslaskuria!